Közélet

2013.06.24. 16:20

Sok gyereknek csak álom egy balatoni hosszú hétvége

A szünidő második hetével megkezdődött Kaposváron a szokásos, öt hetes nyári napközi. Az első napon 112 gyerekre kellett felügyelniük a tanároknak a toponári iskolában.

Vas András

A hazai családok gazdasági helyzete közötti egyre nagyobb eltérést jól mutatja, hogy míg a gyereküket a vakációban táborba küldő szülők többsége inkább az ott alvós, azaz drágább helyeket választja, sok famíliában az is komoly gondot okoz, hogy akár egy hétre elmenjenek közösen nyaralni.

Egyre több az olyan gyerek, akinek az egyetlen valódi nyári programot a napközi nyújtja, s esélyük sincsen, hogy szüleikkel közösen vakációzzanak. Régebben a balatoni nyaralás szinte természetesnek tetszett, de tíz éve sokkal többen jutottak el külföldre is, mint manapság. Egy bizonyos réteg számára persze most sem okoz gondot, hogy a szünidő 11 hetére megfelelő programról gondoskodjon gyermeke számára, ám mind többen vannak, akik régebben még megtehették, hogy két-három hetet közösen nyaraljanak, mára azonban nem ritkán egyetlen hosszú hétvégére rövidül ez az idő.

Álmodozások kora

Úgy tűnt, mintha céltalanul-unatkozva bóklászna, utóbb kiderült, éppen társait kereste, lévén, bújócskáznak, s ő a hunyó. A hétéves Ricsi az idén járta ki a második osztályt, s ahogyan tavaly, úgy ezúttal is a nyári napköziben tölti el a szünidő felét. Szülei dolgoznak, szabadságukat augusztusra időzítették, amikor már nem lesz, aki felügyeljen csemetéjükre. Aki már nagyon várja a nyár második felét, ugyanis reményei szerint talán még egyszer eljut a Balatonhoz: az elmúlt hétvégén ugyanis kivonatoztak Fonyódra, s két órán át fürödhetett a tóban – miután ilyen jól talán még sohasem érezte magát, a szülők bizonytalan ígéretet tettek rá, talán a nyári napközi után is összejöhet egy utazós hétvége. Ha nem, marad a Deseda, ahová könnyebb és olcsóbb kijutni, fürdeni ott is lehet, ami a kánikulában azért nem utolsó szempont. Még mesélni is lehet majd róla a tanévnyitó után az osztálytársaknak, akikről a kisfiú tudja, többen az olasz vagy a horvát tengerpartra is eljutnak. Amiről úgy képzeli, olyan, mint a Balaton, csak nem látszik a túlpart és biztosan a lángos is sokkal drágább...

