Közélet

2013.06.28. 13:52

Honatyák a Házban: Karvalics, Berényi és Szászfalvi néma maradt

Kevéssel több mint kilenc és fél órát – 136 alkalommal 555 perc 26 másodpercet – beszéltek a somogyi képviselők a parlament idei ülésein – a jövő héten még két rendkívüli ülésnap vár a honatyákra a választási törvény módosítása miatt –, ami az előző évekkel összevetve jelentős önmérsékletről tesz tanúbizonyságot.

Vas András

Egyesek olyannyira visszafogták magukat, hogy szép csendben végigülték a parlamenti napokat: a fideszes Karvalics Ottótól ugyan nem szokatlan a Néma Levente szerepe, hiszen korábban is előfordult már, hogy egyetlen felszólalása sem akadt, ám az idén párttársa, Berényi László és a kereszténydemokrata Szászfalvi László is csak hallgatóságként vett részt a T. Ház munkájában. Nem erőltette meg magát a fideszes Heintz Tamás sem, aki mindössze egyszer jelentkezett szólásra – az egészségügyi bizottság véleményét ismertette egy ügyben –, s Gelencsér Attila is csak két felszólalással vétette magát észre szűk három és fél perc erejéig – Berényi kivételével amúgy mindegyikük egyéni választókerületet képvisel...

A megszokottnál jelentősen kevesebbet szólalt fel a fideszes Mátrai Márta is, aki az idéntől már a háznagyi teendőket is ellátja, s parlamenti titkárként hagyományosan az átlagnál kevesebb lehetőség jut a kereszténydemokrata Móring József Attilának is. A kormánypárti képviselők közül Gruber Attila bizonyult a legaktívabbnak, több mint másfél órán át hallatta a hangját – leghosszabban a Malév és a Budapest Airport privatizációjának, előbbi visszaállamosításának körülményeiről, az ehhez kapcsolódó felelősségről és ezek bizottsági vizsgálatának eredményeiről – , s a kereszténydemokrata Rubovszky György is átlépte a képzeletbeli egy órás határt.Mint az elmúlt esztendőkben mindig, ezúttal is a szocialista Lamperth Mónika lett a képzeletbeli megyei Démoszthenész-díj nyertese: az MSZP frakcióvezető-helyettese a somogyi felszólások idejének negyven százalékát magáénak tudhatja. Rengeteg azonnal kérdést intézett a kormánytagokhoz, emellett igencsak aktivizálta magát az önkormányzati, a választási és a köztisztviselői törvény módosításának vitájában. Párttársa, az MSZP megyei elnöke, Harangozó Gábor valamivel több mint háromnegyed órán át próbálta megtépázni a kormány és a kétharmad tekintélyét, s a demokratikus koalíciós Kolber István is jórészt kritikákat fogalmazott meg, illetve kérdezett.

Az idei félév nagy visszatérője Pősze Lajos: a Jobbik somogyi listájáról a parlamentbe jutott, ám hamar a függetlenek közé ült honatya 2013 februárjában – a trafiktörvény kapcsán – egy év két hónap után szólalt fel ismét az országgyűlésben, s a későbbiek során sem vonult újabb passzivitásba – többek között a rezsicsökkentéshez is hozzászólt –, hanem további kilenc alkalommal hallatta a hangját.
Nemcsak beszédben, a különféle indítványokat tekintve is csökkent a somogyi aktivitás az idén: 73 önálló és 46 nem önálló indítványt jegyeztek a somogyi honatyák és honanyák, mely messze a legkevesebb a ciklus során. Főként, ha hozzátesszük, az önálló indítványok közül kilenc megegyezik, hiszen az alaptörvény negyedik módosítását a kormánypárti képviselők mindegyike jegyezte – Berényi László, Heintz Tamás, Mátrai Márta és Szászfalvi László viszont csak ezt.

Sikeres-e a szocialisták által romba döntött önkormányzatok megsegítését célzó kormányzati mentőakció? – kérdezte másik indítványában Gelencsér Attila, míg Gruber Attila a Finnugor Rokon Népek Napjával, Karvalics Ottó a szakképzési törvénnyel kapcsolatban jelentkezett. Móring József Attila arra volt kíváncsi, milyen további tervei vannak a kormánynak a nehéz helyzetben lévő devizahiteles családok megmentésére, míg Rubovszky György a diktatúrák által intézményesített gonoszság, valamint a történelem jövő nemzedékek számára történő objektív bemutatásáról szóló indítványt tett. A legnagyobb szorgalmat azonban e téren is az ellenzék mutatta, a szocialisták nyújtották be az önálló indítványok 54, a nem önállóak 76 százalékát. Utóbbi nem tűnt túl népszerűnek ebben a félévben, ugyanis a somogyi honatyák több mint fele nem élt a lehetőséggel.

Név

Összes
felszólalás

Leghosszabb
felszólalás (perc)

Összidő
(perc)

Önálló
indítvány

Nem önálló indítvány

Berényi László (Fidesz)

0

1

2

Gelencsér Attila (Fidesz)

2

2:10

3:19

2

Gruber Attila (Fidesz)

22

20:30

91:58

2

3

Harangozó Gábor (MSZP)

9

16:56

47:38

13

8

Heintz Tamás (Fidesz)

1

2:23

2:23

1

Karvalics Ottó (Fidesz)

0

2

Kolber István (MSZP)

6

15:06

49:05

13

Lamperth Mónika (MSZP)

57

20:01

215:36

27

27

Mátrai Márta (Fidesz)

4

14:59

29:37

1

Móring József Attila (KDNP)

3

4:58

7:52

3

2

Pősze Lajos (Független)

10

13:31

47:31

Rubovszky György (KDNP)

22

10:46

60:27

7

4

Szászfalvi László (KDNP)

0

1

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!