Közélet

2013.03.13. 18:15

Segély helyett munka: akinek nem jár, nem is kér támogatást

Segélyen alapuló társadalom helyett munkaalapú társadalomra van szükség, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a segélyezésben különbséget tegyenek az önhibájukból, vagy önhibájukon kívül nehéz anyagi helyzetbe kerülők közt.

Márkus Kata

Ebben Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára és Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke is egyet értett szerdán azon a sajtótájékoztatón, melyet a tavaly január elsején átalakított szociális és rehabilitációs rendszert értékelő konferenciát követően tartottak.

Míg Szita Károly azt hangsúlyozta a tájékoztatón, hogy Kaposvár több mint egymilliárd forintot fordít különböző szociális támogatásokra, köztük tíz önként vállalt támogatási formára, addig Fülöp Attila az átalakítás céljáról szólt. – A célunk az volt – mondta –, hogy mindazok, akik valamilyen típusú rokkantellátásban részesülnek, a támogatás megtartása mellett a rehabilitáció és a foglalkoztatás irányába mozduljanak el. Az átalakítás előtt mintegy 900 ezer ember volt jogosult hazánkban valamilyen típusú rokkantellátásra. Ebből több mint 700 ezer embert nem érintett a változás az ellátás vonatkozásában. Ugyanakkor 195 ezren voltak, akik felülvizsgálatra jelentkezhettek, ebből 190 ezren tették ezt meg. Tehát eleve voltak ötezren, akik nem kérték az ellátás újbóli megállapítását. A tavaly felülvizsgált 44 ezer ember 10,8 százaléka nem kap ellátást egészségjavulás okán.

Fülöp Attila szerint a rendszer átalakításának egyik következménye, hogy amíg három-négy éve évente 70 ezer ember jelentkezett új ellátásért, addig tavalyelőtt 59 ezren, tavaly pedig 37 ezren kérték bármilyen típusú ellátás megállapítását.
– Akik viszont a jelentkezőkön belül valamilyen ellátásra jogosultak, azoknak az aránya nőtt – emelte ki a helyettes államtitkát. – Míg korábban 60 százalékuk nem kapott ellátást, addig most 22 százalékuk. Ez az arány Somogyban jelenleg 16 százalék. Tavaly a megyében 1327-en kértek újonnan vizsgálatot, s ebből 16 százalékot utasítottak el. A rehabilitálhatók aránya 21 százalék volt Somogyban, az országos átlag 24 százalék. Hatvanhárom százalékuk kapott rokkantellátást a megyében, míg országosan ez az arány 54 százalék. Tehát Somogyról elmondható, hogy tényleg azok mennek el felülvizsgálatra, akik támogathatók. Akik viszont elmennek, azok az országos átlaghoz képest rosszabb egészségi állapotúak, nem rehabilitálhatók.Gelencsér Attila a jelenlegi kormány egyik legnagyobb sikerének nevezte, hogy tudja tartani a nyugdíjasokkal 2010-ben kötött megállapodását, miszerint minden évben az inflációt követő mértékben nőttek a nyugdíjak, Európában egyedülálló módon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!