Közélet

2013.05.11. 07:20

Védőhálóval épít a ZÁÉV, tízezer négyzetméter kórház készül

Részben megvannak a kaposvári kivitelezők, akik a tömbkórház utolsó harmadának a Pünkösd után kezdődő munkáiban megbízást kapnak a fővállalkozó ZÁÉV Zrt.-től. Ezt Peresztegi Imre vezérigazgató mondta lapunknak.

Balassa Tamás

Mint azt megírtuk: a ZÁÉV Zrt. nyerte a Kaposi Mór Oktató Kórház Pólus-program-beruházásának 2,7 milliárd értékű befejező szakaszának a közbeszerzési tenderét. A döntően a Dunántúlon dolgozó cég szinte hazajár Kaposvárra, ahol a városközpont rehabilitációja mellett a vásárcsarnok és az Agóra építésében működött közre. A kórháztömbösítés első, 8,2 milliárdos ütemét a Hérosz Zrt.-vel konzorciumban kezdték, majd a fővárosi cég nehézségei miatt a projekt befejezését a ZÁÉV Zrt teljesítette. Peresztegi Imre azt is hangsúlyozta, hogy a ZÁÉV Zrt-vel szerződő beszállítók és alvállalkozók a teljesítésüknek megfelelően a számlájuk ellenértékét megkapták. A Hérosz csődvédelmében érintettekről természetesen nem tudott nyilatkozni a cégvezető.Peresztegi Imre kedvező fejleménynek tartja az elmúlt évekből, hogy a projektfinanszírozást is érintő több hathatós lépés történt, kormányrendelet született az építőipart korábban fojtogató lánctartozások visszaszorítására. Az utófinanszírozott beruházások helyzetét a részszámlázás és a fizetési előleg lehetősége is megkönnyíti a fővállalkozó számára. A beszállító alvállalkozóknak pedig garancia, hogy a fővállalkozónak banki átutalás igazolásával kell bizonyítani a kifizetés teljesítését. Mindezek jó irányban történt változások, jegyezte meg Peresztegi Imre, aki szerint a júliustól munkába álló Teljesítésigazolási Szakértői Szerv is az ágazatban dolgozók védelmét, és ezzel az építőipar tisztulását eredményezheti. Az igazságügyi szakértőkből álló szervezet a bíróság szerepét kiváltva gyors reakciókra lesz képes az esetleges vitás ügyek eldöntésében.

A kórházépítés május 21-én folytatódik. Ennek a kaposvári alvállalkozói részben már megvannak, tudtuk meg Peresztegi Imrétől; a ZÁÉV korábbi partnereik, szakipari munkákat teljesítő burkolók, gépészeti és elektromos szereléseket végzők közül többekre számít. Jelenleg a kivitelezési szerződésnek megfelelően az építkezés ütemezését tervezik.

A nagyobb környezeti terhelés június és szeptember-október között, a szerkezetépítés időszakában várható. Ekkor a monolit vasbeton-szerkezetű épületekhez szükséges tömeganyagok mozgatása, és az építkezés maga mind a közlekedési, mind a zaj- és porterhelésben érezhető lesz, amiért a lakosság megértését kérik. Fórumot ez ügyben csütörtökön tart a kórházmenedzsment és a kivitelező, ahol minden részletet ismertetnek. Az már most látszik, hogy a legnagyobb türelmet a kórházi dolgozóktól és a betegektől kell kérniük, hiszen ezúttal is – mint az első ütemben – folyamatosan működő kórházban kell építkezniük. A korábbi 24 ezer négyzetméter mellé még 10,4 ezret, ami nem kevés, és környezeti hatások nélkül aligha mehetne.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!