Közélet

2013.03.19. 09:52

Kilenc település helyett döntött a megyei kormányhivatal

Kormányhivatalok döntenek e napokban az önkormányzatok közös hivatalhoz csatlakozásáról ott, ahol vita volt, vagy más okból nem jött létre megállapodás.

Balassa Tamás, Vigmond Erika

Két héten belül mindenhol rendeződnie kell az átalakulásnak. Somogyban kilenc település számára jelölte ki az utat a hivatal. Három település kívánt más úton járni, s további hat település döntése is késlekedik emiatt. Sávoly, Görgeteg és Lakócsa más-más alapállásból, de még nem adta áldását a közös hivatalra. A kijelölésről a minap kaptak értesítést, ez ellen fellebbezni – bár egyik-másik önkormányzat próbálkozott hasonlóval – nem lehet. Még ez előtt a múlt héten szerdán kérdeztük a Belügyminisztériumot és kormányhivatalt, miként áll Somogyban a közös hivatalok létrehozása. Januártól is működhetnek ezek, ha a társönkormányzatoknak sikerült tető alá hozniuk a testületi jóváhagyásokat, a megszüntető határozatokat és számos adminisztratív kérdéskört érintő megállapodás-halmazt. De a települések zöme egyebekkel volt elfoglalva. Várta a belügy forráshiányos önkormányzatoknak dobott életmentőövét, hogy számlákat tudjon kifizetni. Egyezkedett a szaktárcával az adósságátvállalás tételeiről, örvendezett-fotózkodott az adósságot az államháztartás egy másik zsebébe áthelyező tehermentesülés miatt. Esetleg a hulladékszállítás díjkivetésén rugózott, hogy a cégek féktelen áremelésein úrrá legyen, amíg meg nem érkezik a nemzetközi harcmezőről a rezsikommandó. Vagy az iskola- vagy a járóbeteg-szakellátás államosításáról egyezkedett önmagával, a lakosságával, a hatóságokkal.

Nem unatkoztak az önkormányzatok az elmúlt hónapokban tehát. De kötelező feladatuk volt: a 2000 lakost (húsz százalékos nemzetiségi aránnyal az 1500-at) meg nem haladóknak társulniuk kellett márciusig, aminek elindítására további egy hónap van. Sok megoldásos a feladvány, amihez képest Somogy települései kiválóra teljesítettek. Nem kért és nem kapott kormánysegítséget a többség, hanem megállapodott. Miért fontos ez a lakosságnak? Sokan észrevehették már, hogy nem a megszokott önkormányzattól kapnak levelet, hanem egy adott esetben messze tőlük székelő közös hivatalból. (A képviselő-testület és a polgármester – bármilyen előjelű hír is ez az olvasónak – nem változott!) Az átalakulás az állampolgári hatósági-közigazgatási ügyek intézését érinti, azon túl, hogy a közös hivatalt a társuló települések költségvetéséből kell fenntartani. A már létrejött járási hivatalokhoz (ez okozhat kis zavart a megértésben) az államigazgatási hatósági jogkörök kerültek, melyek korábban igen nagy, ezres nagyrendű ügytípus-számban terhelték a jegyzőket.

Hogy még érthetőbb legyen: Rinyaszentkirály megmakacsolta magát, és nem kívánt Görgeteg társaságában Lábodhoz csatlakozni. A kormányhivatal döntése szerint oda fog áprilistól. Molnár József rinyaszentkirályi polgármester azt mondta, nekik van egy nyolc kilométeres útjuk Nagyatádra, szerettek volna a városhoz csatlakozni. Közeledésük viszonzása elmaradt. Maradt Lábod tehát, ahová rosszabb a közlekedés, fűtött atádi buszváró helyett marad a görgetegi puritán. A rinyaszentkirályi „külön utas” elgondolás megakasztotta Görgeteg csatlakozását is. Fadgyas Attila polgármester azt mondta, két házasság egyszerre nem működik, egy válás kell a következő frigyhez. Ám a szentkirályiak nem hozták még meg a korábbi felállást megszüntető döntésüket.

Érdekes a helyzet Lakócsán is. E dél-somogyi település Potonnyal, Tótújfaluval, Szentborbással közösködött eddig, és ezt tartani is akarták, tudtuk meg Matyók József polgármestertől, ám összesen is alig haladják meg az 1200-as lélekszámot. Darányhoz csatolta őket – így végül is együtt maradtak – a kormányhivatali döntés. Miután a járási határokat tartani kell, és a közös magyar-horvát önkormányzatiság is távoli még, együtt maradnak 2014 ősze után is várhatóan. Merthogy az önkormányzati választások után lehet felülvizsgálni a döntéseket.

Sávoly még speciálisabb szempontokat mérlegelt. Bobek István polgármester a kézhez vett kijelölésről azt mondta: Marcali-Kelevíz társuláshoz került Sávoly. Ezt jó döntésnek tartják, miután Sávoly és Szőkedencs államilag kiemelt beruházási terület a MotoGP-pálya egyelőre megtorpant lehetősége miatt. Egy megújuló fejlesztést a nagyobb marcali szakapparátusa biztosabban kezelné, mint egy kisebb hivatal. A sávolyi képviselők nem tudták felelősségteljesen eldönteni, hová csatlakozzanak: Somogyzsitfa hattagú közös hivatalához, vagy a balatonszentgyörgyihez, ahová korábbi körjegyzőségi tagjaik közül Főnyed és Szegerdő is került kormányhivatali „nyomásra”, és így hat település lett ott is.



A legnagyobb közös hivatal egyelőre a darányi kilenc településsel, Simonfa és Csurgó nyolc-nyolc önkormányzatból áll, míg a balatonföldvári, a tabi, a törökkoppányi és a szentbalázsi házasságot hét-hét testület döntése szentesítette. Somogy 246 települési önkormányzata jelenleg 33 hivatallal kevesebben működik. Tavaly 28 polgármesteri hivatalt és 73 körjegyzőséget működtettek, március elejéig 58 közös önkormányzati és tíz polgármesteri hivatal jött létre. A kormányhivatal véleményezéssel, nézeteltérés esetén személyes konzultációval segítette az átalakulást. Határidőre 237 önkormányzat gondoskodott a hivatali feladatok ellátásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!