Közélet

2013.03.15. 08:45

Küzdelem a torlaszokkal: Somogy a hó fogságában

A Kapos Volán Zrt. nem indítja el a buszait, több út továbbra is járhatatlan, a megye több pontján melegedőket alakítottak ki – Somogy a hó fogságában.

Sonline

Szombattól normalizálódott a helyzet az országban, és Somogyban is. Erről itt olvashat!

22.28
A legfrissebb adatok alapján három elzárt település van: Somogyszil, Gadács és Vótapuszta.

22.00
A Balatonendréd–Lulla, az Ádánd–Ságvár, a Magyaratád-Ráksi (6105-ös út), a Kadarkút-Vótapuszta és a Büssü-Kisgyalán közötti útszakasz van lezárva.

20.24
A megyei rendőr-főkapitányságtól kapott információink alapján négy elzárt település van Somogyban: Edde, Somogyszil, Gadács és Vótapuszta.

20.00
A Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén a Balatonendréd–Lulla közötti útszakasz, a Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén a 6105-ös út Magyaratád–Ráksi közötti útszakasz, a Kadakút–Vótapuszta közötti útszakasz, valamint a Büssü–Kisgyalán közötti útszakasz van lezárva.

19.30
A Magyar Közút tájékoztatása szerint Magyaregres, Magyaratád és Alsóbogát, míg az SMRFK közlése szerint Edde, Somogyszil, Gadács elzárt település Somogyban.

19.08
A Barcsi Rendőrkapitányság illetékességi területén Homokszentgyörgy és Szulok közötti útszakasz lezárva.
Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén Tab és Kapolypuszta közötti útszakasz lezárva. A Balatonendréd–Lulla közötti útszakasz lezárva.
Kaposvári Rendőrkapitányság illetékességi területén a 6105-ös út, a Kadakút-Kaposfő közötti útszakasz, a Büssü-Kisgyalán közötti útszakasz lezárva.

18.30
Kaposváron minden út járható, a KVG gépei és munkásai folyamatosan dolgoznak. Jelenleg a külvárosi részeket és a hóátfúvásos területeket takarítják. A nap folyamán komolyabb fennakadás nem volt a közlekedésben, Kaposváron egész nap minden út járható volt. A tömegközlekedés zavartalan, minden útvonalon minden járat késés nélkül közlekedik.

18.00
Lassan, de halad a forgalom az M7-es autópálya somogyi szakaszán. A bal pályán 15 óra 20 perc, jobb pályán 16 óra 18 perc óta egy nyomvonalon. A rendőrség kéri a közlekedésben résztvevők türelmét és azt is óvatosan, körültekintő vezessenek.

17.24
Járhatatlan utak Somogyban
6705-ös út Somogysárd és Mezőcsokonya között; 6816-os út Nemesdéd és Vése között, 6816-os út Nemesdéd és Nemesvid között; Kaposfő-Kiskorpád közötti útszakasz (61-es főútvonal); Osztopán–Bodrog közötti útszakasz (6706-os útvonal); Osztopán–Somogyjád közötti útszakasz (6701-es útvonal); Somogyvár–Öreglak közötti útszakasz (6701-es útvonal); Simonfa–Bőszénfa közötti útszakasz (67-es főútvonal); Csököly–Gige közötti útszakasz (6618-as útvonal); Böhönye–Nagybajom közötti útszakasz (61-es főútvonal); Hencse–Lad közötti útszakasz (6617-es útvonal); Igal–Ráksi közötti útszakasz (6513-as útvonal); Pusztakovácsi–Marcali közötti útszakasz (6704-es útvonal); Osztopán–Kürtöspuszta közötti útszakasz (6712-es útvonal); Mernye–Kaposvár közötti útszakasz (67-es főútvonal); 6607.út 6+910 km.sz-tól Dióspusztai bekötő–Kadarkút; a 6607.út Somogyhatvan és Somogy megye határa között.

17.15
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb jelentése alapján a Dunántúlon a korábbi havat hordja a szél, emiatt továbbra is járhatatlan az utak többsége. A 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában.

