Közélet

2013.07.10. 16:22

Bujdosóéké Somogy bora

A balatonszemesi Bujdosó család 2009-es Bujdosó Balatonboglári Farkastanya (Cabernet Franc) bora lett Somogy bora 2013-ban, a siófoki Piroska Csárdában tartott szerdai borbírálat szakmai és társadalmi zsűrijének értékelése alapján.

Fónai Imre

Tizenötödször tartották a Somogy Bora választást, idén huszonnégy mintát kóstolhattak a zsűritagok, a megye legkiválóbb nedűit, többségében a Dél-balatoni Borvidékről. Ahogyan Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök is hangsúlyozta, ez a versengés és választás is a megye bortermelőit kívánja segíteni, azért, hogy népszerűbbé válhassanak a somogyi borok, hogy ezáltal könnyebben találjanak piacot, hovatovább munkahelyek létesüljenek, könnyebb boldogulás, végső soron boldogság legyen.A szakmai zsűrit Molnár Olivér, az Országos Borászati Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese elnökölte, Gádor Dénesnek, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnökének, valamint Szőke Barnának, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szakértőjének társaságában. A társadalmi zsűrit megyei vezető személyiségek alkották a megyei főügyésztől a megyei TISZK-főigazgatóig.
A Somogyi Hírlap bora 2013-ban a kéthelyi borászat Sauvignon Blanc-ja lett, a Dél-balatoni Borút borának Légliék 2011-es Chardonnay-jét választották, a Nemzeti Agrárkamara bora pedig Bujdosóék 2009-es Cabernet Cuvee-je lett.  


Megkérdeztük: vörös vagy fehér, bor vagy sör?

Sárdi Árpád, a megyei közgyűlés korábbi alelnöke: – Szinte valamennyi megyei borversenynek részese lehettem. Szeretem a jó borokat, ezt sohasem tagadtam. Kitűnő dél-balatoni borokra lehetünk büszkék, az egész országban egyre ismertebbek és rangos országos elismeréseket is arattak a borászok az utóbbi időben. Én régebben a vörösre esküdtem, rozés korszakom is volt, de ma már inkább a fehéret kedvelem, nevezetesen a Rajnai Rizlinget és az Irsai Olivért.

Holovits Huba balatonföldvári polgármester: – Először vagyok a megyei borverseny társadalmi zsűrijének a tagja, nekem tehát ez a debütálásom. Nagyon szívesen tettem eleget a meghívásnak, annak ellenére, hogy a téli időszakban inkább sörös vagyok, nyáron viszont kedvelem a jó bort, a fröccsöt. Nem vagyok nagy borszakértő, de a Dél-Balatoni Borvidék sikereire magam is büszke vagyok, tavaly éppen a földvári illetőségű Podmaniczky-pincészeté lett Somogy bora.

Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés elnöke: – Sportolóként sokáig absztinens voltam, a kérdés tehát nálam nem volt kérdés, hogy sör vagy bor. A borkóstolások révén azonban egyre inkább rá lehet érezni a bor ízére. Az ilyen alkalmak éppen arra jók, hogy a laikusok számára is megismerhetővé tegyék a borkóstolás élményét, s arra, hogy a kiváló somogyi, balatoni borok termelői megismertetve munkájuk gyümölcsét, „hozzáértővé” tegyenek bennünket is. 

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!