Közélet

2013.07.22. 10:47

Megdöbbentek az ellenőrök, vezetékes víz sem volt az étteremben

Bezáratott egy balatonlellei éttermet szombaton a nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. Már két hét óta nem működtethették volna a konyhát, az elmúlt napokban pedig vezetékes víz nélkül (!) üzemeltek, úgy is kinyitottak és vendégeket fogadtak. Mosatlan edények halmaza, koszos törlőrongyok fogadták szombaton az ellenőröket a forgalmas lellei sétányon üzemelő vendéglőben.

Fónai Imre

– A bérlő nem volt hajlandó fizetni egy fillért sem, ezért előbb a villany-, majd a vízórát szereltettem le – kereste meg lapunkat pénteken Kreisz András, az étterem tulajdonosa, övé egyébként a viszi csacsifarm is. – Villanyuk onnantól kezdve aggregátorról volt, de éjszakára valószínűleg lekapcsolták, az ételek pedig megromolhattak a hűtőkben.Két hete ugyanis több vendég is rosszul lett, hasmenésük volt, hánytak, ki levest fogyasztott, ki pizzát, más spagettit. Az ellenőrök már ekkor megtiltották nekik a konyha üzemeltetését. Pár napja aztán a vízórát is leszereltem, úgy tudom, ballonokból akarták a vizet hozni valahonnan, úgy működtették volna a vendéglőt. Mindent elkövetek, nem hagyom, hogy ne fizessenek, ráadásul még az emberek egészségét is veszélyeztessék!

Kreisz András pénteken birtokvédelmet kért a balatonlellei jegyzőtől, de azt a választ kapta, hogy szerződéses vitájukat egymás között kell rendezniük. Szombaton délelőtt felhívtuk a balatonlellei étterem bérlőjét, aki azt mondta: hazugság, amit Kreisz András állít; nem záratták be a konyhát és bár igaz, hogy vezetékes vizük momentán nincsen, de a szomszéd üzlettől tudnak vizet venni. – Le akar járatni a tulajdonos, de nem hagyjuk magunkat! – sírta el magát a telefonban a hölgy.
Néhány óra múlva mégis kénytelen volt engedni. – Fölhívtam az egyik kereskedelmi televíziót és ők beindították a lavinát, én pénteken hiába kértem, erre azonban már  kijöttek az ellenőrök – számolt be a szombat délutánról Kreisz András.

– Most végre valóban be kellett zárni az éttermet, minden élelmiszert ki kellett pakolniuk. Lehet, hogy nem teljesen jogszerű lépés volt részemről, amikor levettem a vízórát, de enyém az üzlet, ha nem fizet a bérlő, erkölcsileg biztosan jogom van hozzá. Másként és ha nem csapom a „médiabalhét”, tán ki se derült volna, hogy emberek tömegének egészségét veszélyeztetik. Jellemző Balaton-parti bérlői magatartás: rövid a szezon, egyetlen nap pár százezer forintos bevétele is számít, közben nem fizetünk a bérletért, sőt, a beszállítóknak sem, a nyár végén meg majd eltűnünk, fölszívódunk...Az ilyeneket ki kellene hogy vesse magából a társadalom!

„Ennek a helynek nem lenne szabad nyitva lenni, azonnali hatállyal felfüggesztjük a működését!” – így az egyik ellenőr, láthattuk az emlegetett tévécsatorna szombat esti híradójában. Majd azt is, hogy miközben a bérlő hölgy azt kiabálja, hogy „ezt nem hagyom annyiban”, a másik hatósági szakember megkéri a bent ülő vendégeket: szíveskedjenek elhagyni az üzletet.
Kínos, mert a balatoni vendéglátásra is árnyékot vet, holott egyre kevésbé jellemző ma már az efféle magatartás, szemlélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!