Közélet

2013.04.19. 15:33

Szócska: azt nézzék meg, mekkora a várólista Angliában!

Kitartást és mértékletességet kért az intézményvezetőktől Szócska Miklós államtitkár pénteken Siófokon a Magyar Kórházszövetség 25. kongresszusán azok után, hogy a szervezet voltaképpen „S.O.S.-jeleket” küldött siófoki állásfoglalásában.

Fónai Imre

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke „vérfagyasztónak, de igaznak” titulálta azt a látleletet, melyet a kórházszövetség megfogalmazott az egészségügy aktuális kérdéseiről. Éger azt is szorgalmazta, hogy a szövetség és a kamara együttes erővel lépjen fel a várólisták csökkentése érdekében. – Hat éve, a várólisták bevezetésekor még mindenki tiltakozott, s ma a 400-800 napos várakozási idők mellett sem mehetünk el szó nélkül – így a kamarai elnök. – Nem kötelező elfogadni, hogy financiális okokból nyomorodnak meg esetleg betegek, eskünk szellemében kötelességünk ez ellen fellépni. Támogassuk hasonló törekvésében az egészségügyi vezetést, meggyőznünk a parlamentet, a kormányzatot kell, hogy a helyzet tarthatatlan.Szócska Miklós azzal felelt Égernek: szívesen finanszírozza a kamarai vezetők tanulmányútját Svédországba vagy Angliába, nézzék meg, mekkorák ott a várólisták. – S azt a kérdést is tegye fel a kamarai elnök, hogy a betegek hány százalékát műtik meg idehaza a várólistákról és hányat azon kívülről?

A rák ellen az emberért, a holnapért alapítvány kezdeményezésére útjára indul „Az egészség érték!” programsorozat, melyről pénteken írtak alá megállapodást Siófokon az alapítvány, a kórházszövetség és a vidékfejlesztési tárca képviselői. A helyes táplálkozást kívánják szorgalmazni mind a betegséggel küzdők körében, mind a betegséget megelőzendő szemléletformálásban. Az alapítvány a hazai organikus élelmiszerek bevezetését célozza meg a közétkeztetésben, s az egészségügyi intézményekben, illetve az azokban működő  büfékben. A program során előadásokat, termékbemutatókat is tartanak az egészséges magyar élelmiszerek-alapanyagokról és feldolgozott termékekről. Az első körben idén hat hazai város kapcsolódik be, majd kiterjesztenék országosra, így például minden kórházra.  

A helyi termékek népszerűsítése, a helyben megtermelt élelmiszerek fogyasztásának szorgalmazása az agrártárcának is kiemelt programja. Organikus- és biogazdálkodókat várnak a leendő helyszínekre, valamint az egészségügyben, a közétkeztetésben, a vendéglátásban tevékenykedő szakembereket. Az egészség- és környezettudatos érdeklődőknek kívánnak értékes, a napi gyakorlatban hasznosítható tanácsokat, javaslatokat adni a programok helyszínein.


Mindenre lesz megoldás, ígérte Szócska Miklós

Több pénzre, reformszünetre vágynak – fogalmazta meg siófoki állásfoglalásában a Magyar Kórházszövetség tagsága. „Az elmúlt évtizedek alatt felhalmozódott problémák zömét a kormányzati és szakmai erőfeszítések ellenére sem sikerült megoldani – így az állásfoglalás. – A pénzhiány miatt a kórházaknak állandó fizetési gondjaik vannak, melyek nehezítik a gyógyítást. A tavalyi béremelés és egyéb ösztöndíjprogramok javítottak az orvos- és szakemberhiányon, de a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kormányzati intézkedések rontották a pozitív lépések eredményét.”

Azt írják: a kórházak államosításával járó többletfeladatokra a kórházfenntartó Gyemszi nem készült fel, a hatékony irányításhoz nincs erőforrása, és ez újabb terheket ró a kórházakra. A szövetségnek az a véleménye: a központosított beszerzések, a struktúra átalakítása és az egyes intézmények funkcióváltása nem hozott, és nem is hozhatott olyan mértékű megtakarítást, amely ellensúlyozta volna a nem ellentételezett többletkiadásokat. Hangsúlyozzák: az elmúlt évek válságmenedzselése és az elhúzódó vezetőváltások kimerítették az ágazat valamennyi szereplőjét, felemésztették a belső tartalékokat.
– Eszkalálódó inflációról és döntésképtelen kormányokról hallani Európából, nézzen körül mindenki: nálunk szó sincs ilyesmiről; mindenre lesz megoldás – ígérte Szócska Miklós államtitkár pénteken Siófokon. – Életpálya-modellt nem tudunk nyújtani, de béremelés tavaly is volt és idén is lesz. Küzdőszellemre szükség lesz, mi nem adhatjuk fel, nem kötelező depressziósnak lenni, a hangulati hozzáállásunk is sokat számít a problémák megoldásában. Aki az új rendszer ideiglenességében bízik, az téved. Sok apró részletet tisztáznunk kellett, igen, még a lovakat is felmértük, akadt olyan intézmény, melynek voltak lovai, sőt, egy kórháznál még malacok is vannak, mert ma is működik a hizlaldájuk, Hévízen pedig ebihalaink vannak.

A közös beszerzésre is megoldást találnak Szócska szerint, hiszen „ami eddig volt, az nem minden esetben a kórházak érdekeit szolgálta”. Az államtitkár szerint a nemdohányzók védelmére hozott törvényeken annak ellenére sem lazítanak, hogy folyamatosak a kísérletek erre. – Fellélegzett az ország – vélekedett. – A dohányosok hatvan, a társadalom kilencven százaléka helyesli a lépéseinket egy felmérés alapján. 
Szócska Miklós bejelentette: most van előkészítés alatt egy, az egészségturizmus bevételeire koncentráló intézményi forma kialakítása. A siófoki kongresszuson Éger István, az orvosi kamara elnöke arra figyelmeztetett: a következő uniós támogatási ciklusban a jelenleginek a negyedére csökkennek az egészségügyet segítő források. A most folyó beruházások egynémelyikével is gond van, konkrétan például éppen a közel hárommilliárd forintos siófoki bővítéssel-fejlesztéssel, mely december óta áll. Török Krisztina, a kórházakat fenntartó Gyemszi igazgatója ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a siófoki rádiónak: lehet, hogy szerkezeti átalakításra lesz szükség ahhoz, hogy statikailag biztonságos legyen az épület. Most folynak a vizsgálatok és csak az eredmények tükrében lehet folytatni az építkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!