Közélet

2013.04.18. 16:58

Kinyitják a bezárt kultúrházakat, alakulnak a Hungarikumklubok

Kapunyitogató címmel indult el a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) irodáinak a programja országszerte több megyében, köztük Somogyban is. Bezárt vidéki művelődési házakat nyitnak ki egy-egy programra, többször is visszatérve a településre.

Balassa Tamás

Azt várják ettől, hogy a lehetőségre váró közösségek lendületet kapnak, és a kultúraközvetítő tevékenységek ismét gyökeret verhetnek. Somogyban Pogányszentpéter, Bélavár, Szenta, Zics, Cserénfa, Ráksi, Kazsok és Táska csatlakozott a programhoz. Erről Závogyán Magdolna, az MMI főigazgatója beszélt csütörtökön lapunknak azon a kaposvári konferencián, ahol a megyei közművelődési szakemberek és a kulturális életben tevékeny civilek kaptak betekintést az átszerveződő szervezet működésébe és aktivitást igénylő programjaiba.

Az NMI a 19 megyében heterogén formában és tartalommal működő megyei művelődési központok egységesítésére kapott törvényi felhatalmazást az emberierőforrás-tárca háttérintézményeként. A somogyi iroda munkatársai a múzeum volt közművelődési osztályaként tagozódnak a hálózatba, és rövidesen a kaposvári Szántó utca 5-ben találnak otthonra.Závogyán Magdolna lapunknak elmondta, a vidéki közművelődés tetszhalott színtereibe életet lehelő Kapunyitogató-program mellett a helyi értéktárak feltérképezése is elkezdődött. Minden megyében legalább tíz településen kell végezni ezzel idén. Formálódnak a Hungarikumklubok is.
– A közösségi közművelődés hangsúlyváltása elkezdődött, a rendezvényszervezésről azt értékek feltárása és erősítése felé kell áttenni az energiák egy részét – mondta. – Ehhez a sikerbe vetett hitben és az erőforrásokban is gazdagodni kell. Utóbbiakhoz hálózatokká kell formálódni a kistelepülési szervezeteknek, mert az uniós fejlesztéseket legalább egymilliárdos értékben érhetik csak el, amihez egyedül gyengék lesznek.

Megtudtuk: a NMI 3420 munkakereső közfoglalkoztatottat alkalmaz majd a kulturális területeken, közösségfejlesztési munkában közép- és felsőfokú végzettséggel: megyénként 180 szakembert. Őket önkormányzati, civilszervezeti és művelődési házas foglalkoztatásban a megyei irodák koordinálják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!