Közélet

2013.03.25. 07:40

Pénztárgépcserés lehúzás: a nulla a NAV-elnök gépén is nulla

Közel százmilliárdos adóbevételt remél a kormány a pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hálózatára csatlakoztatásától. A vállalkozók és kereskedők számára viszont újabb terhet jelent a gépcsere.

Vas András

Hivatalosan április 30-ra, a várható nehézségek miatt előre betervezett türelmi idő miatt azonban július 1-re mindenképpen rá kell csatlakoznia a kereskedőknek és vállalkozóknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerére: a kormány szerint az állandó online kapcsolat miatt fehéredik majd a gazdaság, s így százmilliárd forintnyi plusz adóbevétel kerülhet az államkasszába. Az érintettek szemszögéből viszont ez azt jelenti: le kell cserélniük, jobb esetben át kell alakíttatniuk pénztárgépeiket, hogy az alkalmas legyen a csatlakozásra a NAV hálózatához.
– Még hány bőrt lehet lehúzni rólunk? – tette fel a költői kérdést Ellenberger Csilla, az egyik kaposvár-belvárosi kávézó tulajdonosa. – Ha már rendelet hoznak, teremtsék meg a feltételeket az alkalmazásához, s ne nekünk kelljen költségekbe vernünk magunkat, hogy alkalmazkodni tudjunk. Mi például nemrég vettünk egy új pénztárgépet, most alakíttathatjuk át, vagy rosszabb esetben vehetünk újat.A kávézó tulajdonosa úgy vélte, kevéssé hihető, hogy ettől a rendszertől nőni fognak az adóbevételek, hiszen akik eddig is becsületesen tették a dolgukat, azoktól így sem várható többletbevétel, akik pedig megkeresték a kiskapukat, azok ezek után is meg fogják találni.
– Bennünket rendszeresen ellenőriznek, s eddig még sohasem találtak hibát – folytatta Ellenberger Csilla –, ahol pedig volt visszaélésre példa, ott eddig is büntettek, azaz nem látom az értelmét a rendeletnek. Azt pedig majd csak az idő dönti el, egyáltalán elbírja-e a NAV rendszere, hogy egyszerre ennyien rácsatlakoznak?

A másik oldal viszont bizakodó, a múlt héten a forgalmazók be is adhatták tesztelésre-engedélyezésre az új pénztárgép-szoftvereket. A szakemberek szerint viszont ez is mutatja, képtelenség lesz tartani a határidőket, s az összes pénztárgép vélhetően csak az esztendő végére lesz rákötve a NAV rendszerére. Főként, hogy a legóvatosabb becslések szerint is nagyjából kétszázezer új pénztárgépre lenne szükség az átálláshoz, ezt a mennyiséget azonban képtelenség ilyen rövid idő alatt beszerezni – ez éppen tízszerese az eddigi éves hazai forgalomnak...
– Jelenleg heti néhány darabot adunk el – mondta Gerhardt Attila, az egyik kaposvári pénztárgép bolt és szerviz ügyvezetője. – Mostantól viszont komoly két hónap vár ránk, s fogalmunk sincsen, hogyan tudjuk majd kielégíteni az igényeket.

A szakember elmagyarázta, a pénztárgépek általában 2500 napnyi zárásra voltak kódolva, azaz nagyjából hét év volt a minimális tervezett élettartamuk. Kétévente kellett meghosszabbítani a gépek forgalmazási engedélyét, s ha kellett, lehetett rajtuk adómemóriát is cserélni, azaz egy átlagos, hatvan-nyolcvanezer forintos masina akár egy évtizedig is szolgálta a kereskedőt.
– A legolcsóbb gépek ma negyvenezer plusz áfánál kezdődnek – folytatta Gerhardt Attila –, s lehet, hogy ezeket is át lehet majd alakítani, nem tudjuk. Ugyanis még nincs engedélyezett szoftver. Az is kérdés, mennyi ideig tart az átalakítás? Mert az adómemóriáé úgy fél órába került, ha viszont a NAV-kompatibilis átalakítás mondjuk három óra lesz gépenként, fizikailag képtelenség lesz a határidőre mindet megcsinálni, még napi huszonnégy órás munkaidővel számolva is.

Az új pénztárgépek legolcsóbbika is úgy nyolcvan-százezer forint plusz áfa lesz majd, s ez a legoptimistább változat, hallani ugyanis másfélszázezres masinákról is. Jelen állás szerint a központi büdzsé tízmilliárd forintot szán a gépcsere támogatására, azaz pénztárgépenként úgy ötvenezret, vagyis a vállalkozónak kell kifizetnie a masinák értékének a felét.
– Amikor 1993-ban bevezették a kötelező fekete dobozos, vagyis adómemóriás gépeket, az állam megtérítette az egész cserét – jegyezte meg Gerhardt Attila. – Most viszont a cseréből befolyó összeg adótartalma is állami bevétel lehet...

– Arról nem is beszélve, hogy akad egy kör, mely számára egy ekkora, soha meg nem térülő kiadás a vállalkozás ellehetetlenülését is okozhatja – mondta egy neve elhallgatását kérő kaposvári kisiparos –, hiszen más dolog egy presszóba vagy egy boltba beállítani egy új gépet, s megint más egy szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozóhoz. Egy százezer forintos új pénztárgép például hány nadrágszár-felvarrás, vagy hány cipősarkalás? Senki sem gondolt ennek utána. Megint hebehurgyán be akarnak vezetni valamit. Csak egyet nem gondoltak át: hiába lesz rákötve akár személyesen a NAV elnökének a laptopjára egy pénztárgép, ha nem ütnek bele semmit, akkor semmi nem is fog látszani...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!