Közélet

2013.05.30. 07:30

Rezsire kell a pénz, padlót fogott a kereskedelem

Hazánkban összesen 19 249 élelmiszerboltot regisztrált a Nielsen: két százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A lanyhuló forgalom, a fokozatos elszegényedés miatt pattanásig nő a feszültség a kereskedelemben: Somogyban hamarosan újabb boltokra kerülhet lakat.

Harsányi Miklós

– Az embereknek egyre kevesebb a pénze – osztotta meg tapasztalatait Tombor Péter, a batéi Tombor ABC tulajdonosa. – A rezsire, a csekkek kifizetésére költik a kereset nagy részét, de sokan az élelmiszerből már így is csak a legolcsóbbat tudják megvenni, ráadásul a trafiktörvény várható hatása tovább ronthatja a somogyi boltosok kilátásait. 
Karnyújtásnyira a bukástól: Nagy Sándor, a kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz kaposvári tagozati elnöke szerint szópufoggtatás helyett az ok-okozati összefüggéseket érdemes boncolgatni. Miért fenyegeti a bezárás a boltokat? – tette föl a kérdést. Azért, mivel a lakosságnak alig maradt pénze, s egyre kevesebb a tartaléka – folytatta –, s a bajt tetézi, hogy egyre nő az állásnélküliek száma térségünkben, miközben akinek munkája van, azok zöme is igen rosszul keres. A szakember jelezte: jó lenne, ha egyjó tündér megtörné a kereskedelmet sújtó átkot.– Új munkahelyekre, a fizetőképes kereslet erőteljes növelésére és a helyi gazdaság élénkítésére volna szükség – húzta alá. – Napokban több környékbeli vállalkozótársammal találkoztam és megpendítették: előbb-utóbb visszaadják a vállalkozói engedélyüket. Nem látnak reményt arra, hogy valami megmozdulna a gazdaságban. A kereskedők zöme türelmes ember és ha  éreznék, hogy fél-egy év múlva érdemi változás következik be, kibekkelnék ezt az időszakot, de sokak szerint erre rövid időn belül aligha kerül sor. Rossz látni, hogy hosszú évek verejtékes munkájával felépített kisvállalkozások sodródnak a csőd felé. 
Antalffy Gábor, a Kisosz elnöke egy korábbi nyilatkozatában lapunknak arról beszélt: az elmúlt egy évben 869-cel csökkent a hazai vendéglátóhelyek száma, az átlagos dolgozói létszám pedig négyről háromra. Vagyis a szektorban tart még a válság. Ezt az álláspontot osztja Gelencsér József balatonszárszói élelmiszerkereskedő is. A problémákra utalva jelezte: a településeken megjelenő mozgó kenyér- és húsboltok csak fokozzák az amúgyis jelenlévő gondokat. Harminc évnyi munka után fontolgatja, hogy hamarosan abbahagyja a munkát.

– Magas a bérleti díj, sokba kerül a dolgozók után fizetendő adó- és járulék és évről évre érezhetően csökken a vásárlók költése – sorolta a napi gondokat. – Ráadásul az emberek jelentős része a hétvégi bevásárlásokat eleve a környékbeli multiknál bonyolítják le vagyis sok kiskereskedő egyre nyomasztóbb helyzetben van.
Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke amondó: a megye különböző részein eltérő mértékben jelentkeznek az anyagi-pénzügyi nehézségek, mely egyre nagyobb méreket ölt. A Nielsen kimutatásából egyebek mellett kiderült: a hagyományos, főleg lakóhelyek közelében működő 200 négyzetméteres és kisebb üzletek számaránya az élelmiszer-kiskereskedelmi hálózatban 89 százalék idén, ahogyan tavaly és tavalyelőtt is.

Stabil maradt ez a mutató, mivel az 50 négyzetméteres és kisebb boltok száma 3 százalékkal, 10 785-re csökkent, viszont az 51-200 négyzetméteres egységeknél 2 százalékkal nőtt a boltszám, 6421-re éves öszehasonlításban. A modern bolttípusok közül a hipermarketek száma eggyel bővült, 168-ra, egyik évről a másikra. A szupermarketek száma 574 után 518 lett. Ezzel egyidőben viszont a diszkontok száma 488-ről 506-ra emelkedett.  Közrejátszik a bolthálózat alakulásában, hogy a pláza-stop felfüggesztette a nagy eladóterű üzletek szerves terjeszkedését.  A Központi Statisztikai Hivatal portálunkat arról tájékoztatta: 2009-ben 1093 élelmiszer vegyesüzlet és áruház volt megyénkben, egy évre rá 1011, 2011-ben 999.
– Nem zárható ki újabb üzletek bezárása – utalt a kereskedelemben lejátszódó folyamatokra és azok következményeire Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke, aki egyben a Csurgó Coop Zrt. elnöke. A lakosság fogyatkozó anyagi ereje a napi forgalomban egyre inkább lecsapódik. A 16 dél-somogyi településen 24 boltot üzemeltető társaság vezetője aláhúzta: az első negyedéves forgalom nem fedezte a működés költségeit. Ezért a tartalékokhoz nyúltak, különben több üzletnél lehúzhatták volna a rolót.

Ezek is érdekelhetik