Közélet

2013.03.05. 08:09

Otthon aranyáron: három somogyi család álma az ócsai lakópark

A 13 600 árverezésre kijelölt ingatlan tulajdonosai közül ötszáznyolcvannyolcan költöznének a Pest megyei település mellé.

Vas András

Hétszázegyen érdeklődtek, ám közülük végül csak 588-an pályáztak a határidőig, február 15-ig, hogy az újonnan épülő ócsai lakóparkba szeretnének költözni, miután nem tudják fizetni hiteleiket, s kényszerértékesítésre jelölték ki otthonaikat. A Pest megyei településre nyolcvan családot – ötven négyfőst, húsz öttagút és tíz, legfeljebb négy gyereket nevelő famíliát – helyeznek el, akik elveszíthetik otthonukat.

– A pályázatok feldolgozása mellett a munkatársaink megkezdték a családlátogatásokat is – tájékoztatott Romhányi Tamás, az ócsai pályázatra jelentkezők rangsorolásával megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. – Egyelőre konkrét településnevekkel nem szolgálhatunk, de azt már közölhetjük, Somogy megyéből hárman pályáztak.

Ők azok, akik reménykedhetnek, bekerülnek a hatvan család közé: legkésőbb március 25-én kiderül, költözhetnek-e. Ehhez persze meg kell felelniük a szigorú előírásoknak. Eleve kiesnek a rostán, akik nem ingatlanra felvett devizahitel miatt kerültek nehéz helyzetbe. Azok sem felelnek meg a kritériumoknak, akiknek házát ugyan kijelölték elárverezésre, de erre még nem került sor. Az ingatlan értéke a hitelszerződéskor nem haladhatta meg a 25 millió forintot, a jelentkezőknek legalább egy gyermekük kell, hogy legyen, s előnyt élveznek, ahol legalább az egyik szülőnek van állása.

Éppen utóbbi miatt vélik úgy szakértők, ha a bírálóbizottság komolyan veszi a pályázati feltételeket, talán, ha negyven család költözhet Ócsára. Hiszen akit munkája egy adott településhez köt, nem szívesen mond fel, viszont az országban jelenleg 13 600 árverezésre kijelölt ingatlanja közül tízezer nem Budapesten vagy Pest megyében található. A szeretetszolgálat illetékese korábban úgy fogalmazott, olyan családokat keresnek, melyeknek Ócsa valódi újrakezdésre ad lehetőséget: eléggé motiváltak, rendelkeznek az új lehetőség megragadásához szükséges képességekkel – azaz a településtől távol élő, erős rokoni szálakkal, munkahellyel, vagy megfelelő, piacképes képzettséggel rendelkező szülőknek nem is javasolják a költözést.

Akik mégis lehetőséget kapnak, hogy beköltözzenek a 2,3 milliárdért megépülő lakóparkba – melyet ugyan márciusban át kellene adni az eredeti verzió szerint, ám a határidőt már többször is kitolták –, ötven, hatvan vagy nyolcvan négyzetméteres otthonokban kezdhetnek új életet. Ha nem is összkomfortosat, hiszen a telepen csak a víz, a csatorna és a villany épült ki, költségkímélés címszóval gáz nem lesz, azaz marad a fafűtés, s a lakóparkban nincs orvosi rendelő, bölcsőde, óvoda, iskola és közösségi épület sem.Az eredetileg tervezett 150 ezer forint helyett még a minisztérium szerint is ennek duplájába kerül egy négyzetméter az ócsai lakóparkban. Az egyik internetes újság szerint, viszont ha a terület közművesítésének költségeit is számítják, 522 ezer forintra jön ki egyetlen négyzetméter, azaz a legkisebb, ötven négyzetméteres ócsai otthon is 26 millióba kerül. A településen ekkorát átlag 11 millióért lehet vásárolni, 26 millióért pedig háromszintes, 285 négyzetméteres házat lehet venni. Ócsán, s nem öt kilométerrel arrébb. Amúgy a városban akadt is volna ennyi megfelelő ingatlan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!