Közélet

2013.04.03. 07:43

Rezsiháborúban: sok pénzünkbe kerül a nulla is

A csapból is a rezsicsökkentés folyik, ugyanakkor a mai napig sokezer forintot fizetünk ki a szolgáltatóknak havi rendszerességel akkor is, ha nem használjuk a szolgáltatást. Abban az esetben is fizetünk gáz- ,villany-, vízszámlát, amikor nulla fogyasztást mutat a mérőóra, üres ingatlanhoz is kiszámlázzák a szemétszállítási díjat, a kéményseprő ott is számláz seprési díjat, ahol gázkazán fűt.... Sok kisnyugdíjas számláján épp a fogyasztás díja a legkisebb tétel.

Fónai Imre, Harsányi Miklós

– Ha egy ügyfelünknek huzamosabb ideig nincs földgáz gázfogyasztása, célszerű a részszámlás elszámolási módot választania és kérnie a részszámlák 0 köbméterre történő beállítását – reagált megkeresésünkre Varga Ivett, az E.ON szóvivője. – Ilyenkor a havi részszámlákon csak az alapdíjat számoljuk el, ennek összegét rendelet szabályozza: ez jelenleg havi 923 forint plusz 27 százalék áfa.A szóvivő kitért rá: a villamosenergia-fogyasztás esetében is hasonló a helyzet. Itt is van egy rendeletileg szabályozott elosztói alapdíj, mely a nappali mérők esetén – évente – 1728 forint plusz áfa, a vezéreltnél – évente – 570 forint plusz áfa. Megtudtuk: mivel ez havi szinten igen kis összeg, ha az ügyfél kéri a részszámla mennyiség 0-ra állítását, akkor az alapdíjat göngyölten számlázzák. Vagyis nem havonta, hanem mindig akkor, amikor a számlázandó tétel az 1500 forintot meghaladja.
Egységesítik és csökkentik a vízdíjat, valamint a szemétszállítás díját is. Különösen a víz- és csatornadíjban hatalmasak ma az eltérések. A Balaton-part köztudottan a legdrágább területek egyike országos összehasonlításban. A fogyasztó ott, vagyis az állami többségi tulajdonú DRV Zrt. szolgáltatási területén jelenleg havonta 863 forintot fizet akkor is, ha még egyetlen pohárnyi vizet sem folyatott el: 330 forint az ivóvíz-szolgáltatás, 533 forint a csatornaszolgáltatás alapdíja. Ennyibe kerül fogyasztónként egyebek között az, hogy akár az idényjellegűen ott élők számára is állandó jelleggel folyik a víz, bármikor is nyissák meg a csapjukat. A Balaton partján most nettó 397 forint a vízdíj és 434 forint a csatornadíj köbméterenként, természetesen ehhez még a 27 százalékos áfát is hozzá kell számolni.

A szemétdíjak tekintetében sem lesz egyszerű az egységesítés és csökkentés. A szolgáltatók már legutóbb, az emelési plafon központi meghatározása miatt is „prüszköltek”, néhány hónap múlva azonban tíz százalékos csökkentést kell végrehajtaniuk. A parlamentben nemrég fideszes padsorokból hangzott el a hozzászólás: a januárban bevezetett és évről évre emelkedő mértékű lerakási adó komolyan megnehezíti a díjcsökkentést, „kezdeni kellene vele valamit”. A szemétszállítás tekintetében egyébként a köz részéről inkább a differenciálásra volna igény, mintsem a központi egységesítésre. Vagyis sokan a mennyiségarányos díj bevezetését szorgalmaznák, de így aligha lesz belőle valami. Figyelemre méltó az is, amit Schmidt Jenő tabi polgármester, a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás alelnöke mond: egyre kevesebb szemét kerül a kukákba, mert mind többen tüzelik el a kályhában...

Mi van azokkal, akik zárt égésterű gázkazánnal fűtenek és bizonyíthatóan nem használnak épített kéményt? Kaposvári olvasónk jelezte: a kéményseprő ekkor is pénzt kért. Farkas József, a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezetője igazgatója elmondta: a közvetlen külső falon kivezetett égéstermék-elvezető (turbó kivezetés) esetén nincs fizetnivaló. Az égéstermék-elvezetőt – vegyes kéménynél – évente kétszer kell ellenőrizni: a cég ezért alkalmanként 1057 forintot számláz. A gázkéménynél ugyancsak 1057 forintot kérnek, ezt viszont évente egyszer kötelesek megvizsgálni.
– Lényeges tudni, hogy az égéstermék-elvezető tömörségét kizárólag a kéményseprő vizsgálhatja – emelte ki a cégvezető. – A gázszerelőnek nincs hozzá képesítése, illetve műszere. A munkánkat egyébként a kéményseprő törvény, a díjakat meghatározó kormányrendelet, illetve a szakmai rendet és feltételeket meghatározó belügyminisztériumi rendelet szabályozza.
A kéményseprőnek egy részletes űrlapot kell kitölteni a végzett munkáról, mely a többi közt rögzíti a kémény, a kazán, a füstcső, illetve a légellátással kapcsolatos vizsgálatot.

A Kaposvári Kavíz Kft. számlázási rendszerével kapcsolatban lapunkat arról tájékoztatták: ha bejelentették, hogy nem lakják az ingatlant, akkor a társaság nem állít ki számlát. – Ha nincs fogyasztás – „0” köbméter szerepel a leolvasó listán – nem készül számla – tájékoztatott Széki Éva, a Kapos Holding szóvivője. – Ez vonatkozik a családi házas főmérőkre és a társasházi mellékmérőkre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!