16.09
Meleg ételt és ellátást kaptak azok, akiket a marcali Berzsenyi Dániel gimnázium kollégiumában szállásoltak el. A Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség koordinálta az elhelyezést az önkormányzat és a gimnázium dolgozóinak segítségével. 115 embert szállásoltak el: egy Olaszországból hazafelé tartó zarándokcsoport tagjait, több kamionsofőrt, és gyerekekkel utazó családokat.

15.37
Somogy Megye aktuális helyzetképe

Barcsi Rendőrkapitányság illetékességi területén Szulok és
Homokszentgyörgy közötti útszakasz lezárva.
Nagyatádi Rendőrkapitányság illetékességi területén Iharosberény és Böhönye közötti útszakasza lezárva.
Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén Tab és Kapolypuszta közötti útszakasz lezárva. A Balatonendréd–Lulla–Tab közötti útszakasz lezárva. A 65-ös főúton a forgalom Tolna megye irányába műszaki mentések miatt feltorlódott.
Kaposvár Rendőrkapitányság illetékességi területén 6105 számú út, 61-es elkerülő út, 61-es út Kaposfő–Nagybajom közötti szakasza, Kadakút-Bárdudvarnok, Büssü-Kisgyalán közötti útszakasz lezárva.

Az M7-es autópálya forgalma rendőri irányítással, felvezetéssel szakaszosan megindult. A barcsi határátkelőhelyen Horvátország feloldotta a tehergépkocsikkal szemben korábban bevezetett súlykorlátozást.

Elzárt település: Edde.

14.47
Jelezték, hogy egyelőre mégsem tudták megindítani az M7-es autópálya forgalmát! Azonban rövidesen várható, hogy szakaszosan megindul (először a jobb, majd a bal pályatesten).

14.45
Mivel csökkent a szélerősség Somogy megyében, és arra lehet számítani, hogy az utakon is beindulhat lassan a forgalom, újra közlekedik a balatoni komp.

14.20
A rendőrség a Somogy megyében szakaszosan megindította a forgalmat az M7-es autópályán mindkettő pályatesten.

14.14
Jelenleg már csak Edde számít elzárt telelpülésnek Somogy megyében.

14.10
A KVG gépei és emberei folyamatosan tisztítják Kaposvár útjait. A szél és a hóátfúvások azonban továbbra is nehezítik a munkát. A szemétszállítás a rendkívüli időjárás miatt ma akadozott, a kukásutók csak a lakótelepekre jutottak el, azokból a családiházas övezetekből ahonnan ma nem tudták elvinni a szemetet, a következő ürítési napon szállítanak.
A tömegközlekedés a városban zavartalan, minden járat minden vonalon közlekedik, néhány helyen maximum 4-5 perces késéssel.

13.40
Elzárt települések Somogy megyében:
Kadarkút, Osztopán, Somogyjád, Gamás, Karád, Mike, Somogyszil, Juta.

13.27
Az M7 autópálya Somogyi szakasza továbbra is le van zárva. A 7-es számú főútvonal akadozva, szakaszosan járható Somogy megyében. A 67-es főútvonal Somogy megyei szakasza jelen pillanatban járható.

A járhatatlan, illetőleg kritikus és balesetveszélyes útszakaszok: 61. Kaposmérő–Kaposfüred (Kaposvárt elkerülő autóút); 6505. Tátompuszta, 6505. Ráksi–Igal; 61. Kaposfő–Nagybajom–Böhönye; 68. Szenyér–Mesztegnyő; 68. Nagyatád–Lábod; 65. Siófok–Tolna megye; 6616. Lábod–Mike között lezárva.
6616. Kadarkút–Mike; 6809. Nagyatád–Berzence; 6805. Somogyzsitfa–Nemesvid között; 6701. Somogyvár–Öreglak közötti útszakasz járhatatlan; 6623. Homokszentgyörgy–Lad közötti útszakasz járhatatlan; 6701. Somogyjád–Osztopán közötti útszakasz járhatatlan; 6712. Osztopán–Kürtöspuszta; 6513. Mernye-Ráksi közötti útszakasz járhatatlan. 6705. Hetes–Somogysárd közötti útszakasz nem járható. 6607. Hencse–Lad; 6623. Homokszentgyörgy–Lad között az út járhatatlan; 6703. Pusztakovácsi–Marcali; 6607. Patosfa belterület; 6616. Kadarkút–Mike; 6511. Kapolypuszta-Bábonymegyer; 6712. Somogyfajsz–Kürtöspuszta; 6805. Nemsvid–Szőcsénypuszta; 6809. Nagyatád–Berzence; 6607. Patosfa–Lad; 6403. Ádánd–Ságvár; 6619. Nagybajom–Kutas; 6618. Nagybajom–Jákó.

