Közélet

2013.07.08. 13:19

Közel hétszázmillióból újul meg a Nádasdi utca és környéke

Jövő június végére megújul a kaposvári Nádasdi utca környéke: a somogyi megyeszékhely 685 millió forintot – a százmilliós önerőhöz döntően uniós támogatást – fordít a jellemzően romák lakta városrész – a Pécsi, a Nádasdi, a Nap, a Hold, a Csillag, a Hajnal és a Móricz utca által határolt terület – rehabilitációjára.

Vas András

– Harminckét önkormányzati bérlakást újítunk fel a Nádasdi utcában – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szita Károly polgármester –, melynek a Pécsi utcai sarkán közösség ház is épül.
Az új létesítményben kap helyet a kisebbségi önkormányzat, emellett a kisgyerekek részére korai fejlesztési és szocializációs készségfejlesztő klubot, egyéni felzárkóztató tanulás-segítő és szabadidős programokat, míg a tíz év felettieknek környezetrendezési akciókat, közösségfejlesztő és egészség-megőrző programokat szerveznek majd.

A környéken rendbe teszik a zöldterületeket is, sor kerül az árkok és járdák felújítására, játszótér épül, az ott élők számára pedig – remélhetőleg szakmunkás-bizonyítványt adó – oktatási program indul.
– A közbeszerzési eljárásban feltételként kötöttük ki – folytatta Szita Károly –, hogy a nyertesnek a segédmunkákra kötelező az itt élők közül jelentkezőket felvenni.A városrészben ugyanis óriási a munkanélküliség, alig néhányan dolgoznak, s az önkormányzat úgy véli, közelebb érzik majd magukhoz a helybeliek a felújított részeket, ha a saját kezük munkáját is látják benne.
– Készítettünk egy felmérést, s sokan jelezték, szeretnének dolgozni a rehabilitáció során – erősítette meg Boti Tiborné, a kaposvári cigány önkormányzat elnöke –, hiszen a munkabér több mint a segély.
Erről beszélt Orsós Sándor is: a férfi egy éve nem talál magának munkát, így már alig várja a szeptembert, amikor megkezdődik a munka a Nádasdi utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!