Közélet

2013.04.29. 08:09

Nem adják az iskolát: somogyi képviselők levele Lázár Jánosnak

Barcs, illetve Somogy megye nem adja a Dráva Völgye Középiskolát a Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

Fónai Imre

Somogyi országgyűlési képviselők, így Gelencsér Attila, Karvalics Ottó, Szászfalvi László, továbbá Witzmann Mihály megyei közgyűlési alelnök, a Fidesz siófoki választókerületi elnöke és Balázs Árpád siófoki polgármester is aláírta azt a Lázár János miniszterelnökségi államtitkárnak címzett levelet, melyben aggályaikat fejezik ki a nemrég napvilágra került terv miatt, aminek a részeként augusztustól a barcsi Dráva Völgye a siófoki központú Somogyi TISZK-től az agrártárcához kerülne. Egyebek között azt hangsúlyozzák a levélben: a somogyi szakképző intézményeket integráló TISZK 1,2 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást költött el, a támogatás egyik feltétele a több éves fenntartási kötelezettség, márpedig egy ezzel ellentétes döntés azt eredményezheti, hogy vissza kell fizetni a felvett támogatást.

– Nem nyugszunk bele! – nyilatkozta Karvalics Ottó barcsi polgármester a megyetévének, s arról is beszélt: mivel az agrártárca csak tisztán agrár profilú iskolákat működtetne a jövőben, a barcsi középiskola népszerű hatosztályos gimnáziumi képzését is föl kellene adni. Ezt pedig – tette hozzá Karvalics Ottó – nem akarják, ezért sem értenek egyet az elképzeléssel.

Szamosi Lóránt TISZK-főigazgató érdeklődésünkre azt hangsúlyozta: beiskolázási időszakban különösen fontos volna, hogy semmi se bizonytalanítsa el a jelentkezőket. Szerinte egyébként az „agrárképzést az agrártárcához” koncepció helyeselhető, de csak akkor, ha több éves kifutással és nem pedig azonnal hajtják végre a változtatásokat.

– A megyei szakképzési rendszer kényes egyensúlyi helyzeten nyugszik, ha megbontják, megszűnhet; olyan, mint egy svájci óra: az egyenként megtervezett alkatrészek csak hozzáértő kezekben működnek – így Szamosi. – A siófoki központú Somogyi TISZK igen nagy területet fog át; a megye északkeleti csücskétől a déli határvidékig nyúlik, eltérő szakmaszerkezettel, sokrétű oktatással. A szakképzési törvényben is preferált integráció nálunk már öt éve megvalósult, megelőztük tehát a korunkat, akár tehát mintaként is szolgálhatunk. Nagy utat tettünk meg, olyan úton, ahol előttünk még senki sem járt. A modell sikeres, komoly támogatás áll mögöttünk, hiszen nemcsak a barcsi középiskola érdekében fellépett parlamenti és megyei képviselők, hanem például Siófok városa is mellettünk, mögöttünk áll. Fontos, hogy egyelőre legalábbis egyben maradjon a TISZK.

A főigazgató megjegyezte: folynak a szakmai egyeztetések, ebben a kulcsszerep a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyeközponti tankerületéé, az iskolák és a TISZK-vezetés legfeljebb néhány szakmai érvvel tud segíteni a szervezet egybentartása mellett. Ezen érvek sorában Szamosi Lóránt szerint sem elhanyagolandó, hogy az uniós támogatási program „kifutási ideje” 2016-ig tart.A főigazgató arról is tájékoztatott: az első listák alapján nem kell attól tartaniuk, hogy csökkenne a szakképzésbe jelentkezők száma, ám teendő akad még bőven. – Az utóbbi időben sokkal nagyobb figyelmet kap a szakképzés mint korábban, komoly koncepciók készültek (maga a miniszterelnök mondott beszédet a napokban a Szakma Sztár elnevezésű diákszakmai versenyen – a szerző), mindez nem véletlen, hiszen a foglalkoztatás áhított növelésének egyik kulcsa a szakképzés – hangsúlyozta. – Ez a duális képzés bevezetésén túl a második-harmadik szakma megszerzését és a felnőttképzést is magában foglalja, annak a szerencsére már terjedő új jelszónak a jegyében: egy szakma ér annyit, mint egy diploma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!