12.49
– Folyamatosan dolgozik az összes gépünk Somogy megyében – tájékoztatott a Magyar Közút somogyi ügyeletese. – Szerencsére már nem esik a hó, de a szél sajnos még mindig fúj, ami nagyban nehezíti a munkánkat. Több helyen is vesztegelnek a gépeink; baleset miatt nem tudnak dolgozni.

12.12
A Barcsi Rendőrkapitányság azt kéri, hogy lehetőség szerint gépjárművel ne induljanak útnak a környékbeli utakon. Tájékoztatásuk szerint Szulok és Homokszentgyörgy között járhatatlan az út, Kadarkút el van zárva a külvilágtó, Lad-Patosfa-Somogyhatvan között lezárták az utakat, a rendőrség és a kataszrófavédelem közösen menti jelenleg is a bent rekedt autókat. Emellett a babócsai út is járhatatlan, Heresznye és Vízvár között, illetve Babócsa és Komlósd között az útszakasz kritikus.

11.25
A Magyar Közút teljes gépparkja, közel 700 munkagép dolgozik országszerte, de a viharos erővel fújó szél percek alatt visszahordja a havat a burkolatra. A Dunántúl nagy részén most is viharos erővel tombol a szél, ami hordja a havat, és számtalan utat járhatatlanná tett és tesz. Az eddig lezárt utak száma – országos szinten – meghaladja a 150-et, rengeteg az elzárt település, sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot.

10.30
A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint a rossz időjárási viszonyok miatt péntek reggeltől további értesítésig nem közlekednek a balatoni kompjáratok.

10.00
Somogy megye területén átlagosan 17 centiméter hó hullott az elmúlt huszonnégy órában. A hivatásos, önkormányzati tűzoltók és az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjait ma reggelig nyolcvankétszer riasztották. Húsz esetben vasúti sínre, úttestre dőlt fák, faágak miatt avatkoztak be, ötvenhárom alkalommal pedig a hóban, emelkedőn elakadt, árokba csúszott járművekhez vonultak, míg kilencszer közúti balesetnél végeztek műszaki mentést. Az M7-es autópályán két helyszínen ( 137 –es és a 101-102 kilométerszelvénynél) is tömeges közúti baleset történt.

09.30
Az úton lévő elakadt illetve az útlezárások miatt útjukat folytatni nem tudó személyek elhelyezésére 28 befogadó hely került megnyitásra a megyében, ahol összesen 1264 fő ideiglenes elhelyezésére került sor.
Egész éjszaka dolgoztak a megye tűzoltói, harmincnyolc gépjárművel összesen 131 tűzoltó mentette a bajba jutottakat. A műszaki mentések során 1372 főt mentettek ki az egységek, közülük öten sérültek meg.
A hóátfúvások miatt négy elzárt település van a megyében: Gamás, Polány, Felsőmocsolád, Ecseny.
A KÖTÉL Egyesület a hó fogságából kiszabadított 3 személynek segített eljutni a megyeszékhelyen lévő kórházba a tervezett vizsgálatokra. Hóban elakadt járműből egy cukorbeteg személyt a ladi melegedőhelyre vittek a tűzoltók, akinek a barcsi katasztrófavédelmi kirendeltség szerezte be és juttatta el a szükséges inzulint.