Vanda is a második nyári napközijét kezdte meg hétfőn, igaz, számára csak három héttel lesz hosszabb az „iskolás időszak”, mint akik végig maradnak. A második osztályt most kijárt kislány optimista, reméli, hamar eltelik majd a vakáció ezen része, s utána mehet Balatonfenyvesre a családdal. Állítja, a Balatonnál nincsen jobb hely a világon, hiszen ott a tó, lehet fürdeni, s miről is szólna másról a nyár, mint a pancsolásról. Emellett izgatottan várja a nagy, közös családi nyaralást, szülei ugyanis megígérték, elmennek Horvátországba, ahol a kislány ugyan már járt régebben, de olyan kicsi volt még, hogy nem emlékszik a tengerre. Amiről csak annyit tud, hogy sós, ha belemegy a szemébe a víz, csípi, és milyen lubickolás az, amikor az ember nem bukhat nyugodtan a víz alá...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megkezdődött Kaposváron a szokásos, öt hetes nyári napközi
[/caption]
Párizs, London, Bécs – sorolja Gyuri a célállomásokat. Mármint ahová szívesen elmenne, persze a tengerparton kívül. És Mexikó is jó hely lehet, hiszen ahonnét olyan játék származik, mint a peonza – mely leginkább a búgócsiga és a jojó keverékére hasonlít –, bizonyosan érdekes ország. Legalábbis az internetes videókból úgy tűnik. Ezek persze csak a titkos álmok, a tizenhárom esztendős fiú számára a nyár legnagyobb eseményének a nagymamánál augusztus elején eltöltött hét számít majd Marcaliban. Ahonnét néhányszor akár a balatonmáriai strand is megcélozható. Ami akkor is nagy kaland, ha négy testvére nem lehet majd vele – szülei elváltak, az augusztusi marcali hetet az apai mamának köszönheti. A családi vakáció szigorúan havi egy hétvégére koncentrálódik, ugyanis gyesen lévő anyja és nyugdíjas új párja anyagi lehetőségei – öt gyerekkel – nem teszik lehetővé a nagyobb kiruccanásokat, így, ha jó lesz az idő, az elmúlt hétvégi fonyódi strandolást még júliusban és augusztusban is követheti valami hasonló. A nyár többi részében pedig ott a peonza, lehet gyakorolni napestig, az internetről rengeteg új trükköt el lehet lesni. S ha már úgyis barangol a világhálón, rá tud kattintani néhány londoni vagy párizsi fotógalériára. Esetleg megnézi a tengert...Niki számára óriási törést jelentett, amikor kiderült, a korábbi évekkel ellentétben az idén számára sem ért véget az iskolalátogatás az évzáróval. A tizenkét éves kislány régebben mindig sajnálta azon osztálytársait, akiknek a vakáció jelentős részét a nyári napközi jelentette. Először nem is akarta elhinni, amikor szülei közölték vele, az elmúlt évekkel ellentétben nemhogy utaznak külföldre, de a megszokott balatoni nyaralás is jelentősen lerövidül. Persze gyanús volt, hogy februárban elmaradtak a közös családi tervezgetések, hogy akkor Görög-, Török-, Olasz- vagy Horvátország legyen az idei célpont, de hogy a természetesnek számító alsóbélatelepi heteknek is búcsút kell mondania, meg sem fordult a fejében. Persze, szülei mondták, hogy apukája elveszítette az állását, s emiatt meg kell húzniuk a nadrágszíjat, de hogy ez együtt jár a nyaralás elmaradásával, fel sem merült benne. És tessék, most itt ül a toponári iskola parkjában egy padon, s már alig várja az augusztust, amikorra apa azért megígérte, hogy keresnek valami megoldást, hogy négyesben el tudjanak menni a Balcsihoz. Ha nem is annyi időre, mint korábban, de egy hét, vagy legalább egy hosszú hétvége azért csak összejön. Nem is kért mást szülinapjára...

A táborozók négyötöde az ott alvós rendszert választotta

Csak a harmadik legnépszerűbb a somogyi Balaton-part az idei táborozók között, derül ki a Taborfigyelo.hu gyermektáborokat összehasonlító portál felméréséből. A magyar tengernél a táborozók 11 százaléka keresett valamilyen helyet magának, a legtöbben – a megkérdezettek 17 százaléka – Budapestet választották, a második helyre pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került 15 százalékkal.
Tematikai szempontból a vegyes táborok a legkeresettebbek, melyekben a fő téma mellett az eredetitől teljesen eltérő elfoglaltságot – például sport és nyelv, kézműves és sport, művészeti és strandolós – is választhattak gyermekeiknek a szülők. A nyári programként tábort választók 39 százaléka ilyen helyet keresett, 22 százalékuk vizes, 16 százalékuk nyelvi táborban tölt egy egy-két hetet. Méghozzá jellemzően nem napközis, hanem ott alvós rendszerben, az érintettek négyötöde tartozik az utóbbi kategóriába. Ezek természetesen drágábbak is, a napközis rendszerűekben átlagosan 26,5 ezer, míg az ott alvósokban 32,6 ezer forintért lehet helyet találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!