Közélet

2013.04.16. 15:50

Varsákkal, csapdával fogják az angolnát

A Balaton nyugati medencéjében varsákkal fogják az angolnát, de a siófoki Sió-zsilipnél is elhelyezték már az angolnacsapdát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei.

Fónai Imre

Az angolnaállomány gyérítése fontos feladata a társaságnak. Az angolnák tavaszi vándorlási aktivitásának megnövekedése éppen a márciusi-májusi időszakra esik. E közfeladat ellátására kaptak engedélyt a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságától a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mint szakhatóság hozzájárulásával az angolnavarsák alkalmazására a Balatonon, a part menti sávban. A nyugati medencében 220 angolnavarsára kaptak engedélyt.A balatoni angolnaállomány ritkításának leghatékonyabb módja a Sió-zsilipnél lévő angolnacsapda működtetése, ami persze csak vízeresztés esetén lehetséges. A zsilip esetleges megnyitása alkalmat teremt az angolnahalászat hatékonyságának növelésére, mert az angolnák ilyenkor csapatosan mozdulnak az elfolyó víz irányába.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!