09.12
A KVG gépei és munkásai jelenleg a meredek és a tömegközlekedési útvonalakra koncentrálnak, a munkát azonban jelentősen nehezítik a hóátfúvások, amelyek az autóbusz közlekedésben is gondot okoznak.
Reggel három 11-es járat nem tudott bemenni Kaposfüreden az állomás utcájába, a járművek csak a fordulóig közlekedtek. 7 óra 40 perctől állt helyre a megszokott forgalom. Toponáron a Szabó Pál utcába való felhajtás nehézsége miatt késtek azon a vonalon a járatok. Két jármű műszaki mentésre vár, miután a meredek úton megállásra kényszerültek, és nem tudtak elindulni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A mentő sem mehetett tovább
[/caption]
08.20
– 102 gépünk dolgozik Somogy megye útjain – mondta Tóth Elek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletese. – Sajnos szélmalomharcot vívunk, ugyanis hiába tolják le a kollégák az utat, 10 percen belül visszahordja a szél a havat.

07.45
Csütörtök estétől áll az autóbusz-közlekedés Somogyban – tájékoztatott Eigner János, a Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatója. – Folyamatosan egyeztetünk a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a tűzoltósággal és a közúttal, s csak akkor fogjuk elindítani a járatainkat, ha azok biztonságban célba is érnek. Az itt rekedt utasokat a városi sportcsarnokban szállásolták el; meleg ételt, italt kapnak.

07.00
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a megye területén élőket, az átutazóban levőket és a hóhelyzet miatt a megyében rekedt járművezetőket, hogy ne induljanak útnak! Az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok is! Kérjük a járművezetők türelmét és kitartását!

06.40
Elzárt települések Somogy megyében: Nagybajom, Kadarkút, Osztopán, Somogyjád, Gamás, Karád, Mike. Az eddig leesett hó mennyisége 8-20 cm. A szél erőssége 50-90 km/h, és az egész megyében erős széllökések vannak.

06.10
A Balaton déli partján a közlekedési és időjárási viszonyok nem javultak, így, az M7-es autópálya, illetve a 7-es út továbbra is járhatatlan, közlekedni továbbra sem lehet rajtuk.

Járhatatlan útszakaszok Somogy megyében
68 sz. Szenyér–Mesztegnyő, 68. sz. Nagyatád–Lábod, 65. sz. Siófok–Tolna megye, 61. sz. Böhönye–Nagybajom között, 61. sz. Kaposfő–Nagybajom, 61. sz. Kaposvár elkerülő szakasz, 6616. Lábod-Mike között lezárva, 6616. Kadarkút–Mike, 6809. Nagyatád–Berzence, 6805. Somogyzsitfa–Nemesvid között, 6701. Somogyvár–Öreglak közötti útszakasz, 6623. Homokszentgyörgy–Lad közötti, 6701. Somogyjád–Osztopán, 6712. Osztopán–Kürtöspuszta, 6513. Mernye–Ráksi, 6705. Hetes–Somogysárd, 6607. Hencse–Lad, 6623. Homokszentgyörgy–Lad, 6703. Pusztakovácsi–Marcali, 6607. Patosfa belterület, 6616. Kadarkút–Mike, 6511. Kapolypuszta–Bábonymegyer, 6712. Somogyfajsz–Kürtöspuszta, 6805. Nemsvid–Szőcsénypuszta, 6809. Nagyatád–Berzence, 6607. Patosfa–Lad, 6403. Ádánd–Ságvár, 6619. Nagybajom–Kutas, 6618. Nagybajom–Jákó.

06.06
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a kialakult hóhelyzet miatt több helyszínen is segítségre szorultak a megyében közlekedő járművezetők és utasaik. A rendőrök a társszervek együttműködésével 1419 járművet, 2405 személyt mentettek ki a hó fogságából. Összesen 46 darab személyi sérülés nélküli és 7 darab személyi sérüléses baleset történt.
Somogy megye területén 26 darab helyszínen 1004 személynek nyújtottak menedéket (forró teát, takarókat) az ítéletidő elől.

