Közélet

2013.04.27. 14:20

Utas-kálvária átszállással, nem várták meg IC-ről érkezőket

Lekéste a csatlakozást egy kaposfői férfi, a peches utas családjában rövid időn belül ez volt a második eset. A MÁV ígéri: a továbbiakban kiemelt figyelmet fordítanak az átszállási idő biztosítására.

Harsányi Miklós

– Párom Budapestről Kaposfőre akart utazni ezen a héten hétfőn a Dráva IC-vel – számolt be lapunk egyik kaposfői olvasója. – A vonat kissé késve indult el a fővárosból, s miután a vonatpótló buszról leszállt Kaposváron, a személyvonatot nagyjából egy perccel korábban indították el. Így kénytelen volt vonat helyett busszal hazautazni.
A nő nem érti: miért nem várta be a személyvonat az IC-t? S miért nem hagytak elég időt az átszállásra az utasoknak? A hölgy megjegyezte: rövid időn belül ez a második eset, nemrég fia is hasonlóképp járt.
– A fent említett esetben a Dráva InterCity 12 perces késéssel indult el Budapest-Keleti pályaudvarról – reagált megkeresésünkre szerdán a  MÁV-Start Zrt. –  Ennek hátterében az állt, hogy az indulás előtt a szerelvény egyik kocsiját műszaki hiba miatt cserélni kellett. A késés kihatott a vonatpótló autóbusz közlekedésére is, így adódott, hogy az átszállási idő is csökkent. A vasúttársaság az említett esetben okozott kellemetlenségekért az utasok szíves elnézését kéri.Ígérték: a MÁV-Start Zrt. az esetet megvizsgálva és az érintett szervezetekkel egyeztetve, a továbbiakban kiemelt figyelmet fordít az érintett vasútvonalon is az utasok számára szükséges és megfelelő átszállási idő biztosítására. A kártérítéssel kapcsolatos felvetésre a zrt. kommunikációs osztálya közölte: a konkrét esetben a vasúthibájából adódott a csatlakozás elmulasztása. Ilyen esetekben az utast külön díj megfizetése nélkül kell a vasúttársaságnak a célállomásra továbbszállítani, de amennyiben nem kívánja tovább folytatni az utazását, a vasúttársaság kezelési költség felszámítása nélkül visszafizeti a megfizetett és ténylegesen megtett útra eső menetdíj különbözetét.

– Teljes menetdíj összegének visszatérítésére jogosult az utas abban az esetben, mennyiben kiindulási állomásra kíván visszautazni – részletezték. – Ha az utas az utazását megszakítja, (később, vagy esetleg más útvonalon közlekedő vonattal szeretne a célállomásig eljutni) akkor a menetjegy záradékolását és érvénytartamának meghosszabbítását a vasútállomás ügyeletes alkalmazottjától vagy a jegyvizsgálótól kell kérnie.
A MÁV-Start Zrt. arra is kitért: a megküldött eset alapján, az utas nem folytatta tovább az utazását, így számára kezelési költség felszámítása nélkül visszafizethető a megfizetett és ténylegesen megtett útra eső menetdíj különbözete. Ezt az igényt az a MÁV-Start Zrt. ügyfélszolgálatához kell eljuttatni.

Megtudtuk: Kurd-Dombóvár állomások között április 14-én kezdődtek meg a pályakarbantartási munkálatok, amely miatt a Budapest-Pécs között kétóránként közlekedő InterCity vonattal utazók Kurd­Dombóvár-Kaposvár között május 15-ig számíthatnak a vonatpótló autóbuszok közlekedtetésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!