Közélet

2013.04.10. 08:04

Csalódott szülők: közoktatási törvény feszíti az iskolák falait

Csalódott szülők mesélték már az iskolakapuban, hiába mentek az általános iskolai beíratás első napján, hétfőn reggel hét órára a választott iskolába, hogy elsők legyenek, nem lehetnek biztosak abban, hogy csemetéjük bekerül az áhított intézménybe.

Márkus Kata

Az iskolavezetés ugyanis a beiratkozáskor már korántsem nyilatkozott a korábban tapasztalt magabiztossággal arról, ha időben érkeznek, lesz helye a picinek valamelyik első osztályukban. Ugyanis az adott intézménybe az előzetes felmérések szerint 140 körüli leendő elsőst szeretnének beíratni az indítandó két osztályukba. Amelyek a megemelt, egyelőre még el nem fogadott 32 fős osztálylétszámmal is hatvannégy gyereket tudnak csupán befogadni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Háromhónapnyi plusz gyerek feszíti az iskolák falait
[/caption]
Az említett eset bizonyítja, Somogyot sem kerülik el a kormány oktatási intézményeket érintő reformjának hatásai. A kedden zárult általános iskolai beiratkozásokon ugyanis szembesültek a szülők azzal, s ezt határozottan meg is fogalmazták, amíg a korábbi években csak a felkapottabb iskolákban okozott gondot, hogy nem vehettek föl minden jelentkező elsőst, addig az idén ezzel a problémával szembesülnek az amúgy létszámhiánnyal küzdő néhány iskolában is. Ugyanis a közoktatási törvény szerint ez évtől nem a május 31-én, hanem az augusztus 31-én a hatéves kort betöltő gyerekek tankötelesek. Ez ugye plusz háromhónapnyi gyerek, ami a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének hivatalos nyilatkozata szerint országosan nyolcezerrel több elsőst jelent szeptembertől. Ezt a többletlétszámot persze dőreség volna leosztani megyékre, hiszen a területi eloszlás nem egyenletes. A főváros egyes kerületeiben és az agglomerációban akár 20-30 százalékkal több gyerekről is szó lehet, akiknek helyet kell találni valamelyik iskolában, de hírek szerint több nagyvárosban is főhet a feje a szülőknek, igazgatóknak és tankerületi vezetőknek.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint az már látszik, hogy van olyan hely, ahol százakra tehető a többlet, de hogy hol és pontosan mekkora a túljelentkezés, arról még nincsenek adatok, ezeket szerda délre kérte. Egyelőre mi is sikertelenül próbáltunk utánajárni, hogy ez Kaposváron hány plusz elsőst jelent. Ahogy azt sem sikerült megtudnunk, lesz-e szükség plusz osztályok beindítására, plusz pedagógusokra, esetleg osztálytermek kialakítására. Egyelőre csak azt tudjuk tehát, amit Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) elnöke korábban megerősített: a beiratkozás után a KIK és a működtető önkormányzatok közös feladata lesz megteremteni a gyerekek elhelyezésének feltételeit. A helyzet – egy-két kivételtől eltekintve – osztályindításokkal kezelhető, de van olyan hely, ahol bővítésre, építkezésre lesz szükség – mondta.Szakemberek szerint a mostani, sokszor kaotikus állapotra már a törvény módosításának időpontjában számítani lehetett. Ahogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke fogalmazott számos országos médiumnak: a túlzsúfoltság oka lehet az is, hogy az önkormányzatok az előző években több helyen zártak be, szüntettek meg és vontak össze iskolákat, annak ellenére, hogy „ennek nem volt semmilyen szakmai indoka, ráadásul tudniuk kellett, hogy ebben az évben jóval több jelentkező lesz”. Ráadásul értékes ingatlanokat több önkormányzat nem szívesen adott át ingyenesen az államnak, ezért „kimentették ezeket még a 2013-as fenntartóváltás előtt”.

S persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a törvénymódosítás okainak kutatásakor azt sem, hogy jövőre már minden hároméves gyereknek kötelező lesz óvodába járnia. Így a szűkített csoportszámmal működő óvodáknak érdekük lehet, hogy „szabaduljanak” a nagyobb gyerekektől, legyen hely a kisebbeknek.

Kizárt közfoglalkoztatottak

Három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke nem tesz eleget a tankötelezettségének, illetve azokat, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket – az Országgyűlés 242 igen, 54 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló javaslatot. A közmunkából kizárásról a munkaügyi kirendeltség dönt, ha a gyermek hiányzása meghaladta a 30 órát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!