00.42
Az ideiglenes melegedőhelyek listája Somogy megyében (nem teljes, folyamatosan bővül)
Kadarkút (iskola kollégium), Kaposvár (sportcsarnok), Igal (művelődési ház), Mernye (művelődési ház), Mezőcsokonya (művelődési ház), Somogyjád (művelődési ház), Balatonboglár (tornacsarnok), Balatonlelle (tornacsarnok), Fonyód (gimnázium), Bodrog (idősek otthona), Osztopán (polgármesteri hivatal), Kaposfő (polgármesteri hivatal), Siófok (Erkel Ferenc utca, SZKI), Lad (iskola tornaterme), Nagyatád (József Attila Kollégium), Lábod (nyugdíjas ház), Iharosberény (általános iskola), Marcali (gimnázium), Böhönye (egészség. ház), Somogyfajsz (iskola) Nagybajom (iskola).

00.27
További járhatatlanná vált utak Somogy megyében
Böhönye–Nagybajom közötti útszakasz (61-es főútvonal), Hencse–Lad közötti útszakasz (6617-es útvonal), Igal–Ráksi közötti útszakasz (6513-as útvonal), Pusztakovácsi–Marcali közötti útszakasz (6704-es útvonal), Patosfa–Lad közötti útszakasz (6607-es útvonal), Osztopán–Kürtöspuszta közötti útszakasz (6712-es útvonal), Mernye–Kaposvár közötti útszakasz (67-es főútvonal).

00.15
Az ideiglenes melegedőhelyek listája Somogy megyében (nem teljes, folyamatosan bővül a lista)

Kadarkút (iskola kollégium), Kaposvár (sportcsarnok), Igal (művelődési ház), Mernye (művelődési ház), Mezőcsokonya (művelődési ház), Somogyjád (művelődési ház), Balatonboglár (tornacsarnok), Balatonlelle (tornacsarnok), Fonyód (gimnázium), Bodrog (idősek otthona), Osztopán (polgármesteri hivatal) Kaposfő (polgármesteri hivatal) Siófok, Nagybajom.

-------------------------------------------------

Csütörtök

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Munkagépekkel a hótorlaszok ellen
[/caption]
23.28
További járhatatlanná vált utak Somogy megyében
Böhönye–Nagybajom közötti útszakasz (61-es főútvonal)
Hencse–Lad közötti útszakasz (6617-es útvonal)
Igal–Ráksi közötti útszakasz (6513-as útvonal)
Pusztakovácsi–Marcali közötti útszakasz ( 6704-es útvonal)
Patosfa–Lad közötti útszakasz (6607-es útvonal)
Osztopán–Kürtöspuszta közötti útszakasz (6712-es útvonal)
Mernye–Kaposvár közötti útszakasz (67-es főútvonal )

22.44
A Kaposvárt elkerülő 61-es autóút járhatatlanná vált a kaposfüredi körforgalomtól a kaposmérői körforgalomig.

22.30
Az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná, annak ellenére, hogy a Magyar Közút teljes kapacitással dolgozik. A folyamatos munka ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt nehezen járhatóak, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság és a sorozatos balesetek miatt a munkagépek is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladataikat. A helyzetre való tekintettel több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák.

Somogy megye járhatatlan útjai:
6705-ös út Somogysárd és Mezőcsokonya között
6816-os út Nemesdéd és Vése között
6816-os út Nemesdéd és Nemesvid között
61-es főút Kaposfő és Kiskorpád között
6706-os út Osztopán és Bodrog között
6701-es út Osztopán és Somogyjád között
6701-es út Somogyvár és Öreglak között
67-es főút Simonfa és Bőszénfa között
6618-as út Csököly és Gige között.

22.00
Jelenleg folyamatban lévő intézkedés, hogy a rendőrség az M7-es autópálya forgalmát – Somogy megyében – a kritikus időjárási viszonyok és a fokozott balesetveszély miatt letereli a 7-es számú főútvonalra.

21.20
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, aki a lezárt utak miatt nem tud továbbutazni lakhelyére, keresse fel az ideiglenesen kijelölt szálláshelyek valamelyikét. Ott lehetőség szerint kapni fog meleg italt és takarót. A hatóságok segítséget nyújtanak az állampolgárok számára a legközelebbi szálláshely megtalálásában.
A rendőrség ezúton is felhívja ismételten a figyelmet arra, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útnak Somogy megyében, mert az utak állapota kritikus, balesetveszélyes, ráadásul a látási viszonyok is nagyon rosszak.

