Közélet

2013.06.06. 09:02

Beindult a szezon: vízitúrázók vették birtokba a Drávát

Kalandos túra indította a szezont a Dráván. A folyón huszonnyolc bátor vízitúrázó evezett Vízvárról Barcsra.

Jeki Gabriella

A kényelmes, nyugodt tempójú túrán nyolc órán keresztül gyönyörködhettek a résztvevők a háborítatlan, vad táj szépségében, miközben megfigyelték a különleges dél-somogyi állat- és növényvilágot. A kalandokat csak fokozta, hogy egyik pillanatban hét ágra sütött a nap, míg a másikban már szakadt is az eső. A túrázók azonban így is nagyszerűen érezték magukat.
– Nem siettünk, élveztük a társaságot, a természetet, a vizet – mondta Ungvári Zoltán, a szervező Barcsi Városi Sport Egyesület Vizisport és Túra Szakosztályának elnöke. – Megállni sajnos nem tudtunk, mert minden szigetet betakart a víz; a Dráván naponta változik a vízállás, akár méteres különbségek is lehetnek.

A Dráván a Duna-Dráva Nemzeti Park engedélyével, június 1-jén engedik le a hajókat és szeptember 15-ig lehet evezni. Az egy napos túrától a hosszabbakig több útvonal közül lehet választani, de folyamatosan tervezhetnek az érdeklődők Barcs–Csomoros sziget és Barcs-Drávatamási túrákat. Ehhez még úszástudás sem kell, a mentőmellény ugyanis kötelező. A nemzeti park tájékoztatása szerint tavaly 45 csoporttal, 1131-en vízitúráztak a folyón, az idén eddig 29 csoport jelentkezett be, ami 867 túrázót jelent. Ez azonban még változhat, 4-5 csoportra még számítanak, ami 950 körüli evezőst jelent. A nemzeti parkos engedély mellett határrendészeti szervektől is szükséges a hozzájárulás, mert számos határvonal húzódik a folyón keresztbe. Egy-egy ilyen „lejövetellel” mintegy 12-szer lépik át a horvát-magyar határt.



– Nagyon változatos a folyó, a fönti szakaszt azért szeretik a túrázók, mert hosszú a táv, de nagyon szép és változatos; a Barcs alatti szakasz lapos, kényelmes, ezt inkább a családok kedvelik – teszi hozzá a szakosztály vezetője. – A nemzeti parknak hét táborhelye van, ezeket is le kell foglalni a túraengedélyekkel együtt, de a túrázás alatt be kell tartani néhány fontos szabályt. Fontos, hogy amit magunkkal viszünk a túrára, azt hozzuk is haza, a túra ideje alatt nem szemetelünk. Ha valamelyik szigeten megállunk, nem tapossuk szét a növényeket, nem riogatjuk a madarakat, nem kiabálunk – ez egyébként határsértésnek számít –, nem hangoskodunk.
Legközelebb gimnazisták indulnak kenuval Barcsról Szentborbásra, ezután egy kisebb csoport a természetvédelmi Csomoros szigetre, de a Csicsóka fesztiválhoz kapcsolódó túrát is vállalhatják a kalandos kedvű ökoturisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!