Közélet

2013.03.21. 15:01

Visszaüthet az ad hoc jogalkotási dömping

– Évről-évre húsbavágó, aktuális kérdések kerülnek szóba, s itt őszintén mondhatjuk el a véleményünket – foglalta össze az idén immár 21. alkalommal megrendezett, s Terítéken a jogalkotás címet viselő Jogi beszélgetések lényegét Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke.

Vas András

Előadásában arról beszélt, nem tartja megfelelőnek a napjainkat jellemző jogalkotási dömpinget, ugyanis az egyes esetekre kihegyezett ad hoc törvényalkotás eredménye nem egyszer diszharmóniát okoz a jogszabály alkalmazása során. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is erre hegyezte ki történelmi háttérrel kísért, a jogalkotásról szóló előadását, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az információs jog kialakulását és jogszabályi változásait elemezte.Külön pikantériát ad a rendezvénynek, hogy az előző Jogi beszélgetések óta meglehetősen zaklatott évet tudhat maga mögött a jogász szakma, hiszen jelentős változások zajlottak le a jog világában. Az országgyűlés elfogadta az új Btk-t, a 62. évüket betöltött bírák előbb kényszernyugdíjba vonultak, majd pereltek, s miután az Alkotmánybíróság is elmeszelte a törvényt, visszakerültek állásukba.

Vihart kavart a kormányfő is, aki botrányosnak nevezte a bíróság ítéletét, mely nem egyezett a kabinet rezsicsökkentési elképzeléseivel, éppúgy, mint amikor Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kérte a bírósági gyakorlat felülvizsgálatát a Kúria elnökétől, miután másodfokon enyhítettek a meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma gyilkosainak ítéletén. Darák Péter mindkét esetben kiállt a bírói függetlenség mellett, s nem elképzelhetetlen, hogy a Kúria elnöke – aki szintén elfogadta a szervezők, a megyei igazságügyi és közigazgatási vezetők, valamint Kaposvár meghívását – erről is beszélni fog pénteki előadásában.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!