20.50
További járhatatlanná vált utak Somogy megyében: a Kaposfő, Kiskorpád közötti útszakasz (61-es főútvonal); az Osztopán, Bodrog közötti útszakasz (6706-os útvonal); az Osztopán, Somogyjád közötti útszakasz (6701-es útvonal); a Somogyvár, Öreglak közötti útszakasz (6701-es útvonal); a Simonfa, Bőszénfa közötti útszakasz (67-es főútvonal); a Csököly, Gige közötti útszakasz (6618-as útvonal).

20.32
A Mernye–Szentgáloskér–Ráksi útvonal (6513-as út) is járhatatlanná vált az időjárási viszonyok miatt. A 67-es főútvonal Somogyaszalónál (Deseda tónál) továbbra is le van zárva, a torlaszban ragadt járműveket – lehetőség szerint – egyenként engedi tovább a rendőrség.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hófogságában
[/caption]
20.20
A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és hófúvások miatt a közúti közlekedés feltételei jelentősen leromlottak több dunántúli megyében is – tájékoztatott a Magyar Közút. Az orkán erejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások következtében a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent. A további balesetek elkerülése érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett megyékben az éjszaka folyamán semmiképpen ne induljanak útnak!

19.39
Jelenleg közlekedési balesetek és hótorlaszok miatt járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya közöt (6705-ös út), Nemesdéd és Vése között (6816-os út), valamint Nemesdéd és Nemesvid között (6816-os út).

18.45
Lezárták a 6616-os utat Kaposmérő és Kadarkút között, mivel Bárdudvarnok és Kadarkút között az útszakasz az időjárási viszonyok miatt járhatatlan.

18.15
Az M7-es autópálya (jobb pályatest) 134-es kilométerszelvényénél egy autóbusz szenvedett közlekedési balesetet, az elsődleges információk alapján két személy sérült meg. A baleset helyszínelése és a műszaki mentés folyamatban van.
A bal pályatest 175-ös kilométer szelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat.

18.00
A 6701-es úton Somogyjád Osztopán felőli végén közlekedési baleset történt. A sérült járművek és az időjárási viszonyok miatt áll a forgalom. A járművezetők várakozni kényszerülnek.

17.28
A 6701-es út Buzsák és Lengyeltóti között újra járható, vége a baleset helyszínelésének és a műszaki mentésnek.

17.20
Megcsúszott és keresztbe fordult az úton Kaposváron, az Egyenesi úti fordulóban egy autóbusz. Személyi sérülés nem történt, a jármű azonban jelenleg is a helyszínen vesztegel, műszaki mentésre várva. A többi vonalon az autóbusz közlekedés zavartalan, a járatok maximum 5 perces késéssel közlekednek.

16.45
A 6616-os úton, Kadarkút és Mike között megindult a forgalom, a rendőrség befejezte a balesetek helyszínelését. Azonban a jelzések alapján Kaposmérő és Kadarkút között kritikusak az útviszonyok, ami miatt várható, hogy a későbbiekben lezárják. A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy lehetőség szerint kerüljék el azt az útszakaszt!

16.42
A 6701-es úton, Lengyeltóti és Buzsák között közlekedési baleset történt. A sérült járművek az úttestet teljes szélességben elfoglalják. A helyszínelés, műszaki mentés jelenleg is zajlik. A forgalmat a rendőrök Táska és Nikla irányába terelik el.

16.20
A 67-es úton Somogyaszaló és Kaposvár között (a Deseda tónál) több gépkocsi és kamion csúszott árokba, illetőleg az úttesten vesztegel. Jelenleg a forgalom egyik irányba sem halad.

15.27
A barcsi és a berzencei határátkelőhelyen Horvátországba nem lehet belépni a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsival. Magyarország területére továbbra is korlátozás nélkül lehet belépni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Átlagosan 17 centiméter hó hullott
[/caption]
15.20
A KVG folyamatosan tisztítja Kaposvár útjait. Jelenleg a meredek utcákban és a tömegközlekedési útvonalakon dolgoznak. A tömegközlekedés a városban zavartalan, a járatok menetrend szerint, késés nélkül közlekednek.

