Közélet

2013.06.14. 16:15

Balaton 120 centin: alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz

A 21. század végi földrajzkönyvek számára minden jel szerint alaposan át kell írniuk a Balaton fogalmát. Az üdülőtó jellegű hasznosítás nem fenntartható – ezt a vészjós előrejelzést egyelőre indokolatlan volna hangosbemondón közölni az övezet nyaralóival és ingatlantulajdonosaival. Pánikra semmi ok, de a cselekvésre igen.

Balassa Tamás

A modellezés eredménye egy konferencián hangzott el pénteken Kaposváron, s a vízgazdálkodás gyakorlói és kutatói körében más akusztikája volt, mint amilyen a Balaton-parton volna. A következmények évtizedek múlva várhatók. Van idő az alkalmazkodásra.A nemzetközi jubileumi (1913-2013) Lóczy Lajos emlékkonferenciát a Kaposvári Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia uniós konzorciumban szervezte. A neves földrajztudós vezetésével harminc évig kutatták a Balatont a múlt század fordulóján, ennek szerteágazó-összegző eredményei mindmáig meghatározók. Ezekre építve több mint 400 milliós támogatással merülhetnek el a munkában az egyetem Balaton Kutatóintézetének és az MTA limnológiai intézetének a szakértői.

A konferencián számos nívós előadás között Varga György vízgazdálkodási referens arról beszélt: a 75 centis vízállás mellett 571,5 négyzetkilométer vízfelületű, és tízszer ekkora vízgyűjtő-területű tóról 1921 óta vannak mérések. A csaknem évszázados adatsorban a 80-as évektől sűrűsödött meg az aszályos évek száma A 2000-2004 közötti száraz időszakban egy évnyi csapadék veszett el, és ez 23 centis rekord alacsony szintet hozott. Az éves vízháztartás-egyenleg az elmúlt 12 évben hétszer volt negatív, ami figyelmeztető jel, mondta a szakember, mert a számok azt mutatják, csökken a tó vízcsere-aktivitása.

A 21. században - csak nagy bizonytalansággal jósolhatóan - három fokos globális hőmérséklet-emelkedés valószínű, ami a balatoni vízgyűjtőterületen 3-3,5 fokos növekedési átlagot vetít előre. Az évszakok is változnak: csapadékosabb telek-tavaszok mellett száraz nyarakat prognosztizál a nemzetközi modell, mely szerint 2050-től csökken jól láthatóan az éves vízmennyiség a gyűjtőterületen. Az üdülőtó-funkció változatlan szabályozás mellett nem tartható: vélhetően 120 centire kell majd növelni a vízszínt felsőértékét; ezt javasolja a hazai szaktárca nemzeti vízgazdálkodási stratégiája is.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!