Közélet

2013.03.03. 07:19

Menekülés a túlélésbe: családok a létezés peremén

Menekülnek, félnek és segítséget kérnek. Telt házzal üzemel a nagyatádi Átmeneti Otthon, ahol a lakók életét a pénztelenség bélyegzi meg visszavonhatatlanul.

Jeki Gabriella

Kilátástalan helyzetbe került családok és gyereküket egyedül nevelő anyák, mélyszegénységben élő, szakképzetlen, szenvedélybeteg és kétségbeesett emberek keresik fel szinte minden nap Nagyatádon a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete Családok Átmeneti Otthonát. A jelentkeznek az ország szinte minden szegletéből, az otthon azonban telt házzal üzemel, a betöltetlen helyek is pillanatok alatt elkelnek.Jelenleg 28 gyerek, 12 felnőtt és három család él itt. Az egyik új beköltöző egy édesanya hat gyermekével. Az Alföldről menekült idáig családi erőszak miatt. Egy másik család elégtelen lakhatási körülményei miatt került ide. Megint másik hölgy családi konfliktus miatt volt kénytelen menedéket kérni. A lakók problémái összetettek, amit egyedül nem tudnak megoldani.
– A pénztelenség rányomja a bélyegét az életükre – mondta Landi Etelka vezető. – Nem tudják fizetni a rezsit, és mivel nincs munkájuk, nem tudnak adókedvezményt sem igénybe venni.
Rudolf és Renáta tősgyökeres nagyatádiak. Két gyermekükkel élnek az otthonban tavaly június óta, amikor leégett a házuk. Mindenük odaveszett. Pár hónapig rokonoknál, albérletben húzták meg magukat, végül a családgondozó segítségével kaptak helyet az intézményben. A havi jövedelmük kicsit több, mint 70 ezer forint, amely most, hogy van hol élniük, elég a létfontosságú dolgokra.

– Albérletben biztosan nem jutna ételre – állapítja meg szomorúan az apa. – Itt amiben tudnak, segítenek nekünk: a főznivaló beszerzésében és akár a gyerekek gyógyszereiben is.
– Egy házról álmodozunk, ahová az egész család elköltözhetne – fűzi hozzá az anya. – Nagyatádon kegyetlenek az árak, ezért falura mennénk, de ezek egyelőre csak remények.
A család most egy korábban megállapított kártérítésre vár. Azt mondják, abból a valamivel több mint félmillió forintból talán elkezdhetik az új életüket.
– Igazi túlélők vagyunk – nevet a férj. – De a gyerekek a legfontosabbak.
Krisztina és Csaba tavaly szeptemberben költözött be, életükből már most filmet lehetne forgatni. Mindketten elváltak és az egyik közösségi portálon ismerkedtek meg. Krisztina Debrecenből, Csaba Zalakomáromból adta fel korábbi életét három hónap netes ismertség után. Most Krisztina öt gyermekével együtt élnek Nagyatádon. Mindketten munkanélküliek.

– Szeretnék mielőbb dolgozni, épp ma hívtak a Városgondokságtól, hogy márciusban mehetek közmunkára, ennek nagyon örülök – mondja Csaba. – A két gyermekem után tartásdíjat fizetek, amit most nincs miből.
– A volt férjem nagyon féltékeny volt, talán a 12 év korkülönbség miatt – emlékszik Krisztina. – Most boldog vagyok, de jó lenne dolgozni, viszont a cukorbetegségem miatt ez nem egyszerű; ráadásul a törvény új szabályozása szerint nem lehetek regisztrált munkanélküli sem.

Egy év biztonság

Azt, hogy a beköltözők meddig maradhatnak, törvény határozza meg: egy év, amit az otthon vezetősége plusz fél évvel meghosszabbíthat, például a gyerekek iskolai tanévére való tekintettel. Az otthon elsődleges célkitűzése a családok egyben tartása. Igyekszik a lakhatási problémákat tartósan rendezni, és munkaerő-piaci helyzetüket erősíteni. A lakók szociális munkát végeznek az otthonban. Ez létfontosságú abban, hogy erősödjön a családok önálló életviteli képessége, és elősegítsék kikerülésüket az otthonból. A szociális csoportmunka segíti az új kapcsolatok kialakítását, a konfliktusok oldását, az önismeretet, de fejleszti a személyiséget és képességeket.

Címkék#Nagyatád
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!