Közélet

2013.03.17. 09:33

Negyedik napon - vasárnapra támadt fel Somogy közlekedése

Vasárnap reggel még mindig volt járhatatlan út Somogyban, Edde kiszabadult a hó fogságából, a Kapos Volán minden menetrend szerinti járatát elindította.

Sonline

Két napra gyakorlatilag megbénította az országot és Somogy nagy részét is a szokatlan időjárás, s bár a meteorológusok jó előre jelezték a várható a havazást és a viharos erejű szelet, két nap kellett ahhoz, hogy felszámolják a fennakadásokat a közlekedésben. Somogyban szombat után még vasárnap is volt járhatatlan útszakasz.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az Andocs és Nágocs közötti útszakaszon nem lehetett közlekedni a délelőtti órákban, és a 6507 jelzésű úton Somogysziltől a megyehatárig tartó szakasz szintén járhatatlan volt.

A Kapos Volán szombaton indított ugyan buszokat, de azok nem menetrend szerint közlekedtek. Eigner János személyszállítási igazgató elmondta, hogy a menetrend szerinti közlekedés vasárnap állt helyre a délelőtti órákban. Minden járatát el tudta indítani a társaság. Ez alól csak az Eddére tartó hajnali járat volt kivétel, de az idő közben a hó fogságából kiszabadított falura délelőtt már be tudtak menni a távolsági buszjáratok. Mint megtudtuk, a legkritikusabb nágocsi körzetben korábban elakadt buszt még mindig nem tudta telephelyre szállíttatni a társaság.


Négyszáz bajba jutottnak segítettek Siófokon

Négyszáz bajba jutott polgáron segített a Somogy megyei TISZK két intézménye a múlt hét csütörtökén és péntekén – összegzett Szamosi Lóránt TISZK-főigazgató. – Somogy megye északi részén több száz személygépkocsi, teherautó, kamion, busz rekedt a hó fogságában a járművekben utazó honfitársainkkal, vagy éppen külföldi polgárokkal együtt – így a főigazgató. – Katasztrófahelyzetben, mint amilyen a mostani is volt, a közintézmények, elsősorban az iskolák a kijelölt melegedőhelyek, átmeneti szállások. Siófokon a Baross és Krúdy középiskola. Kollégáim helytállása a két nap során kivívta többek között a katasztrófa-védelmi szervek elismerését is. Megható és példamutató volt a sok felajánlás: siófoki családok, vállalkozások, magánszemélyek étellel és szálláshellyel segítettek önzetlenül.


Összefoglalink az elmúlt három nap történéseiről:
---------------------------------------------------------------------

Somogy a hó fogságában - két nehéz nap krónikája
A kihavazás napja - enyhülés, szabadulás, újabb hótorlaszok
Milliónyi gyöngy a parton: Balaton, ahogy még nem látta, fotók
Bírságcsekk a rendőröktől a havazásban, vizsgál az ORFK

Ezek is érdekelhetik