Közélet

2013.05.24. 17:10

Egy aszályos év kiváló nedűi a szőlősgyöröki borversenyen

Százhuszonkilenc borral neveztek a borászok a balatonlellei, a balatonboglári és a szőlősgyöröki hegyközség közös borversenyére, aminek az idén a szőlősgyöröki Szent Anna Borház adott otthon.

Márton László

Négy bizottság bírálta a borokat, melyek között hetvenkettő fehér, harmincöt vörös, tizennégy rozé, két siller, három gyöngyöző bor, két fehér- és egy rozépezsgő szerepelt.
Koltai Tamás 2012-es évjáratú Cabernet Sauvignonja és az Ikon Borászat 2009-es Cabernet Franc-ja egyforma pontszámmal kapta meg a nagyaranyat a borversenyen, ahol egyaránt négy aranyat vihetett haza a Bujdosó és a Garamvári pincészet.

– Szinte minden pincészetnél volt arany- és több ezüstminősítés, de különösen jól szerepelt Szentpáli Antal, Légli Ottó, Légli Géza és a Szent Anna Borház – mondta Komáromi Ferenc a rendezvény házigazdája. A borász kiemelte: mivel a borok besorolását Trunkó Ferenc borásszal közösen végezték, így a bírálásban nem vett részt, de már a besorolásnál érezhető volt, hogy sok jó és kiváló bor szerepel a versenyre nevezettek között.



– Egy nehéz aszályos év volt a 2012-es – mondta Légli Ottó borász. – Teljes mértékben igaza van az idősebb borászoknak abban, hogy ha egy évjáratot értékelünk, akkor egészen más számít jónak szőlészeti szempontból, mint pincészet terén.
A szakember bírálóként úgy vélekedett jó évjárat volt a 2012-es, de a lágyabb, kevesebb savval bíró illatos fajták bizony nagy kihívás elé állították a gazdákat a csapadékmentes nyárnak köszönhetően, amit érezni is lehetett a borokon.
Jelenleg minden optimálisnak tűnik az ültetvényeken, a növényvédelemmel is jól állnak, szép termés van kilátásban annak ellenére, hogy szinte tavasz nélkül, a télből a nyárban találta magát szőlő – mondta Buzássy László balatonlellei hegybíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!