Közélet

2013.07.15. 09:09

Közegészségügyi kockázat? Száműzték a medencét az óvodákból

Eltűntek a kis, felfújható medencék a somogyi óvodák udvarairól. A jelenség nem véletlen: az ÁNTSZ ezt már nem engedélyezi, de akár büntethet is érte.

SH összeállítás

Az otthoni használatra tervezett gumimedencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent – tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Az áruházakban vásárolt felfújható, vagy keményfalú medencéknek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott alkalmazási engedéllyel kell rendelkezniük. Ezek a medencék általában kizárólag otthoni, családi alkalmazásra kerülnek engedélyezésre, műszaki kialakításuk közcélú felhasználásra alkalmatlan.
– A nyári melegben a felfújható, illetve keményfalú medencék használata az óvodákban közegészségügyi kockázatot jelent, ugyanis a nyári melegben, valamint az óvodai létszámból adódóan könnyen alakulhatnak ki fertőzések – hívja fel a figyelmet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. – Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert egy olyan csoportról van szó, amelyik életkoránál fogva érzékeny a fertőzésekre.
Ha a közegészségügyi felügyelők az említett rossz gyakorlattal találkoznak, akkor felhívják a figyelmet a veszélyekre, az intézmény vezetőjét, illetve az óvónőket figyelmeztetik.

Barcson két éve még láthattunk ilyem medencét a bölcsödében, az óvodákban ugyanakkor más módszerekkel hűsítik a forróságban az apróságokat. – Az óvónők beviszik a gyerekeket a fürdőszobába, hiszen minden oviban van zuhanyzótálca, ahol le tudnak tusolni, amit nagyon szeretnek – mondta Henéziné Balaskó Edit, a barcsi óvodák vezetője. – A nagy melegben a kicsik többször kapnak vizet, és amikor nagy a kánikula, 11 órától már nem engedjük őket ki a hűs falak közül.

Nagyatádon a medencéket már régen felszámolták, szét is lettek bontva. Újat sem szereztek be, mert – ahogy mondják - nem tudják a szakszerű működtetését biztosítani. – A gyerekek a Rozsnyai utcai óvodában vannak a nyáron, mert ott sok a fa, és tudnak hűsölni, s kapunk minden évben naptejet, hogy védjük őket a káros sugaraktól – hangsúlyozta Molnár Gyuláné, a nagyatádi városi óvodák vezetője. - Játszani viszünk vizet, s egy pancsolóasztalt alakítottunk ki.

– Helyi pancsoló helyett Barcsra jártunk strandolni korábban, de két éve már nem jut rá pénz, így ezúttal is kimarad – mondja Radicsné Kálsecz Adrienn babócsai vezető óvónő. – Szerencsénk van, mert árnyas és hűs az udvarunk, sok hárs és platánfával; de ha nagy kánikula van és hőségriadó, akkor nem megyünk ki az épületből.Siófokon sincs már egyetlen ovipancsoló sem, mind megszüntették, mint ahogy a marcali bölcsődében sem találunk kis medencét. – A marcali bölcsőde ötvenkét apróságot tud fogadni, s jelenleg is teljes a kihasználtsága – mondta Böröcz Józsefné intézményvezető. – Ennyi gyermeknél, közegészségügyi szempontokat figyelembe véve, fel sem merült a pancsolómedence lehetősége. Nálunk korábban sem volt ilyen. A nagy hőségben, ha szükséges, akkor inkább zuhanyoztatjuk a kicsiket, illetve vízpermetet alkalmazunk.

Szükséges a vízforgató

A közfürdők létesítéséről és működéséről szóló rendelet értelmében 2006. december 31. óta csak olyan közfürdő létesíthető, üzemeltethető, amelynek medencéit vízforgató berendezéssel szerelték fel. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) néhány – elsősorban a gyógymedencékre vonatkozó – kivételtől eltekintve nem adhat felmentést a vízforgató berendezések létesítése alól. A közegészségügyi hatóság természetesen minden esetben megköveteli a közfürdők létesítésére, fenntartására, üzemeltetésére és a víz minőségére vonatkozó részletes szakmai előírások betartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!