Közélet

2013.05.24. 11:48

Gyugyi csoda nyomában: titkok tudója a legidősebb polgármester

A háromszáz lelkes Gyugy mindegyik kormány idején gyarapodni tudott az elmúlt két évtizedben. A titok tudója az ország legidősebb polgármestere.

Fónai Imre

Tervezni, szorgoskodni kell, nem panaszkodni, ennyi a titok Jelenka György szerint, aki már elöljáróban leszögezi: neki aztán nincs oka panaszra egyik kormánnyal kapcsolatban sem, hiszen mindegyik idején gyarapodott valamivel a falu, amióta ő a polgármester. Ennek pedig jövőre lesz húsz éve, ez tehát az ötödik ciklusa, s ma már a gyugyi településvezető az ország legidősebb polgármestere.
– Nyolcvanegy vagyok – árulja el, s hozzáteszi: kár, hogy nem láttam két évtizede ezt a háromszáz lelkes, hajdan és ma újra búcsújáról híres kistelepülést. Merthogy abból lehetne lemérni, hová fejlődött. Homokbánya volt a romokban álló Árpád-kori templom alatt, mára abból lett a II. János Pál domb, s a Nemzetünk Csillagainak Emlékösvénye a huszonegy stációval. A templomot felújították és régészeti feltárást is végeztek, Gyugyot ma már út köti össze a közeli várossal, Lengyeltótival és a temető sem egyszerűen temető, hanem Az örökkévalóság parkja.

Paskai bíboros szentelte föl – mutatja Jelenka György a dombtetőn a takaros sírkertet, verse is van egy táblán a polgármesternek, merthogy pár éve rímfaragó lett. – Hetvenhárom éves koromig egy sort sem írtam, állattenyésztő agrár emberként ez eszembe sem jutott. Nagyon sok borász barátom van azonban (a híres szőlősgyöröki pincék szomszédosak Gyuggyal), akikkel egyszer meglátogattunk néhány Balaton-felvidéki pincészetet. Mulatós ember vagyok (azt hiszem, ezért sem vagyok gazdag), a kedvenc nótám a „Haragszik a pusztabíró”, abban áll, hogy „a legkedvesebb lován lopom el a csillagszemű lányát”. No, ott az egyik pincénél a tulajdonos lánya mutatta be a borokat, és neki olyan égszínkék, nagy és csillogó szemei voltak, hogy elcsodálkoztam: hát nem csak a nótában létezik csillagszemű lány? Volt ott fehér szalvéta meg toll, az volt a neve a helynek hogy Mákvirágok pincészete, s én versbe foglaltam a csillagszemű lányt és a pincét. Csak úgy jött belőlem, nem is értettem hogyan, az igaz, hogy a lovak, meg a szép hölgyek voltak mindig a gyengéim...

A rímfaragó polgármester sorai nagyon meghatották az ifjú hölgyet, aki elárulta a titkát: kontaktlencséje van. – Vén, a modern technikától elmaradt fejemmel azt hittem, van csillagszemű lány. De már nem volt megállás: a következő pincénél is addig biztattak, míg folytattam, újabb hat versszak jött ki belőlem, annyira a történtek hatása alá kerültem. Mára több tucat költeményem van, várják is már a faluban, hogy nőnapra például újjal rukkoljak elő. II. János Pál pápa halála után, még a szentté avatása előtt írtam A nagy pápa címűt, amiből kórusmű lett, a budapest-kőbányai lengyel Szent Adalbert templom Szent Kinga kórusának köszönhetően. Paskai bíboros mellett több püspök is járt Gyugyon, a velük való találkozás is ihletet adott.



A nagy pápa természetesen ott olvasható a falon az Árpád-kori templomban. Jelenka György büszke arra, hogy az utóbbi években megharmincszorozódott a falut felkereső turisták száma és nemcsak a pünkösd előtti búcsúkor jönnek, hanem különösen a nyári szezonban. Így tehát egész éven át csinosítgatni kell a köztereket és mindig valami újon, fejlesztésen gondolkodni. Nem olyan kemény dió ez, mondja a polgármester a falu nevére is utalva (ősi dió szavunkból, a gyogból származik a község neve, valaha diórengeteg övezte a települést, mára ebből alig maradt), hozzátéve, hogy csak nem szabad leállni, őt az sem zavarja, inkább büszke rá, hogy a legidősebb településvezető az országban. És visszavonulásról egyelőre hallani sem akar, annyi még a terve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!