Közélet

2013.06.05. 08:04

Árral szemben: balatoni vitorlással a parlament előtt

Ritka látvány: vitorlások, méghozzá balatoniak a Dunán; Pomucz Tamásék négy hajóval szelték a habokat a Parlament előtt, még a Duna vízszint-emelkedése előtt.

Fónai Imre

– Évek óta tervezgettük, hogy „elspinakkerezünk” az Országház előtt, most jött össze rá a csapat – mondta Pomucz Tamás, az ötletgazda. Az egykori vitorlás olimpikon vezetésével a Siófoki Vízi Sportkör és a 15-ös Yolle Osztályszövetség közös szervezésében jött létre a Gönyű-Dunaalmás-Esztergom-Nagymaros-Budapest-Százhalombatta-Dunaföldvár túra.

– Lehet, vagy nem lehet vitorlázni a budapesti Duna-szakaszon, ez régi beszédtéma volt, most mi bizonyítottuk: nem egyszerű, felkészültnek kell lenni, de lehet – így Pomucz Tamás. – A rendőrök még ellenőriztek is bennünket, de mindent rendben találtak. Vagyis ami nem tilos, azt szabad, de a szabályokat be kell tartani, egy jó motor például muszáj, és szerénynek kell lenni, azaz ki kell térni a hajók útjából, amiből van elég. Napi szintű gyakorlat aligha lehetne belőle, de a Duna többi szakaszán jól lehet vitorlázni. Nem mindegy persze, honnan fúj a szél, mi éppen erős szembeszelet kaptunk Pestre érve, lemotoroztunk a Lánchídig és az időnként erős déli széllel felfelé, folyással szemben próbáltunk meg elvitorlázni a Parlament előtt. A rakparton autózók dudával üdvözöltek, a sétahajókon és a parton döbbent tekintetek követték utunkat. Szembe jött a vízen egy autóbusz, na ez egy balatoninak már több mint sok...

A motor tehát a Dunán igen fontos tartozék, a Balatonon azonban erősen korlátozott a használata a vitorlásokon, fel is vetődött a napokban a szabályozás enyhítése. A sokszoros Kékszalag-győztes, Litkey Farkas szerint számos ideérkező, főleg külföldi turista amúgy Balaton-felfedezésül el szeretne jutni egyik kikötőből a másikba és onnan a harmadikba bérelt vitorlással, ám erre nincs módja szélcsendes időben. Az érvényes szabályozás szerint a kikötő háromszáz méteres körzetében, másodfokú viharjelzésben a kikötőig, valamint szélcsendben a legközelebbi kikötőig engedélyezett a motorhasználat a vitorlásokon.

Litkey Farkas úgy véli, a motoros jachtok és motorcsónakok tiltását meg kell hagyni, ám a lassú motorhasználatot engedélyezni lehetne. Szerinte a mai motorok már semmilyen káros anyagot nem engednek bele a Balatonba, egy lassú hajó nem halad 12-14 kilométernél nagyobb sebességgel, így nem jelent veszélyforrást. S „ezek a hajók mélyet merülnek, nem rohangálnának ki velük a strandokra”.– Most is akad olyan, aki füstölgő motorral, nagy hullámokat vetve, lobogó vitorlával szeli a tavat – reagált Pomucz Tamás, amikor véleményt kértünk tőle Litkey Farkas javaslatáról. – Jó, hogy felvetődött az ötlet, van benne logika, de alaposan át kellene gondolni, hogy például miként szűrjük ki a „vagányokat”, akik alá még lovat is adna az enyhítés. Nehogy úgy járjunk, mint az Adrián, ahol a nyári hajóbérlők kilencven százaléka már vitorlát sem bont. Azt, hogy szélcsendben lehessen egy-két kikötőnyit motorral menni, valóban meg kellene oldani. Igazán jó megoldást azonban nem tudok.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!