Közélet

2013.04.24. 08:45

Nem Sissi fáit, hanem 110 éves Kossuth-hársakat vágtak ki

Panaszos telefonálónk úgy tudta, a csurgói Széchenyi téren kivágott fák Sissi halálának emlékére ültették, de kiderült, a 110 éves hársak Kossuth Lajos születéséhez köthetők. Cikkünk nyomán

Vargáné Hegedűs Magdolna

Meglepetéssel olvastam a „Kivágják Sissi királyné hársfáit Csurgón” című írásukat. A panaszos betelefonálók pontatlan információkat adtak, ezért szeretném összefoglalni a valódi Sissi fák, az időpontok és a kivágott hársfák történeteit.Hársfákat Csurgón először 1896. április 12-én ültettek a Millenáris tiszteletére az akkori György, mai nevén Petőfi térre. A hét hársfát nagy ünnepség közepette helyezték földbe, melyek közül a középső fát a jelenlévők „Árpád” fájára keresztelték el. Ebben az időszakban az ezeréves fennállás emlékére egy kormányintézkedés folytán Csurgóhoz hasonlóan 4103 községben ültettek emlékfákat.

Erzsébet királynénk 1898. szeptember 10-i halála után nyolc héttel az akkori kormány felhívást intézett a földművelésügyi minisztérium kiadványában a magyar néphez, hogy szeretett Sissink emlékére fákat ültessenek. 1899. július végéig 2 millió 887 ezer 413  emlékfát ültettek el országszerte, melyek között lombhullatók, fenyőfélék és gyümölcsfák is voltak.

A Csurgó és Vidéke című helyi újság 1899. december 3-án megjelent számában a következőket olvashatjuk a csurgói eseményekről: „Erzsébet fák. Városunkban három helyen ültettek boldogult királynénk emlékére fákat. A György-téren (ma Petőfi tér), a járásbíróság udvarán (ma Kossuth utca 1.), s legújabban a r. cath. (Szentlélek) templom előtti kis téren. A királyné emlékét hirdető kis facsoportozat 6 drb. kerítés közé foglalt szép fenyőből áll.”

Ezek után felmerül a kérdés: Ki és mikor ültette a Széchenyi téri hársfákat? A választ szintén a fent említett újság 1903. március 15-i számában találhatjuk meg: „Kossuth fák. Kossuth Lajos születésének 100. évfordulója alkalmával a városi képviselőtestület Éhn Kálmán dr. indítványára díszgyűlésen határozta el, hogy az évforduló emlékére Kossuth fákat ültet. E fákat f. hó 11-én ültették el, úgyhogy most egy szép hársfasor húzódik a takarékpénztár sarkától (ma József A. u.1., akkor Széchenyi tér) a Kreisler Géza (ma Széchenyi tér 1.) házáig.”
Íme a 110 éves Kossuth hársfák története. Kivágásuk helyére az ígéretek szerint új fák kerülnek. Az eredeti szándék folytatásaként talán méltó lenne az utódfákat újra Kossuth fáknak nevezni.
                     
                                       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!