Közélet

2013.05.25. 18:55

Borivászatra fejszehajítás - hétpróbás betyáravatás Zamárdiban

Hét csattintás a karikás ostorral, favágás, guruló kocsikerékre botot dobni, cölöpdobás, célzás fejszével, baltával, késsel és szénavonóval, magyar birkózás, borivászat Tenkes kapitánya módra. Hét próbát kellett kiállniuk a betyároknak és betyárjelölteknek szombaton Zamárdiban, ahol is végül Götz Gábor darányi csikós nyerte a Patkó Bandi hétpróbás betyárversenyt – az öreg betyárok között, mert az ifjak versengésében a zamárdi Kiss Soma teljesítette legkülönbül a próbákat.

Fónai Imre

Gál Péternek, a zamárdi közösségi ház vezetőjének (maga is végigcsinálta egyébként a próbákat, úgyhogy mostantól minimum tiszteletbeli betyár) ismét sikerült összetoborozni néhány somogyi betyárt Zamárdi tóparti zöldjére, a hagyományos szezonnyitó főzőverseny egyik „betétprogramjaként”.Őrizve a hagyományokat, keretet is adtak a műsornak: Patkó Bandi nótájának eléneklésével kezdtek, s tánccal fejezték be, melyre a közönségből kellett felkérniük egy-egy leányzót a próbázóknak. Darányból és a Kőkúthoz tartozó Gyöngyöspusztáról jöttek a betyárok, no meg persze Zamárdiból. Megtudtuk, mi a legénypróba (kötéllel alkotott kör közepébe hajítani a petrencés rudat), hogyan itta a bort a Tenkes kapitánya (hátrakötött kézzel), vagy hogy mi az a magyar birkózás (bottal kitaszajtani az ellent a körből), s azt is, hogy a somogyiak „saját” betyárjuknak tartják Patkó Bandit, fája, egy hatalmas kocsányos tölgy Darány és Barcs között áll, a 6-os főút mellett.

Jellasics horvátjai már 1848-ban is ökörsütést tartottak a zamárdi templom mögötti Nepomuki Szent János-szobornál, úgyhogy a Zaft (Zamárdi főzőverseny-társaság) által szervezet bográcspróba is régi hagyományokra nyúlik vissza, de az újkori zamárdi főzőversenyek attól is mások mint a többi, hogy a városhoz kötődő jeles személyiségek kóstolgatnak a zsűriben, idén Kocsis Zoltán zongoraművész, az omegás Benkő László, valamint Magyar György ügyvéd.

Címkék#zamárdi
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!