Közélet

2013.06.02. 10:14

Együtt tempóznak profik és amatőrök a magyar úszás napján

Június 22-e a magyar úszás napja. Ekkor lesz Balatonfüreden a nyíltvízi hosszú távú (5, 7 és 10 km) Európa Kupa, egyben országos bajnokság, s ezzel párhuzamos pályán az amatőr úszófesztivál, amelynek a megrendezésére a Szántó László vezette Pek-Snack Balaton-átúszás szervezőbizottságát kérték fel.

Fenyő Gábor

– Tavaly végre elsőre sikerült megrendezni a Pek-Snack Balaton-átúszást. Ennek örömére aztán több mint tízezren rajtoltak el Révfülöpről.
– Jó volt látni a sok bátor, fáradt, ám annál boldogabb próbázót – mondta Szántó László, a Pek-Snack Balaton-átúszások főszervezője. – A jubileumi, 30. látványos próbán 10 ezer 190-en vettek részt. Ennél többen egyébként csak egyetlen alkalommal, nevezetesen 2003-ban úsztak.

– A Balaton-átúszás a határainkon túlról is vonzza a próbázókat; igazi idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát.
– A beszédes statisztikák szerint tavaly a magyarok mellett további 27 nemzet sportemberei vállalták a nagy kihívást. Amúgy a próbázóknak csupán a töredéke profi sportoló: több mint 95 százalékuk amatőr.

Az idei nyáron kétszer is bizonyíthat a rendezői csapat.
– A Pek-Snack Balaton-átúszás szervezőbizottságát kérték fel arra, hogy június 22-én mi legyünk a balatonfüredi nyíltvízi hosszú távú Európa Kupa, egyben magyar bajnokság és a Samsung úszógála házigazdái.

– Az időzítés nem véletlen: június 22-e a magyar úszás napja.
– Ez a nap valóban az úszásról fog szólni. A legtöbb megyeszékhelyen – így Kaposváron is – és más településeken az úszni vágyok térítésmentesen használhatják majd a létesítményeket, lesznek a különféle vizes sportágakat népszerűsítő bemutatók. Balatonfüred lesz az úszás „fővárosa”, ahová Somogyból is sokan érkeznek majd.

– S ahol együtt tempózhatnak majd profik és amatőrök.
– A balatonfüredi népszerű Tagore sétány előtt – az érdeklődők a partról jól nyomon követhetik majd az eseményeket – egymás mellett két pályát alakítunk ki. Több ezer résztvevőt várunk, s a lelkes amatőrök seregére két és fél kilométernyi úszás vár; a nevezési lap már letölthető az országos szövetség honlapjáról (www.musz.hu). A füredi próba remek felkészülési lehetőséget biztosít a legnagyobb európai úszórendezvényre, a július 6-i, sorrendben 31. Pek-Snack Balaton-átúszásra.– Az idén először áll rajthoz hazai vizeken 10 kilométeren az olimpiai bajnok Risztov Éva.
– Akit más népszerű sportolók mellett nagyon várunk a Pek-Snack Balaton-átúszásra is. Mi, rendezők – és persze próbázók – különösen büszkék vagyunk a 28 éves Risztov Évára. 2009-ben ő is átúszta a Balatont – aligha meglepetés: a hölgyek között ő volt a leggyorsabb –, s az itt szerzett élményei nagyban meghatározták, hogy váltott, s a medence helyett a nyíltvízi úszást választja. Jól döntött...

A 31. Pek-Snack Balaton-átúszás kiemelt médiapartnere a Sonline.hu és a Somogyi Hírlap.

A szakmai igazgató

Újabb nagy megtiszteltetés érte Szántó Lászlót és kollégáit: a már sokszor bizonyított kaposvári sportszakembert és csapatát kérték fel arra, hogy június 22-én Balatonfüreden ők legyenek a szakmai vezetői a nyíltvízi hosszú távú Európa Kupának.
– Három távon, mégpedig öt, hét és tíz kilométeren avatnak majd győzteseket a balatonfüredi Európa Kupán, amely egyben magyar országos (felnőtt és junior) bajnokság is lesz. Az idén először itt áll rajthoz Magyarországon Risztov Éva, aki tavaly Londonban a magyar hosszútávúszás első olimpiai aranyérmét szerezte – mondta Szántó László, az Európa Kupa szervező-bizottságának szakmai igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!