14.50
Az M7-es autópálya (jobb pályatest, Nagykanizsa irányába) 101-es kilométerszelvényénél több személygépkocsi és kamion ütközött, az elsődleges információk alapján öt személy sérült meg a baleset során.
Somogyjád belterületén, a 6701-es úton két személygépkocsi ütközött. Személyi sérülés nem történt, a forgalom egy sávon halad, torlódásra kell számítani.

14.20
A 6701-es úton Osztopán belterületén (a templom előtti kanyaroknál) két kamion akadt el, a forgalom egy sávon halad, a műszaki mentés folyamatban.

13.37
Igal és Ráksi között a 6505-ös úton több közlekedési baleset is történt, a sérült járművek az utat teljes szélességben eltorlaszolják. A rendőrök a forgalmat visszafordítják. A műszaki mentés folyamatban van.

13.17
A 61-es úton történt közlekedési balesetnél félpályán megindult a forgalom. Kadarkút és Mike között a 6616-os út járhatatlan, több személygépkocsi van az árokban, és vesztegel az úton.

13.07
Kisebb késésekkel ugyan, de mindenhová eljutnak a Kapos Volán buszai. – Rajtunk kívül álló okok nehezítik a közlekedést. Somogyváron, Igalnál és Kiskorpádnál is baleset történt, s lezárták az utat. Emiatt a járataink is kénytelenek voltak várni – mondta Eigner János.

12.45
A szél és a havazás miatt elrendelte a hármas fokozatú készültséget a Magyar Közút. Több igénybe vehető gépet is Somogyba hívtak, s rögtön vezénylik is azokat a balesetveszélyes területekre. A rossz időjárási viszonyok ellenére még egyetlen utat sem zártak le.

12.22
A 134-es kilométerszelvény környékén 8-10 kamion és több személygépkocsi ütközött. A jobb pályatest forgalmát a rendőrök a 130-as kilométer szelvénynél a 7-es útra terelik.

12.20
Az M7-es autópálya (jobb pályatest, Nagykanizsa irányába) 134-es kilométerszelvényénél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiütközött egy gépkocsi.  Sérültről, a baleset körülményeiről egyelőre nincs bővebb információ.
Szintén a jobb pályatesten, a 148-as kilométer szelvénynél (Balatonfenyves környékén) egy kamion keresztbe fordult, a pálya forgalma jelenleg Nagykanizsa irányába áll!
A 61-es utat Kiskorpádnál jégpáncél borítja és onnan 140 kilométer/órás szelet jelentettek!

12.08
Kaposvár és Kaposújlak között a 610-es úton a Szarkavári leágazónál két
személygépkocsi ütközött, a helyszínelés zajlik.

11.55
Az M7-es autópálya 135-ös kilométer szelvényében (jobb pályatest, Nagykanizsa irányába) közlekedési baleset történt. Egy jármű a leállósávon van (a baleset körülményeiről egyelőre nincs bővebb információ).
A jobb pályatest 173 kilométer szelvényében a belső sávban egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött, a belső sáv le van zárva. A helyszínelés, műszaki mentés jelenleg is zajlik.

11.50
A 65-ös számú út Ságvár és Som között járhatatlan. Kilométeres a torlódás, aki teheti, kerülje el az útszakaszt. Az M7-es autópályán jelenleg öt méteres a látótávolság és több mint 100 kilométer/órás szél nehezíti a közlekedést. Az útburkolat le van jegesedve, fokozottan balesetveszélyes.

11.47
A 65-ös számú út Ságvár és Som között járhatatlan. Kilométeres a torlódás, aki teheti, kerülje el az útszakaszt. Az M7-es autópályán jelenleg öt méteres a látótávolság és több mint 100 kilométer/órás szél nehezíti a közlekedést. Az útburkolat le van jegesedve, fokozottan balesetveszélyes.

