Közélet

2013.04.12. 08:04

Szénné égtek a család álmai a pusztító tűzvészben, fotók

Siralmas látványt nyújt a kiégett nagybajomi családi ház, hetekkel a pusztító tűzvész után is füstszag terjeng a tetőtérben. A helyiek egy emberként siettek a bajba jutott család megsegítésére.

Harsányi Miklós

Koromtól megfeketedett házfal, az udvaron nagy kupacnyi törmelék: az utcán távolról látszanak a pusztulás nyomai. Húsvét előtt ütött ki a tűz, pillanatok alatt hosszú évek munkája dőlt romba. A családi ház tetőtere kiégett.
– A boltba mentem át, amikor a szomszéd riasztott: ég a ház – mondta Molnár Lajosné. – Abban a pillanatban megfordult velem a világ. Néhány másodpercig azt hittem, hogy rossz álom az egész.

Óvatosan botorkátlunk az udvaron, talpunk alatt cuppogott a sár, léc- és a tűzben elpattant cserépdarabokat kerülgettünk. A felső szint valószínűleg még hosszú ideig a tűzvészről árulkodik. A tetőtérből dőlt a füst, ahol a nyugdíjas asszony férje lakott. (Egy házban voltak, de néhány éve külön éltek. A nőtől tudjuk: a gyanú szerint a férfi okozhatta a tüzet, akit most is kórházban ápolnak.) Három szoba, a konyha és a mosdó teljesen a lángok martalékává vált.

Szurokfekete falak, megsemmisült berendezési tárgyak: mindenhol a perzselő lángok következményeivel szembesültünk. Az emeleti szobába jókora, tetőtőről leszakadt faburkolat nehezíti a bejutást. Lassan lépdelünk a félhomályban, a lakásban hetekkel a tűz után is átható, kesernyés füstszag terjeng. A hőségben megolvadt a televízió és a régi táskarádió, használhatatlanná vált a mosógép. Megsemmisült a néhány éve beépített hőszigetelt ablak is, az üveg szétrobbant, s tönkrement a tető egy része. A mentéskor szétdobált bútormaradékok között keresünk utat a nappaliban, mely leginkább egy háborús film díszleteit idézi. Az egykori mindennapokra megfeketedett vekni kenyér, egy doboz tea, s néhány régi lemez emlékeztet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hosszú évek munkája veszett oda a tűzvészben
[/caption]
– Itt volt a tűz gócpontja – mutat körbe Bencsik Ágnes, az asszony lánya. – A lakásban olyan hőség volt, hogy a fém tv-állvány is meghajlott. Amikor végig mentem a lepusztult tetőtérben, az futott át az agyamon: ilyesmi nem történhet velünk.

Nagyjából 4-5 millió forint kár keletkezhetett. A nyugdíjas asszonynak, aki a nagybajomi iskolában konyhai kisegítőként dolgozott, nincs nagyobb megtakarítása. Első házasságából két leánya született, az egyik beteg, második házasságából egy fia született, Németországban raktárosként dolgozik. Két lányával, s 15 éves unokájával az épület alsó szintjén él az asszony, ám ahhoz, hogy fedél maradjon a fejük felett, rendbe kellett hozni a tetőt. A szerencsétlenül járt nő utólag sem tud elég hálás lenni azért a sok segítségért, amit a helyiektől kapott. Egy emberként mozdult meg a közösség. A tűzoltók gyors és szakszerű munkájának köszönhetően a házat megmentették a további pusztulástól.

Rögtön helyszínre sietett Czeferner Józsefné nagybajomi polgármester, Vasvári János vezetésével a városgazdálkodási vállalat munkásai, rajtuk kívül szomszédok, barátok, ismerősök is segítségüket ajánlották fel. Volt, aki étellel kínáltak őket, más vigasztalni próbálta a famíliát. Két önkéntes nagybajomi tűzoltó, Sipos Lajos és Mihálkovics Gábor még a szerencsétlenség estéjén visszament a házhoz és zseblámpa fénye mellett ellenőrizték a helyszínt.– Szinte állandóan zuhogott és hideg volt, amikor a szerencsétlenség történt – jegyezte meg az asszony. – Becsülettel dolgoztak az ácsok, s csak azt hajtogatták: ha már a tűz pusztított, legalább az eső ne okozzon újabb kárt. Sokszor elmondtam: nem akarok siránkozni. A két kezemben és gyermekeimben bízom, szerintem még a legnehezebb helyzetből is ki lehet jönni. Ha csak ülnék és keseregnék, semmi sem történne. Lehet, hogy 2-3 év múlva, de előbb-utóbb újra rendbe hozzuk a házat és az életünket.

Összefogott a közösség

– Szerencse, hogy a szomszéd időben észlelte a füstöt és a nagybajomi tűzoltók hamar a helyszínre értek – hangsúlyozta Czeferner Józsefné polgármester. – Akárcsak a márciusi havazáskor, most is gyorsan segítettek a helybeliek. Ez is mutatja, hogy Nagybajomban van összefogás, s mindenki tette a dolgát.
A tetőzet javítás, gerendázás és szigetelés: közel egymillió forint értékű helyreállítási munkát végzett az önkormányzat. A családnak felajánlották, hogy keresnek átmeneti időre egy lakást, ám úgy döntöttek: továbbra is maradnak a házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!