Közélet

2013.05.31. 13:48

Matolcsy szerint eljött az idő, az aratásé és a hitelfelvételé

Ilyen olcsón huszonkét éve nem lehetett hitelforráshoz jutni Magyarországon és a következő tíz évben sem várható ehhez hasonlóan olcsó hitel – Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke mondta ezt pénteken a jegybank növekedési hitelprogramjának megismertetésére szervezett MNB-roadshow utolsó tavaszi állomásán, Siófokon.

Fónai Imre

Bejelentette azt is, hogy 500 milliárdról 750 milliárd forintra bővült a hitelkeret, mert „önök, vállalkozók kopogtattak, dörömböltek a bankoknál”.

– Egy éve még tíz százalékos kamatozású forinthitelt tudtak felvenni, s kevés olyan szolgáltatás, termék van, amiből ezt és még a tőkefelhalmozást, a nyereséget is ki lehet termelni – hasonlította össze Matolcsy György az eddigi lehetőségeket az MNB „saját találmányával”, a 2,5 százalékos kamatozású, vállalkozásokat segítő hitelprogrammal. – A magyar kis- és középvállalkozások emiatt versenyhátrányba kerültek, ezt dolgozza le ez a program, hiszen végső soron az lesz a nyerő, aki okosan, olcsón tudja finanszírozni magát hitelből. Eljött az idő, hogy újból hitellel finanszírozzák tevékenységüket a magyar vállalkozók.
Matolcsy szerint a hazai gazdaság szereplői biztosan nem jutnak ilyen olcsó hitelforráshoz a következő tíz évben. – Nem tervezi az ország az euróövezethez csatlakozást a következő tíz évben, ezért aztán az euróövezeti kamatlábhoz sem tudunk csatlakozni – így az MNB-elnök.A magyar gazdaság – hangsúlyozta a jegybankelnök – növekedési fordulat elején tart. – Nő a családok vásárlóereje, bővül a piac, ha lassan is. 2006 és 2010 között három százalékkal csökkentek a reálkeresetek, 2010 és 2012 között négy százalékkal nőttek. Ez utóbbi ugyan lehet, hogy a fogyasztásban még nem jelent meg, de ott van a családi háztartásokban. Ha nem is tízmillió embernél, de több milliónál. Az egykulcsos, 16 százalékos adóval 400 milliárd forintnyi többletet hagytunk a családoknál. Idén további egy-két százalékos reálkereset-növekedésre számítunk, s ez a hat százalék már meg kell hogy jelenjen, ettől már növekszik a vásárlóerő, bővül a fogyasztás. S bár a beruházások még csökkentek az első negyedévben, de az építőiparban és az ingatlanpiacon is kedvező folyamatok indultak el. Ha a fogyasztásban és e téren is bekövetkezik a fordulat, akkor ha lassan is, beindul a növekedés.

Matolcsy György azt mondta, Pesten már látni a keleti fordulat első kedvező jeleit is. – Sokkal több a kínai turista, de Hévízre is egye több orosz jön. Mi már látjuk a számokat, elkezdődött a keleti nyitás aratási ideje, exportot is tudunk bővíteni keletre; Kínába, Oroszországba, Közép-Ázsiába. A turizmus folyamatosan bővülő piac, egyre vonzóbb lesz az ország a környező országok középosztálya számára. Bizonyosan érzik a bővülést a járműipari beszállítók is, hazánk Közép-Európa autóipari központja lesz. A mezőgazdaság is bővülő lehetőségek előtt áll: a minőségi élelmiszerek számára a globális piac korlátlan. S Ausztriát leszámítva a térség legjobb infrastruktúrája jöhet létre hazánkban, mert nagyon fontos döntés volt, hogy a 2014-el kezdődő uniós ciklusban a támogatások hatvan százalékét gazdaságfejlesztésre költjük (ez mintegy ötezer milliárd forintot jelent), ez az arány a most véget érő időszakban mindössze 14 százalék...

------------------------------------------------------------------------------
Cikkünket teljes terjedelemben a Somogyi Hírlap szombati (2013.06.01.) lapszámában olvashatja.
Somogy megye napilapjára
itt fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!