Közélet

2013.07.25. 15:53

Csak irtással lehet védekezni az agresszív növény ellen

Általában tizenötezer forint a vétkesekre kirótt bírság, az eddigi somogyi csúcs a két évvel ezelőtt kiszabott kétmilliós büntetés.

Vas András

Augusztusban kezd virágozni a hazai allergiások talán legnagyobb ellensége, a parlagfű. Hogy az 1920-ban egy Triesztben bevagonírozott amerikai gabonaszállítmánnyal éppen Somogyon keresztül az országba érkezett, és itt pillanatok alatt elszaporodó növény – pollene akár 70 kilométerre is eljut – minél kevesebb problémát okozzon az érintetteknek, Kaposvár – ahogyan tavaly is – összefogott a megyei kormányhivatallal a parlagfű-mentesítés érdekében.

– A kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságával közösen arra kérjük a lakosságot – mondta csütörtöki töröcskei sajtótájékoztatóján Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője –, hogy a jogszabályoknak megfelelően a saját területén mindenki irtsa ki a gyomnövényt, illetve jelentse, ha valahol fertőzött területet talál.
A főjegyző hozzátette, ha valaki nem tesz eleget kötelezettségének, az önkormányzat felszólítja az irtásra,, ám ha ennek nem lát neki 24 órán beül, elrendelik a kényszerirtást, melynek költségét az adott terület tulajdonosára terhelik.
– Természetesen, ahol valaki önhibáján kívül nem tudja gondozni a területét – folytatta Kéki Zoltán –, az önkormányzat segít az irtásban.Tavaly 27 parlagfűirtás elmaradásával kapcsolatos eset került a kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatósága elé.
– Tizennégyszer kellett eljárnunk és bírságolnunk – mondta Novák Csaba, az igazgatóság vezetője. – A jogszabály 15 ezer és ötmillió forint közötti bírságot tesz lehetővé, belterületi mulasztás esetében előbbit szoktuk alkalmazni, a legnagyobb tétel eddig kétmillió forint volt, melyet két évvel ezelőtt róttunk ki. A fertőzött területek mértéke szerencsére folyamatosan csökken Somogyban, tavaly már alig felét találtuk a 2010-esnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!