Közélet

2013.04.13. 07:22

Országos mozgalom indult egy internetes történet alapján

A Suspended Coffee – magyarul: Adj egy kávét ajándékba! – mozgalom Nápolyból terjedt el a világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.

Vas András

Magyarországon március végén alakult világhálós közösség a mozgalom népszerűsítésére, s alig több mint egy hét alatt máris több mint százan csatlakoztak a kezdeményezéshez, ráadásul az eredeti kávé mellett süteményeket, szendvicseket is vásároltak már másoknak. Somogyból elsőként a fonyódi Fábián Pékség csatlakozott az egyezményes, a „+1” egy kávés csészében logót használó mozgalomhoz.Az alábbi történet jobban felmelegíthet téged, mint egy forró ital egy hideg téli napon – olvasható az interneten keringő történetben. – Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba. Miközben leadtuk a rendelést, két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz: „Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót. „Mi az a felfüggesztett?” – kérdeztem a barátomtól. „Várj egy kicsit és meglátod” – válaszolta. Ismét bejött néhány ember. Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott. Ekkor három ügyvéd lépett be. Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve. Töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a felfüggesztett kávék.  Hirtelen egy kopott ruhákba öltözött férfi lépett az üzletbe és kedvesen a pincérhez fordult: „Van egy felfüggesztett kávé a számomra? Ekkor megértettem: vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.

A Suspended Coffee – Magyarországon: Adj egy kávét ajándékba! mozgalom – Nápolyból indulva terjedt el a világ számos országában. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni. Magyarországon március végén alakult világhálós közösség a mozgalom népszerűsítésére, s alig több mint egy hét alatt máris több mint százan csatlakoztak a kezdeményezéshez, ráadásul az eredeti kávé mellett süteményeket, szendvicseket is vásároltak már másoknak. Somogyból eddig egyedüliként a fonyódi Fábián Pékség csatlakozott az egyezményes, a „+1” egy kávés csészében logót használó mozgalomhoz.

– Az interneten olvastunk a lehetőségről, s remek ötletnek tűnt – mondta Fábián Zoltán, a pékség tulajdonosa-vezetője. – Sajnos tényleg sokan vannak, akik nem tehetik meg, hogy igyanak egy jó kávét vagy vegyenek akár egy péksüteményt. Bár csak öt napja csatlakoztunk a mozgalomhoz, ahogy kikerült a jel a helyiségre, a vevőink máris vették a lapot, s már többen fizettek is plusz reggelit, péksüteményt, kávét vagy kenyeret, persze igazából majd nyáron, a szezon beindulása után várjuk a nagyobb érdeklődést. Amúgy nem jár semmilyen pluszfeladattal a dolog, külön blokkot adunk, melyet akkor használunk fel, amikor valaki elkéri az előre kifizetett terméket. Eddig még nem akadt senki, de még kevesen tudnak a lehetőségről. Aki bejön és kér, annak adunk, mindenkinek a becsületére van bízva, valóban rászorul-e, vagy csak potyázni akar...

Két héten belül a kaposvári Csiky Gergely Színházra is kikerül az egyezményes logó, ugyanis a teátrum is csatlakozik a mozgalomhoz: náluk plusz színházjegyeket vásárolhatnak az érdeklődők a rászorulók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!