Közélet

2013.04.12. 19:12

Online képen vágott a szike: vállműtétek a konferencián

Online moziba ült a hazai ortopédsebész- és gyógytornász szakma színe-java pénteken Kaposváron: kivetítőn néztek négy vállízületi műtétet.

Balassa Tamás

A formabontó program szekciókban folytatódott a tudományos ülésen. A videóbemutató az első kaposvári ortopédiai napok eseménye volt, aminek 300 résztvevője – a sokaság miatt a kórház helyett – az egyetemi auditóriumban figyelte a beavatkozásokat. Ezeket a Kapos Mór Oktató Kórház műtőjében végezte el Szabó István ortopéd- és sportsebész-professzor és teamje. A kórház osztályvezetőjének és kollégáinak a munkáját ismerte el a szakma azzal, hogy a rendezvényt Kaposvárra hozták a szervezők: a kórház mellett a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesülete és a Magyar Gyógytornász-fizioterapeuták Társasága.
Moizs Mariann főigazgató és Repa Imre általános rektorhelyettes a kórházépítés folytatását ígérte tárgyi és tartalmi téren egyaránt, s Kiss Jenő, a Magyar Ortopédiai Társaság elnöke is köszöntötte a kétnapos konferenciát.

Négy esetet operáltak pénteken. A harmadik műtétet a kivetítőn néztük, a s negyedik előtt a műtő előtt találkoztunk a neves vállspecialistával, aki 2008-ban igazolt Pécsről Kaposvárra.
– Egykor vág a következő szike – jelezte telefonon a campuson lévő kollégáinak, hogy a tudományos ülés ebédidejéhez igazítják az utolsó tervezett beavatkozást.
Szabó István, a kaposvári kórház ortopédiai osztályvezető főorvosa elmondta: a vállízületet az emberi test legnagyobb mozgásterjedelemre képes része, mely emiatt nagyobb eséllyel szenved el ficamot. Jellemzően, de nem kizárólag sportbalesetben. A pénteki betegek között egy sportoló volt, s több testmozgással összefüggő ficam. Síelés, szörfözés, kerékpározás közben szenvednek el legtöbben ilyen balesetet. A ficamokból következő, porcszegélyt is érintő sérülések, szakadó-lazuló szalagok visszatérő panaszokat, ismétlődő ficamokat okozhatnak. A sérülés mértéke és a vállízületekre váró terhelés dönti el, elegendő-e konzervatív kezelés gyógytornával, fizioterápiával, avagy elkerülhetetlen a műtét.
– A jó döntéshez fontos a fejlett képalkotó-diagnosztikai háttér, amit a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma jóvoltából kiemelkedő minőségben vesz igénybe a kórház – mondta Szabó István.

Néhány hónapja, extrém ritka ez hazánkban, kontrasztanyagos, vagyis MR- és CT-artrográfiás vizsgálatot is végeznek Kaposváron. Ezt a hátteret a Repa Imre professzor vezette központ Bajzik Gábor és Gyevnár Zsuzsanna, valamint munkatársaik közreműködésével teremti meg.

A vállízületi instabilitás műtéteinek mindkét változatát megmutatták a bemutatón. Az artroszkópos (csőtükrös) módszerrel kis bemetszésen keresztül végezték el a beavatkozást; ez a módszer sok esetben kiváló, de még nagy fejlődés szükséges a „visszaesési-panaszkiújulási statisztikák” javítására. A nyitott műtétnél – ezt láttuk a „mozivásznon” délelőtt – a lapockacsont egyik darabját fúrják a ficamtól sérült vápára, hogy a gömbízület biztonsággal mozoghasson. A csontátforgatásnak ezt a technikáját franciaországi mesterétől, Gilles Walch vállsebész-specialistától tanulta Szabó István Lyonban.Az ortopéd szakorvos és sportorvos a kaposvári tudományos ülés minden előadójától előre begyűjtötte a „könyvfejezetet”, így a kétnapos program anyagát kiadványban, 200 színes oldallal, benne 400 fotóval jelentették meg péntek estére. A műtétekkel párhuzamosan ugyanis már a kongresszus kezébe kerülhettek a legfrissebb ortopéd-szakorvosi tudnivalók vállízületi instabilitásügyben.

Francia mestertől tanult Szabó főorvos

Szabó István 2008 óta vezeti a Kaposi Mór Oktató Kórház aktív mozgásszervi sebészeti osztály ortopédiai egységét. A főorvos a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1993-ban, majd ugyanott klinikai gyakornok volt. 2000-ben ortopédiából, 2008-ban sportorvostanból szakvizsgázott. 2004-ben védte meg PhD-jét a vállprotézisról. Tapasztalatait részint külföldön szerezte, 1996-tól három évet a belgiumi Monsban töltött Jean Docquier mellett, minden nap egy-egy ízület specialistájával dolgozott. 2001-től egy évig Gilles Walch asszisztense volt Lyonban. A francia vállsebész-specialistát tartja mesterének; e két említett professzorral közösen is jegyez több tudományos dolgozatot számos angol és magyar nyelvű publikációja közül. Angolul és franciául beszél, számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet, közte az Európai Váll- és Könyöksebészeti Társaság (SECEC) teljes jogú tagja. A SECEC által kiírt két utazási ösztöndíjat (2005. Európa, 2006. USA) nyert el és 15 kiemelkedő váll,- és sportsebészeti centrumban járt (Mayo és Cleveland klinika, Harvard és Rush Egyetem). Kaposváron elkezdték a hagyományos mellett az izomsértés nélküli, minimál invaziv (kis metszéssel járó) csípő- és térdprotézisbeültetést is, amely gyorsabb gyógyulást biztosíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!