Közélet

2013.05.02. 08:02

Lecsap a NAV: notórius nem fizetők az adóslistán

A legoptimálisabb esetben is hárommilliárd forintnyi adóval tartoznak azok a somogyi magánszemélyek, egyéni vállalkozók és cégek, akik szerepelnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb, április végi listáján.

Vas András

Az adóhatóság azon cégek nevét hozta nyilvánosságra, melyeknek legalább 180 napja fennálló, s minimum százmillió forintnyi adótartozása van, míg a magánszemélyek ugyanilyen időintervallumra tízmillió forintot meghaladó tartozással kerülhettek fel a nem túl dicsőséges listára.

Országosan 1800 cégről és 3900 magánszemélyről, illetve egyéni vállalkozóról van szó, össztartozásuk minimum 215 milliárd forint, ám ennél vélhetően sokkal többel tartoznak az adóhivatalnak. Somogyból 67 magánszemély, 33 egyéni vállalkozó és tizenkilenc cég szerepel a listán, ha mindegyiküknél csak a legminimálisabb tartozást feltételezzük, akkor is hárommilliárd forintra rúg a tartozásuk.

Az országos listán több közismert személy neve is megtalálható – többek között Stadler József akasztói vállalkozó, Gáspár Győző és felesége, Földesi-Szabó László vállalkozó, vagy éppen a börtönbüntetését töltő szocialista politikus, Zuschlag János –, mint ahogyan a cégek közül például a Malév, a pécsi Elcoteq vagy a Kapuvári Hús, melyek mind felszámolás alatt állnak.

A magánszemélyek közül természetesen a legtöbben kaposváriak, a megyeszékhelyről 26-an tartoznak legalább tízmillió forinttal a NAV-nak, Siófokról tizenketten, Barcsról öten, Csurgóról négyen, Marcaliból, Fonyódról, Kaposmérőből, és Balatonszabadiból hárman-hárman, Nagyatádról, Balatonboglárról, Balatonszárszóról, Somogyfajszról, Böhönyéből és a kevesebb mint 200 lakosú Csurgónagymartonból ketten-ketten adósok legalább nyolcszámjegyű összeggel, míg 29 településről egy-egy nagyadóst tart nyilván az adóhatóság. Mely a jelentős összegű adóhiányosok között – adótartozás az adófizetés esedékességkor meg nem fizetett adó, adóhiány a vizsgálat során az adózó terhére megállapított adókülönbözet – három somogyi illetékességűt – egyikük jelenleg Londonban él, másikuk a horvátországi Vir-szigeten épített, s a hatóságok által elbontatott nyaralók kapcsán került reflektorfénybe hét évvel ezelőtt – szerepeltet a 146 fős listáján, akiknek 31,3 milliót, 25,2 milliót és 23,2 milliót kellene befizetniük.

Meglepő lenne, ha a százmilliónál többel tartozó cégek listáján szereplő somogyi vállalkozások jelentős részétől be tudná hajtani követelését a NAV, ugyanis a cégek közül négy már megszűnt – kettő külföldi tulajdonoshoz volt köthető –, hét végelszámolás, hat pedig felszámolás alatt áll. Végelszámolást a cég megszüntetési szándékával a tulajdonosok kezdeményezhetnek, ha nincs adóssága a cégnek, illetve minden hitelezőt kifizettek, felszámolási eljárást viszont hitelezők kezdeményezhetnek a bíróságon olyan cégekkel szemben, melyeknek lejárt tartozásuk van, s kevés a remény, hogy mindet ki is tudják egyenlíteni.



Az utóbbiban érintett nagyadós somogyi cégek közül a két legismertebb az egykori nagybajomi fürdő melletti nyaralóteleppel kapcsolatban komoly álmokat szövögető Boronka Thermal Villapark Rt., melyben a város önkormányzata is tulajdonos, illetve a Waterdeep Kft., mely a Sárbogárdon ásványvíz-palackozót építő Bereczk Imre nagyvállalkozóhoz köthető.

Nem lesz könnyű a többiek esetében sem az adósság behajtása, ugyanis a cégadatokat átolvasva kiderült, nem egy közülük már vélhetően nem az eredeti tulajdonos nevén szerepel, hanem olyan személyekén, akiknek esélyük sincsen ilyen összegeket kifizetni: több kft. tagjait például Kaposvár romák lakta utcáiban kell megkeresnie a NAV-nak – az adóhatóság vélhetően úgy jár majd, mint amikor anno Josip Tottól vagy Kaya Ibrahimtól akarta behajtani a tartozásokat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!