Közélet

2013.06.05. 10:00

Nem csak szeretik, ismerik is a természetet a somogyi diákok

Ismerik környezetüket a somogyi fiatalok: nem csak szeretik a természetet, de kreatívan oldják meg az ehhez kapcsolódó feladatokat is.

Jeki Gabriella

Egy térképen keresik a magyarországi megyéket, majd az egyes régiókhoz kapcsolódó nemzeti parkokat, majd azok emblémáját. Somogyi alsó tagozatos diákok mérték össze természetismereti tudásukat a drávaszentesi Duna-Dráva Nemzeti Park, Dráva Kapu Bemutatóközpontjában, a megyei döntőben. Az alsó tagozatos csapatversenynek már hagyománya van Somogyban: minden évben más-más témáról szól. Tavaly a mesék kapták a főszerepet, az idén a természet. A szervezők azt mondják, fontos, hogy ne csak a humán beállítottságú gyerekek kapjanak lehetőséget, hanem a természetismerettel is foglalkozzunk, mert nagyon fontos a természettudatos életmód és magatartás kialakítása.

– Három, levelezős fordulót tartottunk, ahol a gyerekek visszaküldték a feladatokat, amiben találunk totót, kísérletet, párosítást, szövegelemzést, kakukktojást, kreatív feladatokat – mondta Holjevic Ferencné, a főszervező Kaposvári Egyetem Pedagógus-továbbképző és Szolgáltató Intézet nyugdíjas közoktatási szakértője, a zsűri elnöke. – Hasonló típusú feladatok vártak a diákokra itt, a döntőben is, azzal a kitétellel, hogy ez a nemzeti parkról szól, illetve egy szabadon választott technikával készített reklámot mutatnak be, amit előzetesen készítettek.

A megyei elődöntőkben 12 iskola 25 csapata versenyzett, a döntőbe azonban csak hét csapat került: Kaposvárról a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Kadarkútról a Jálics Ernő Általános Iskola, Barcsról a Deák Ferenc Általános Iskola, a babócsai Gábor Andor Általános Iskola három csapata, és Siófokról a Vak Bottyán Általános Iskola.

A diákok szakirodalom alapján készültek fel, de a verseny saját élőkörnyezetükhöz is kötődött, ahol sok új tapasztalatra tettek szert, és rákényszerültek arra, hogy más területről is bővítsék az ismereteiket. A gyerekek nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a megyei döntőn a feladatokba. Azt mesélték, sokat készültek, de rengeteget segítettek tanáraik, szüleik és diáktársaik is. Időközben pedig sokan barátokká váltak.A kaposvári Horváth Evelin kedvence a képfelismerős feladat volt, ahol madarakat, állatokat kellett beazonosítaniuk. A babócsai Bándi Dominik a halas kihívást említi: itt különböző halakat kerestek fajtáik alapján, a farkuk és fejük segítségével.
És hogy melyek a somogyi diákok kedvenc állatai? A szamár és a jaguár.

A megyei megmérettetést végül a kadarkúti Természetbarátok négyfős csapata nyerte, második helyen a barcsi Természetbúvár diákok végeztek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a siófoki Bohóchalak állhattak. A különdíjat Kaposvár kapta. Valamennyien a Duna-Dráva Nemzeti Park értékes ajándékaiban részesültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!