Közélet

2013.03.24. 08:07

Ismét esett a hó Somogyban, készenlétben a Közút gépei

Erős széllel és havazással ismét visszatért a tél, a szakemberek arra kérték az autósokat, óvatosan, az útviszonyoknak megfelelően vezessenek.

Sonline

13.32
Szerencsére a vasárnapi havazás nem okozott gondot Somogy megye útjain. Mindössze a Karád és Visz között kellett lezárni az utat jegesedés miatt. Délutánra a hó és a szél is alábbhagyott, de amennyiben változik az időjárás vagy az utakon történik, azonnal jelentkezünk.

13.24
A Magyar Közút tájékoztatása szerint az összes út járható a megyében, de a gépeik készültségben vannak, s ahol sózásra van szükség, oda azonnal elindulnak. Ennek ellenére azt javasolják, aki autóba ül, körültekintően, az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjen.

11.20
A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap még jelentős hóval nem kell számolni – adta hírül a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. – Hétfőn várhatóan a déli, kora délutáni óráktól a csapadék intenzitása jelentősen megnőhet. 24 óra alatt akár 10-12 cm friss hóréteg is kialakulhat. A szél várhatóan megerősödik, 30-50 km/órás északkeleti irányból fújó széllel számolhatunk, amely az alacsony hőmérséklet miatt hófúvások kialakulását eredményezheti. Felhívjuk a lakosság figyelmét, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.
A segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös számon.

10.52
– A 6514-es utat, Karád és Visz között az időjárási viszonyok miatt ideiglenesen (a jégmentesítés idejére) lezárták – közölte az SMRFK.

10.40
– A havazás eddig nem okozott gondott a megyei tömegközlekedésben – mondta Eigner János, a Kapos Volán Zrt. személyszállítási igazgatója. – A buszok menetrend szerint közlekednek.

10.05
– Kaposváron a tömegközlekedés zavartalan, minden járat menetrendszerint, késés nélkül közlekedik – tájékoztatott Széki Éva, a Kapos Holding sajtóreferense. – A KVG gépei és munkásai készenlétben állnak, az időjárás függvényében szükség esetén azonnal megkezdik a munkát.

09.50
Az Időkep.hu időjárás-előrejelzése alapján hétfőn intenzívebb havazás várható, sőt még kedden is eshet. A hőmérséklet jóval fagypont alatt lesz és helyenként erős szél is várható.

09.10
– Egyelőre a megye útjain nem okozott gondot a havazás, nagyjából 1-3 centiméter között hullott – tájékoztatott Molnár Gábor, a Magyar Közút Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletese. – Hajnalban tizenhat gépünk sózta az utakat, jelenleg pedig hat van kint.

8.25
Somogy megyében – a havazás miatt – eddig nem történt közlekedési baleset, az utak azonban rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek – közölte vasárnap reggel Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. – A legtöbb problémát többnyire a helyenként váltakozó erősségű szél okozza. Lényeges, hogy minden járművezető a téli gumiabroncsokkal közlekedjen és az időjárási viszonyoknak megfelelően válassza meg sebességét.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak indokolt esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljanak útnak!

8.00
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggeli összesítése alapján a Dunántúl jelentős részén változó intenzitással havazik, ám ez nagyobb fennakadást egyelőre nem okozott a közúti közlekedésben. A közlekedők ugyanakkor több térségben is, főleg a mellékúthálózaton, találkozhatnak téliesebb útviszonyokkal, ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szinte összes üzemmérnöksége II. fokú téli tisztántartási készenlétben látja el feladatait, vagyis továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A reggeli állapot szerint közel 100 munkagép és mintegy 400 üzemmérnökségi dolgozó vett részt a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!