Közélet

2013.03.07. 18:19

Sikertörténetből kényes tanügyek, még rendrakásban a KLIK

Ami az államosítás utáni ötödik munkanapon „sikertörténet” volt (minősítés-idézés a felsőoktatás leköszönt államtitkárától), az mára lassacskán beindulni látszik egyre több elemében.

Balassa Tamás

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) iskolái a sikertörténet kezdeti eufóriájából ocsúdva a napi gondok és problémák káoszát találták maguk előtt. A reformtörténeti gyorsasággal összeállított KLIK erőn felül állt neki a rendrakásnak. De még nem ért a végére. A pedagógusok egy ideig a bérükért aggódtak, a kedélyeket a központ minapi közleménye hűtötte. Kaposváron a tanárok a bérszalagot hiányolták. Hónapokig nem látták a fizetésük, járuléklevonásaik adatait. Nem bírt a rendszer a bérszalagok nyomtatásával; érdeklődésünk után ez a hét közben megoldódott. Taszári pedagógusoknak is segíthettünk érdeklődésünkkel, ők nem a munkájuk bérjegyzékét hiányolták, hanem a bért magát. Kéthavit: ezt a héten megkapták. Két buszkísérő státuszán dolgozik még a rendszer, ők harmadik hónapja nem láttak se szerződést, se bért. Mire ezek megérkeznének, meglehet, késő lesz, hiszen regisztrált álláskeresőként áprilisban induló közmunka-egyeztetésre hívták a panaszosokat csütörtökön.A bérjegyzéket elektronikus adatként állítják elő, azt helyben kell kinyomtatni, erről tájékoztatott Lövei Tünde, a KLIK sajtófőnöke. A kaposvári megyeközponti tankerületben Stickel Péter igazgató intézkedett. Közölte, a bérszalagok hiányáról, illetve arról, hogy ezek intézményi szintű kinyomtatása a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában technikailag nem megoldott, erről március elsején szereztek tudomást. Aznap délelőtt intézkedtek, a bérjegyzékeket kinyomtatták, azt a főigazgató hétfőn átvette. A tagintézményekbe azóta kivitték ezeket, tájékoztatott a tankerület.

Kistelepülési buszkísérők dolgoznak munkaszerződés és fizetés nélkül január közepe óta Taszáron. Nyugdíjból visszahívott tanító is van, aki az év eleje óta nem kapja meg a munkája ellentételezését: szintén a taszári iskolában. A tankerületi igazgató azt mondta: a Taszári Általános Iskola a KLIK-be olvadása után számos újra kötendő megbízási szerződést nyújtott be a tankerülethez. Ezek indokoltságáról egyeztetést folytattak az igazgatóval, majd szóbeli és írásos jóváhagyást is biztosítottak a nélkülözhetetlen feladatok ellátásához. A megbízási szerződéseket azonban a jogelőd az év végéig kötötte, ezért nem tudtak jogfolytonosan belépni szerződő félként.
– Személyi kérdésekben az átfutási idő miatt tervszerűséget várunk el az igazgatóinktól – tudatta Stickel Péter –, ami a jövőben elkerülhetővé teszi a hasonló problémákat. A konkrét esetekben az elmaradt díjazás hóközi kifizetéséről intézkedtem – tette hozzá.

Gyenge Gáborné és Budavári Hajnalka, a taszári iskola alkalmazásában álltak szeptembertől. Buszkísérők. A bejáró gyerekek utazásának felügyeletéhez kell őket alkalmazni. A KLIK belépése, illetve egészen pontosan január közepe óta nincs szerződésük. Így fizetést sem kapnak. Mivel élniük kell valamiből, álláskeresőként regisztráltak, és jövedelem-helyettesítő támogatást kapnak, 22 ezer 800 forintot. Az önkormányzat szorgalmazza, jelentkezzenek ki a munkaügyi rendszerből, hiszen dolgoznak, ami viszont csak a látszat: a munkához szerződés tartozna, s persze bér is. Nekik egyik sincs. További kényes téma, különösen egy „biztonsági munkakörben” a felelősségvállalás kérdése, hiszen szerződés nélkül elvileg ők csak civilek a buszjáraton – a felelősség másé.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!