Közélet

2013.03.22. 07:44

Lesoványodtak a települések, a belügy takarékosságot vár el

Ha akartak se kérhettek volna működőképességük megőrzését szolgáló támogatást mind a mai napig az önkormányzatok. Az ehhez szükséges rendelet még nem jelent meg. Információnkat a Belügyminisztérium sajtófőosztálya erősítette meg csütörtökön. A feladatfinanszírozás esetleges elégtelensége miatt jelzett működési problémákat az államtitkárság most dolgozza föl: jelzések vannak szép számmal.

Balassa Tamás

Erre azonban készült a kormány. A költségvetésben külön fejezetet nyitott a plusz igényeknek. Az önkormányzati fejezetben 24,5 milliárdot különítettek el, a szerkezetátalakítási tartalék 20 milliárd forint, a megyei önkormányzatok tartalékbüdzséje 1,5 milliárdos. Az évközi igénylési-döntési rendszert most munkálják ki. A települési pénzhez jutás módja annyiban is emlékeztet a normatív rendszerrel együtt élő, s vele múló „önhibáján kívül hátrányos időkre”, hogy ezt is három alkalommal, április végéig, szeptember közepéig és november elejéig lehet igényelni.Mert mi is a helyzet most? Nem lehet működési hiánya a településeknek. Nincs, és mégis van, írhatnánk át a sportközvetítések legendáját. Több önkormányzattól érkezett ugyanis jelzés arra, hogy vékony a költségvetése bevételi oldala. A belügy azt javasolta, tekintsék át ismét a számokat, gondosan-racionálisan tervezzék a bevételeket és a kiadásokat, keressenek további takarékossági és többletbevételi lehetőségeket. Ha a költségvetés így sem hozható egyensúlyba, akkor tervezhetnek, most először, „működőképesség megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást”. De ez, húzta alá a tárca, nem jelent automatikus jóváhagyást.

Ezzel mindenkinek számolnia kell. Kadarkútnak is, ahol számolnak a pluszforrással. Karsai József polgármester azt mondja, a feladatfinanszírozásban sokkal jobb a költségvetésük, mint volt bármikor. Jó a rendszer, de nem tökéletes, sok a bizonytalanság. A hivatal működése lefedett, az óvodáé nem: a bérhez hozzá kell járulni. A város szociális alapszolgáltatási központjánál méretesebb a lyuk, ebben az ágazatban (családgondozásban, gyermekvédelemben) megmaradt a normatív dotáció. A Klebelsberg-iskola januári számláinak sorsáról sem tudnak biztosat.

Taszáron sem felhőtlen a költségvetési öröm. Pataki Sándor polgármester, bár „kiegyensúlyozottságól” számolt be, 60 milliós kiadási túlsúlyt érez. Amint lehet, igyekeznek forráshoz jutni. Azért, hogy a változás ne csak szlogen legyen: ha feladatot ad az állam, pénzt is adjon. Ma még számos feladatot nem, vagy nem teljesen fedett le az idei „tesztüzem”. Szóládon, megírtuk, nem fogadtak el költségvetést, e jogszabálysértéssel figyelmeztetve a hiányosságra: a hiányra. A kérdésre, más település is választotta-e ezt az utat, vagy hasonlót, a törvényességi felügyeletet gyakorló megyei kormányhivataltól egy hete várjuk a választ. Más forrásból úgy tudni, a szóládi példa egyedülálló. Az viszont csak megtippelni lehetne, mennyi településen kellett „összebűvészkedni” az egyensúlyt. Ez akkor derül ki, ha a működőképesség-megőrzést segítő rendszer elstartol.

Az önkormányzatiság új időszámítását az adósságátvállalás előzte meg. Ez nem egyszerűen kormányzati-államháztartási adakozás volt, hanem szükségszerűség. A települési büdzsék az új rendszerben olyannyira lesoványodtak, hogy a hiteleket nem bírták volna el. Se a büdzsék, se az egyéb garanciák, jelzálogok. A megyének ezért sem maradhatott adóssága. Nincs se ingatlana, se földje már: ez a fenntartói teher mellett az intézményrendszer kedvező oldala volt. Az adósságátvállalás mértékét, bár ezt néhol a helyi emberek munkája elismerésének fordították el, az adóerőképesség határozta meg 5000 lélekszám fölött.

Kaposváron például december 18-án Varga Mihály még tárca nélküli miniszterként mondta: 50 százalékot meghaladó lesz az adósság-átvállalás, mert fegyelmezett és céltudatos a gazdálkodás, ezért erőteljesebb konszolidációra nincs szükség. Január 9-én a kormány már 60 százalékos arányról adott hírt, február 27-én érte el a folyamat az erőteljes 70 százalékos konszolidációt. Vagy az adóerőképesség-lista változott, és Kaposvár a településkategóriája átlagának 50 százaléka alá esett (ez volt az objektív mérce), vagy mást mérlegeltek a döntéshozók. Két hónap alatt négymilliárd fölötti összeggel csökkent, az államháztartás másik adósságputtyonyába kerülve a kötvény- és hitelteher. Ha marad, máshogy nézne ki a történelmileg szufficites, bevételtúlsúlyos büdzsé itt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!