Közélet

2013.03.19. 08:20

Túlképzett álláskeresők: letagadják a diplomát a munkáért

Letagadják végzettségüket, a valóságosnál alulképzettebbnek állítják be magukat mind többen az álláskereséskor – derült ki a profession.hu felmérése alapján. A jelenség főként a pályakezdők és a 45 év feletti munkát keresők körében tapasztalható, míg a szülésről a munka világába visszatérni vágyók leginkább azon ügyködnek, hogy valahogy leplezzék gyermekeiket.

Vas András

– Szomorú, de igaz a kutatás eredménye – felelte megkeresésünkre Garami Gábor, az állásközvetítéssel foglalkozó Humánia HRS Group Zrt. régiós területi vezetője. – A dél-dunántúli régióban pedig, ahol a munkanélküliség nagyobb az országos átlagnál, emellett a vidék nem mondható az ipar fellegvárának, azaz jóval kevesebb az elhelyezkedési lehetőség rendre tapasztaljuk, hogy a fiatal, nyelveket beszélő többdiplomás fiatalok csak azt a végzettségüket vallják be önéletrajzukban, mely kapcsolódik a meghirdetett álláshoz, a többit egyszerűen kihagyják.

Akadnak, akik felsőfokú végzettségüket, nyelvvizsgájukat is elhallgatják. Egy neve elhallgatását kérő huszonéves fiatal nő például az egyik somogyi cég egyszerű adminisztrátori állására jelentkezett, s nem csak életrajzából hagyta ki diplomáját és nyelvtudását, de a személyes elbeszélgetésen is ügyesen kitért az ezirányú válaszok elől. Az állást végül megkapta, próbaidőre felvették, s mivel elégedettek voltak vele, véglegesítették. Sőt, egy idő után továbbképzésre akarták irányítani – ekkor vallotta be valódi végzettségét. Főnöke utóbb elismerte, ha tisztában vannak „előéletével” bizonyosan nem kapja meg az állást...

– Ha egy adott munkát el lehet végezni érettségivel, a cégek oda általában nem vesznek fel diplomást – mondta Garami Gábor. – Egyfelől más anyagi besorolásba kerülnek a felsőfokú végzettségűek, másrészt pedig attól tartanak, később áll elő követelésekkel az érintett.

A cégek inkább vállalják az alacsonyabb végzettségű plusz betanítását, mely ugyan elsőre többletköltséget jelent, ám hosszabb távon megtérül az alacsonyabb bérrel, melyet fizetniük kell. Emellett azért sem szeretik a túlképzett pályázókat, mert tartanak tőle, amint jobb lehetőség adódik, a delikvens felmond. Ráadásul azt tartják, a túlképzettek alacsonyabb státuszban kevésbé motiváltak, boldogtalanabbak, s ezzel nemcsak saját munkaeredményeiket, de társaikét is rontják.

A 45 év feletti munkakeresők számára plusz dilemma, végzettségük mellett hogyan titkolják el az állás nélkül töltött, nem ritkán több éves időszakot. A pályakezdőknek viszont a legtöbb helyen elvárt szakmai gyakorlat hiánya jelent sokszor leküzdhetetlen akadályt.
– Cégünk tapasztalata szerint a Dél-Dunántúlon sokkal aktívabbak az álláskeresők, mint az ország más részein – jegyezte meg a Humánia HRS Group Zrt. régiós területi vezetője. – Egyfelől szinte minden lehetőségre pályáznak, sokszor akkor is, ha végzettségük egyáltalán nem passzol a meghirdetett álláshoz, másrészt nemcsak levélben vagy e-mailben próbálkoznak, hanem sokkal gyakoribb a személyes jelentkezés: bemennek az adott cég HR-eséhez.
Utóbbi egy magát a valóságosnál gyengébben képzett pályázó esetében persze veszélyes is lehet, hiszen a személyes elbeszélgetés során akár egy elszólásból is kiderülhet, bizony magasabban kvalifikált munkaerőről van szó, mint amire az adott cég vágyik.A hazai munkavállalók harmada tartja magáról, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához. Ez az arány nagyjából megegyezik a környező országokéval, míg a gazdasági válság által jobban sújtott spanyoloknál vagy görögöknél az állásban lévők kétharmada véli úgy, alacsonyabb végzettséggel is el tudná látni feladatát. A magyar tapasztalatok szerint a cégek negyedénél akad megfelelő karrier-lehetőség, s csak a munkaadó harmad támogatja dolgozói továbbképzését. A cégek felénél viszont állítják, nehéz betölteni egy-egy új állást, főként a magasabb végzettséget igénylő munkakörök esetében, ezzel szemben az alacsonyabb képesítéssel is végezhető munkákra könnyen találnak embert.
Talán nem véletlenül...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!