Közélet

2013.06.15. 08:08

Betelt a pohár: sokkolta a helyieket a telekadó és a kamat

Magasba csaptak az indulatok a sávolyi falugyűlésen. A helyi adók, magas késedelmi kamatok és a tájékoztatás hiánya miatt telt be többeknél a pohár.

Márton László

Az ember szája tátva marad, amikor 7-es számú főútról bekanyarodik a közel 600 lelket számláló Sávolyra. Akár egy angolkert – olyan egységesre volt vágva a fű, hogy szinte pázsit hatását keltette. Tény; bármely turizmusból élő Balaton-parti település megirigyelhetné. – A külcsínre adnak, költenek, de az énekkarra már nem futja ötezer forint – mondta Tóth Gábor, aki Ausztriából érkezett a falugyűlésre és a kezdés előtt ipad-jén éppen a település honlapját böngészte a kultúrház előtt. Szinte azonnal sorolni kezdte csokorba szedett kérdéseit, melyek miatt fontosnak érezte, hogy részt vegyen a fórumon, az amúgy rendszeresen hazalátogató, de négy éve külföldön dolgozó férfi. – Nincsenek információk a honlapon, az újságban, nem ismeri a lakosság a terveket, célokat. Mi lesz az iskola, óvoda sorsa? Miért lett tiszteletdíjasból főállású a polgármester? Miért ilyen hatalmas az adó és kamat, miért adták el a szolgálati lakásokat?

A fiatalember úgy érzi, megszűnt a kulturális élet és a sport, az információk hiánya miatt pedig eluralkodott egyfajta közöny a településen. Közel nyolcvanan érdeklődő előtt ismertette a település életét gyökeresen érintő változásokat Bobek József polgármester. Sávoly Főnyeddel, Szegerdővel és Szőkedenccsel volt közös körjegyzőségben, április 1 óta Marcalival alkot közös hivatalt. Bemutatta a jegyzőt, a település referensét, szólt a sokak által kifogásolt telekadókról, melyek átdolgozása, korrigálása folyik, mivel ennek tárgyában törvényességi észrevétellel élt a Közigazgatási Hivatal is. Ezt követően elindult a kérdés-lavina. Az adó mértéke és a késedelmi kamatok, a polgármester főállásúvá válása, valamint a tájékoztatás hiánya foglalkoztatta leginkább a hozzászólókat.

Többeknél akkor telt be a pohár, amikor megkapták az adófizetésről, esetleges késedelmi kamatokról szóló értesítést. Az is egyértelművé vált a falugyűlésen, hogy a korábbi ügyintézési hiányosságok is jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy sokaknak most kellett szembenézniük elmaradt adóikkal, illetve azok kamataival, ami szinte sokkolta az érintetteket. A polgármester igyekezett mindenre választ adni, ennek ellenére többen érezték úgy, hogy egy-egy témában nem kaptak kielégítő választ.

– Rengeteg változás volt az elmúlt időszakban a település életében akár az óvoda, iskola vagy az étkeztetés területén, melyekről nem volt konkrét információja a lakosságnak, ezért érthető az aggodalmuk – mondta Bödőné Molnár Irén jegyző, aki a fórumon is hangsúlyozta; minden sávolyi lakos előtt nyitva áll az irodája. – Folyamatosan probléma az adó, mióta polgármester vagyok – mondta a falugyűlést követően Bobek József. A polgármester 2014-re remél új adórendeletet a településen. Tervezik, hogy visszaállítják a kommunális adót és mivel hamarosan szolgáltatóváltás lesz a hulladékszállításban, a törvényi szabályozás értelmében új költségként jelentkezik majd a családoknál a szemétszállítási díj fizetése.



Abban maradtak, hogy az írásban benyújtott kérdéseket és az azokra adott válaszokat is megjelentetik honlapjukon. Úgy tűnt elbeszélnek egymás mellett, de egy biztos; információra éhezik a község lakossága. Érezhető volt, hogy sokak esetében a tájékoztatás hiánya okozta bizonytalanság korbácsolta fel a hangulatot Sávolyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!