11.45
A somogyi tűzoltók a havazás miatt az átlagosan megszokotthoz képest jóval többször vonultak, tudatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Hét esetben fadőlésekhez hívták az egységeket. Egyszer pedig megcsúszott buszt kellett vontatni, míg a KÖTÉL egyesület Ráksi és Igal közti emelkedőn segíti a kamionosoknak.
A nap folyamán a szél tovább erősödik, így délutánra eléri a 80-90 km/h-ás sebességet. A Balaton-parton 100-110 km is előfordulhat. Péntek reggelig változó intenzitású, de folyamatos csapadék várható.
A katasztrófavédelem kéri, csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak. Javasolják, hogy feltöltött benzintankkal, meleg teával, takarókkal és hólapáttal felszerelve tegyék mindezt, és kísérjék figyelemmel a friss közlekedési információkat.

11.34
Egy teherautó nekiütközött egy busznak, mely egy személygépkocsinak csapódott Kiskorpádnál. A balesetben egy személy sérült meg. Az utat lezárták, a forgalmat elterelik.

11.20
A Szennán elakadt kamiont elvontatták, újraindult a forgalom az érintett útszakaszon.

11.02
A 66141-es úton, Szenna külterületén egy kamion fordult keresztbe, a forgalom félpályán halad. A 6701-es úton Somogyvár külterületén kettő kamion akadt el, a forgalom szintén félpályán halad, torlódással kell számolni.

10.57
– A 6701-es úton, az öreglaki tetőnél a rendkívüli időjárási viszonyok miatt hótorlaszok alakultak ki, az út jelenleg járhatatlan, a járművezetőknek vissza kell fordulniuk.

10.25
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb összesítése alapján a Dunántúl teljes területén havazik, emellett sok helyen nagy erejű széllökéseket regisztráltak a társaság útellenőrei. Több megyében így már hófúvások nehezítik a közlekedést. A közútkezelő szakemberei és munkagépei folyamatosan, 12 órás váltott műszakokban látják el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ugyanakkor a társaság továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

10.05
Hencse külterületén, a 6607-es úton Kadarkút irányába egy fa dőlt az útra. Az úttestet a fa teljesen eltorlaszolja, kerülő út nincs, így torlódás várható.

09.44

– Hajnal óta dolgoznak a gépeink a megye útjain: először tizenhatot vezényeltünk ki, majd még újabb hatot – mondta Molnár Gábor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletese. – Az utakat néhol 2-3 cm hó fedi, de van olyan szakasz is már, mely latyakos, illetve sónedves. Marcali környékén a legrosszabb a helyzet, ott már a viharos szél miatt hóátfúvások alakultak ki.
Molnár Gábor hozzátette: a meteorológia 40-60 km/h-ás szelet jósolt, így nagy valószínűséggel több helyütt is torlaszokat emel majd a hó, így nekünk is sokkal nehezebb lesz a dolgunk. – Két elakadásról kaptunk hírt: a simonfai tetőn egy nyári gumival felszerelt jármű került bajba, valamint Gödrénél is vesztegelt egy autó.

– Kaposváron minden út járható, a tömegközlekedés zavartalan – közölte Széki Éva, a Kapos Holding sajtóreferense. – A  KVG gépei és dolgozói készenlétben vannak, szükség esetén azonnal munkába állnak.
Eigner Jánostól, a Kapos Volán Zrt. megbízott személyszállítási igazgatójától megtudtuk: a megye útjai járhatóak, így minden járat közlekedik, csak pár perces késére számíthatnak az utasok. Gödrénél elakadt egy kamion, emiatt lezárták az utat, s a Kapos Volán egyik busza is helyszínen vesztegel.



– Igal és Ráksi között, a 6505-ös úton négy kamion és egy autóbusz akadt el, a forgalom jelenleg egy sávon halad – tudtuk meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától. – Ráksi külterületén Kaposvár irányába pedig egy pályaelhagyásos baleset történt, melyben két személy sérült meg. Kaposváron, a 67-es út és a Táncsics utca kereszteződésének közelében egy mozgó járműre fa dőlt, az elsődleges információk alapján nem történt személyi sérülés.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 67-es úton a simonfai tetőnél és a 65-ös úton Daránypusztánál az erős havazás és a hóátfúvások miatt az út fokozottan balesetveszélyes, ezért aki teheti, ne induljon útnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!