Közélet

2013.04.07. 15:24

Erkölcs-, vagy hittan? Ez a kérdés, válasszatok!

Az idén szeptembertől kötelező lesz az általános iskolák 1. és 5. osztályában az erkölcstanoktatás, ami helyett választható az egyházak által szervezett hit és erkölcstan.

Vigmond Erika

Jelenleg 27 bejegyzett egyház által szervezett hit és erkölcstan választható az állami iskolákban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) március 22-én jelentette meg a köznevelési törvényhez több ponton kapcsolódó végrehajtási rendeletet. A jogszabály egyebek közt a szeptembertől, az általános iskola első és ötödik osztályától felmenő rendszerben bevezetett erkölcstanoktatás (továbbiakban etika), illetve a helyette választható hit- és erkölcstan (továbbiakban hittan) tanításához kötődő részletszabályokat taglalja. A rendelet alapján a Somogy megyei tankerületi igazgatók is egységes eljárásrendet dolgoztak ki a hit és erkölcsoktatás megszervezéséhez.

– Ezt megosztották az egyházakkal is, illetve meglátásaikat figyelembe véve alakították – mondta Kiss Iván egyházmegyei kommunikációs referens, akit Balás Béla püspök a Kaposvári Egyházmegye Hitoktatási Központ vezetőjévé nevezett ki. – Először is biztosították, hogy az egyházak bemutatkozhassanak az iskolákban – egységesen április 5-e volt a javasolt időpont. A két tantárgy között a szülők írásos nyilatkozattal döntenek. Abban az esetben, ha a szülő nem tesz nyilatkozatot, az iskola automatikusan a tanuló számára etikaoktatást szervez.

Az egyházmegyei kommunikációs referenstől azt is megtudtuk: az eljárásrend szerint a tagintézmények vezetői a székhely intézmény igazgatójának, főigazgatójának április 11-ig kell megküldeniük az etika, illetve a hittanoktatáson résztvevő tanulók létszámát. Április 12-én a főigazgató tájékoztatja a településen hitéleti tevékenységeket ellátó egyházakat, melyik tagintézményben, mennyi tanuló kívánja igénybe venni a hittant, majd egyeztetnek az érintett egyházakkal a tanulócsoportok kialakításáról. Június 30-ig lesz idő arra, hogy a főigazgatók tájékoztassák a fenntartót a hit és erkölcstanoktatásról létrehozott csoportok létszámáról tagintézményenként.– Jelenlegi információim szerint nincs létszámkorlát az egyházak által szervezett hittan csoportjainál – tette hozzá Kiss Iván, aki kitért arra is: a bevezetendő hit és erkölcstan attól különbözik a jelenlegi fakultatív hittantól, hogy délelőtti iskolai órarendben lesz és számonkérhető. Marcaliban például a tanulók több mint negyven százaléka jár jelenleg is hittanra, de a délutáni foglalkozásokat egyre nehezebben tudták összeegyeztetni más szabadidős tevékenységekkel, főként a felső tagozatban.

A kommunikációs referens kérdésünkre elmondta azt is: Marcali mellett, a Kaposvári Egyházmegyéhez tartozó nagykanizsai térség emelkedik ki hitoktatásban, van olyan falu, ahol száz százalékos a hittanos gyerekek aránya. Kaposváron annyiban más a helyzet, hogy két egyházi oktatási intézmény is van, így az iskolákban nem annyira jellemző, viszont erős a kaposvári plébániákon a hitoktatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!