Közélet

2013.07.26. 08:00

Nem pénzt ad, buszokat vesz a Kapos Volánnak Siófok

Nem pénzzel, hanem új buszokkal támogatja a siófoki önkormányzat a helyi tömegközlekedést végző Kapos Volán Zrt.-t. Így állapodott meg a város és a szolgáltató cég vezetése.

Fónai Imre

A siófoki tömegközlekedés eredménye évről-évre folyamatosan romlik, 2012-ben a bérlet- és a menetjegyváltás nagyságrendje is visszaesett. Míg például 2008-ban még 17 millió forintos mínuszt mutatott a szolgáltatás egyenlege, tavaly év végén már 36 millió forintosat. A közszolgáltatási szerződés alapján a feladatellátás során keletkező veszteséget az önkormányzat addig nem ellentételezi, amíg arra a korábbi években képződött és a helyi közlekedés autóbusz-beruházásaihoz fel nem használt amortizációs forrás fedezetet nyújt.

Ez a fejlesztési forrás a 2011 végéig keletkezett veszteségre még fedezetet biztosított. A tavalyi év végén már ezt is figyelembe véve 31 milliós mínusz képződött, ennek az összegnek az ellentételezését kérte a Kapos Volán a siófoki önkormányzattól. A 31 milliós működési támogatás biztosítását azért is szükségesnek tartotta a zrt., mert a nemzeti vagyonkezelő elvárása szerint a helyi tömegközlekedésnek pozitív eredményűnek kell lenni.Végül azonban olyan egyezség született, hogy működési támogatás fizetése helyett a Siófok Holdingot vezető Balaton-parti Kft. két új autóbuszt vásárol, melyet kedvezményes bérleti díjért ad tovább üzemeltetésre a volán-társaságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!