Közélet

2013.04.30. 16:33

Balaton: 124 centi a vízállás, megnyitották a Sió-zsilipet

Százhuszonnégy centiméteres vízállásnál kedden délután megnyitották a siófoki Sió-zsilipet. A „jeles eseményre” több érdeklődő gyűlt össze a Sió-csatorna partján, s fotózták, videózták, ahogyan folyni kezd a Balaton-víz a Sióba.

Fónai Imre

– Tovább már nem lehetett várni a hét második felére jelzett esőre és szélre tekintettel – indokolt a zsilipnél Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója. Mint ismert, a Balaton felső szabályozási szintje 110 centiméter, azt már tizennégy centivel túllépte a vízállás. Utoljára 2010 decemberében volt ennél magasabb, akkor 129 centiméter.
– A lehető legkisebb mértékű vízeresztéssel kezdünk – folytatta a főigazgató. – Másodpercenként öt köbméterről egyelőre tizenötre növeljük fokozatosan a mértékét, de harminc fölé semmiképpen sem szeretnénk menni.

A siófoki zsilip elméleti maximális kapacitása egyébként nyolcvan köbméter másodpercenként. Molnár Béla azt ígérte: úgy eresztik a vizet, hogy egy, az átlagosnál szárazabb nyár esetén se csökkenjen a vízállás számottevően a felső szabályozási szint, azaz 110 centiméter alá. Egyelőre három hétre tervezik a vízeresztést, közben hetente elemzik a meteorológiai előrejelzéseket és hidrológiai modellek segítségével döntenek a vízszintszabályozás további feladatairól. – A Sió mellékágain (így a Kaposon és a Nádor-csatornán) a belvízszint csökkenése, valamint a siófoki mederszakasz stabilitásának a helyreállítása egyaránt lehetővé teszi a nyitást – tájékoztatott. – A 110 centis felső szabályozási szinthez képest mostanáig „betárazott” vízmennyiség már lehetővé teszi, hogy a tó vízszintje megfelelő magasságban tartható legyen egész nyáron. Nincs ok tehát aggodalomra a szezon miatt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 124 centi a víz, megnyitották a Sió-zsilipet
[/caption]
A Balaton jelenlegi vízállása 86 centivel magasabb a tavaly őszinél, ez a plusz vízmennyiség tizenhárom Velencei-tónak felel meg. A két vízállás közötti térfogatkülönbség 500 millió köbméter.Molnár Béla hangsúlyozta: ha nem nyitják ki a zsilipet, akkor a következő napokra előre jelzett eső és szél esetén a víz időszakosan elönthetett volna egyes, mélyebben fekvő déli parti területeket. A jelenleginél magasabb vízszinttartást az teszi lehetetlenné, hogy az említett déli parti területek 130-140 centis magasságra épültek az előírt kétszáz centi helyett. A szakemberek szerint egyébként szükséges volna a Sió-csatorna vízlevezető kapacitásának a növelése, ez a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban valósulhat meg pályázati támogatás esetén, akár csak a kritikus déli parti részek csapadékvíz-elvezetésének a megoldása, továbbá a partvédelem és a parti sétányok magasabb szintre emelése.

A Balaton várható vízállása

május 15.

122 cm

május 31.

119 cm

június 15.

115 cm

július 5.

110 cm

Forrás: OVF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!