Közélet

2013.06.28. 10:53

Légópincét vár el a biztosító? Betörtek, de nincs kártérítés

– Szabadulnék a lakásbiztosításomtól, de egyelőre nincs sok remény erre – ezzel a panasszal kereste meg szerkesztőségünket hétfőn egyik kaposvári olvasónk.

Harsányi Miklós

Édesanyja garázsába korábban betörtek, ahonnét hegesztőt, rézvezetéket és egy háztartási holmit loptak el. A kár több mint 200 ezer forint volt, ám a biztosító nem fizetett. A társaság ugyanis arra hivatkozott: az épület mechanikai védelme nem érte el a megkövetelt szintet. A panaszos úgy fogalmazott: átlagosan felszerelt építményről volt szó, de mégsem kaptak egy fillér segítséget. Szerinte Magyarországon szinte csak a fémajtóval felszerelt légópince teljesítené az érintett biztosító elvárásait... A kellemetlen helyzet miatt a középkorú férfi úgy döntött: felmondja saját lakásbiztosítását. – Csakhogy ezt nem tehetem, hiszen köt a biztosítási évforduló – hangsúlyozta. – Szembesültem a jogi előírásokkal, s nem számíthatok túl sok jóra. Azt nem értem: miért kell negyedévente több mint 4000 forintot fizetnem, ha tudom, baj esetén valószínűleg úgysem fizetnének nekem kártérítést? Viszont ha nem utalom át határidőre a pénzt, akkor megsértem a megállapodást és díjhátralékot, ügyvédi költséget róhat ki a biztosító, sőt, akár végrehajtást is indíthatnak ellenem. Nem értem, hogy miért hoztak ilyen szabályokat, jó lenne, ha változtatni lehetne ezen a formán.

Novák Ferenc, a Békéltető Testület somogyi elnöke kérdésünkre azt mondta: a panaszos azután fordulhat a pénzügyi békéltető testülethez, miután megkísérelte lemondani a biztosítást, de azt elutasították. 
– A pénzügyi békéltető testület fővárosi címére érdemes elküldeni a levelet – tudtuk meg. – Ebben részletesen célszerű leírni az ügy összes körülményét, a panaszos indokait, s fénymásolatban tanácsos eljuttatni a biztosító válaszát is. A testület akkor folytatja le a jogvitát, ha megalapozottnak tartja az ügyfél kérelmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!