Közélet

2013.04.08. 18:35

Spórol a MÁV, kalauz nélkül közlekednek a vonatok

Kalauz nélkül közlekednek a hétvégétől a Somogyszob-Nagyatád vonalon a személyszállító vonatok – erősítette meg információnkat hétfőn a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Harsányi Miklós

Érdeklődésünkre közölték: elsősorban a mellékvonal gazdaságosabb üzemeltetése miatt döntöttek így. Somogyszob–Nagyatád másrészt olyan rövid vasúti mellékvonal, ahol általában egy motorkocsi közlekedik, a két megálló között nincs egyéb megállóhely és vasútállomás.
– Emiatt és az utasforgalmi adatok alapján a vasúttársaságnak lehetősége volt arra, hogy a vonalon bevezesse a kalauz nélküli közlekedést. – A vasúttársaság tapasztalatai szerint a vasúti vonalat elsősorban a hivatásforgalomba utazó diákok és munkába járók veszik igénybe, akik vasúti bérlettel rendelkeznek. A kalauz nélkül közlekedő vonatokon  a nap bármely szakában találkozhatnak az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel.Arra is felhívták a figyelmet: a MÁV-Start ezen a vonalon kifejezetten gyakrabban tervez jegyvizsgálói ellenőrzéseket, hogy a menetjegyek, bérletek ellenőrzése még a legnagyobb utasforgalmú napszakokban is teljes körű legyen. Az érvénytelen menetjegy nélkül utazóknak – az esedékes menetdíjon felül – a pótdíjat is meg kell fizetniük. A vasúttársaság a közeljövőben nem tervez más, megyénket érintő vasútvonalon a kalauz nélküli közlekedés bevezetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!