Közélet

2013.03.31. 07:24

Kilépett a medréből a Kapos folyó – fotók

Olvasónk Kaposkeresztúr mellett örökítette meg a medrét elhagyó folyót, a somogyi dombság kisvízfolyásain heves áradások indultak vasárnap.

Sonline

Taszári olvasónk azt írta levelében, Kaposhomoknál is kiöntött a Kapos, "Taszárnál még van helye a víznek" a 61-es útig, legalábbis, amikor ott járt, még nem érte el a főutat a medréből kilépő folyó.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Helyzetkép Taszár mellől, olvasónknak kösznjük a fotót!
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bekötőút Taszár környékén, olvasónknak köszönjük a felvételt!
[/caption]

Az elmúlt két nap folyamán egy mediterrán ciklonból számottevő esőzés érte el a Dél-Dunántúlt. Az eső a somogyi dombság 10-30 milliméter vastag hótakaróját is leolvasztotta. Ennek következtében az itteni kisvízfolyásokon heves áradások indultak el, melyek befogadóján, a Kaposon III. fok feletti vízállások alakultak ki – áll a Vízügy vasárnapi összegzésében.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Átszakadt a Méhész-patak töltése (Tolna megye), a vz a szántóföldről a megáradt Kapos folyóba folyik - MTI, Lendvai Péter
[/caption]

Olvasónk Kaposkeresztúrnál örökítette meg, hogy a Kapos folyó kilépett medréből, véleménye szerint, ha az esőzés folytatódik, a víz átcsaphat a Kaposkeresztúr-Baté közötti úton is. (Köszönjük a fotókat)

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kilépett a medréből a Kapos - olvasónknak köszönjük a felvételt!
[/caption]

Helyszíni szemlét tartott Kaposváron a Kapos védműveinél és a folyó kaposvári töltésénél Szita Károly polgármester, Horváth Jenő megyei katasztrófavédelmi igazgató és Bencs Zoltán, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke vasárnap délelőtt. A szemlén megállapították, hogy amennyiben a lehulló csapadék mennyisége szükségessé teszi, homokot szállíttatnak a veszélyeztetett szakaszok közelébe. Előzetes megelőző intézkedésként elképzelhető, hogy szükség lesz a Kapos folyó töltésének megmagasítása homokzsákokkal.

Első fokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Somogyra, mert vasárnap több mint 20 milliméter csapadék hullhat, ugyanez vonatkozik Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékre.A rengeteg eső miatt szombaton késő este a Kapos folyón intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4 - 6 centiméteres emelkedés volt megfigyelhető. Hajnalban visszaállt a lassabb áradás, azóta óránként 1 centivel növekszik a vízszint. Az intenzív csapadékzóna hajnali 1 órára elvonult, melyet csapadékmentes időszak követett
 
A Kapos medertelítettsége a Somogy megyei szakaszon jelenleg 70 százalékos. A fészerlaki vízmérce reggel 4 órakor 299 centimétert regisztrált. 

Sonline Áradás a Kaposon Kilépett a medréből a Kapos - olvasónknak köszönjük a felvételt! Átszakadt a Méhész-patak töltése (Tolna megye), a vz a szántóföldről a megáradt Kapos folyóba folyik - MTI, Lendvai Péter Átszakadt a Méhész-patak töltése (Tolna megye), a vz a szántóföldről a megáradt Kapos folyóba folyik - MTI, Lendvai Péter Helyzetkép Taszár mellől, olvasónknak kösznjük a fotót! Bekötőút Taszár környékén, olvasónknak köszönjük a felvételt! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!