Közélet

2013.07.19. 09:39

Hőségriadó: 15 percig bírja a kutya a felforrósodott autóban

A nyári kánikula nemcsak az emberekre, hanem a házi kedvencekre is veszélyes lehet. Mindez persze a gondos – avagy gondatlan – gazdáktól jelentős mértékben függ.

Jeki Gabriella

A tűző gépkocsiban hagyni ugyanis nem csak a kisgyermeket, de a kutyát is felelőtlenség. Még árnyékban is nagyon hamar felmelegszik az autó. A kutyák a felforrósodott, akár 40-50 fokig felmelegedő autóban a hőmérsékletet maximum 15 percig viselik el. A minap egy balatonlellei nő hagyta a tűző napon az autóját egy fonyódi áruház parkolójában, melyben a bezárt eb elpusztult. Szombathelyen is vonyító állatra figyeltek fel a járókelők a kórház mellett. Ott is egy forró autóban szenvedő kutya kért ily módon segítséget. Ott az egyik állatbarát már azt fontolgatta, ha öt percen belül nem érkezik meg a tulajdonos, saját felelősségre betöri a kocsi ablakát. Ezután szabadultak el az indulatok, mert a később kiérkező kutyatulajdonos nem értette a felháborodás okát. Az incidens után ellene is állatkínzás gyanúja miatt indult eljárás.

– Minden évben akad sajnos néhány eset, hiszen ha résnyire nyitva hagyjuk az autóban az ablakot, bent akkor is gyorsan felemelkedik a hőmérséklet, és a kutyák teste annyira felhevülhet, hogy végzetes hőgutát kaphatnak – tájékoztat Szujóné Ponyi Andrea állatorvos. – Ha az állatok agyhőmérséklete 43 Celsius-fok fölé emelkedik, már nem lehet rajta segíteni, mert maradandó agykárosodás lép fel.

A kutyáknak, macskáknak tehát – miután nagyon kis mértékben tudnak izzadni – a kitartó lihegés és a gondos gazda marad. A hőguta különösen veszélyezteti a hosszú szőrű és a fekete kutyát, de például bulldogokat, a mopszokat és a boxereket is.

Megszaporodtak a kétségbeesett vonyítások is: nyáron a gazdik elutaznak, gyakran nem vihetik magukkal házi kedvencüket. Főként az egygazdás kutyák, például a csau-csau, a dobermann, rottweiler vagy a „szobakutyák” várják haza sírva társukat.
– A kutya napokig depresszióba eshet, ha gazdája elutazik – tette hozzá a doktornő. – Napokig nem ehet, és hangosan kiabál, akár viselkedészavarok is felléphetnek, de semmit nem tudunk tenni ellene; az esti séta vagy végső esetben egy enyhébb nyugtató segíthet.Barcson az elmúlt egy hét alatt három ilyen bejelentés történt, ahol hangosan ugatott a kutya és zavarta a környéken élőket. Akiknek azonban nincs kire bíznia kedvencét, felkereshet egyet a somogyi kutyapanziók közül.
Nyáron a nagyszőrű kutyáknál gyakori, hogy bepállik a bőrük, ahol elszaporodhatnak a baktériumok. A sérülések is könnyen elmérgednek a melegben, akár vérmérgezést is okoznak. Barcson egy hét alatt két ilyen eset történt.

Kitett kutyák

Barcson a minap egy hurokkal felakasztott cicát talált a tulajdonosa a háza előtti fán. A cica egy úgynevezett csúszó hurokba sétált bele.
A somogyi állatvédők önkéntesei szinte hetente találnak árokba dobott vagy kitett kutyákat: Barcson csak ebben a hónapban már három kölyköt, Nagyatádnál egy egész almot találtak a segítő szándékú emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!